Piperea: "KazMunaiGaz şi Socar, interesate de Oltchim"

ADINA ARDELEANU
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 28 iunie 2013

Piperea: "KazMunaiGaz şi Socar, interesate de Oltchim"

KazMunaiGaz şi Socar sunt investitorii scoşi din pălărie, ieri, pentru combinatul în insolvenţă "Oltchim", a cărui privatizare a eşuat toamna trecută.

Oltchim abia mai rezistă, însă din partea autorităţilor vin numai ştiri pline de speranţă.

Aflat în turneu în patru ţări asiatice, Victor Ponta a propus companiei petroliere azere de stat SOCAR să preia combinatul Oltchim Râmnicu Vâlcea (OLT), reprezentanţii potenţialului investitor afirmând însă că vor analiza situaţia înainte de a lua o decizie.

În Kazahstan, se pare că premierul ori stafful său au mai găsit un interesat.

Gheorghe Piperea, administratorul judiciar al "Oltchim", ne-a spus, aseară: "Pot să vă spun că nu doar Socar este interesat de combinat, ci şi KazMunaiGaz".

În primăvara acestui an, Guvernul a încheiat cu grupul Rompetrol, deţinut de compania de stat KazMunaiGaz, un acord în baza căruia statul va încasa 200 milioane dolari prin răscumpărarea de către KazMunaiGaz a unui pachet de 26,69% din acţiunile Rompetrol Rafinare (RRC).

Gheorghe Piperea ne-a precizat că, în acest moment, sunt patru investitori foarte serioşi interesaţi de Oltchim, care şi-au depus intenţiile şi în scris, şi încă opt care încă nu au venit cu acte.

Potrivit lui Gheorghe Piperea, KazMunaiGaz şi Socar fac parte din prima categorie.

Administratorul judiciar al combinatului vâlcean estimează că procesul de selecţie a investitorilor se va încheia pe 15 iulie, după care va urma o lună de "due-dilligence".

Socar: Oltchim nu este bine "promovat"

Potrivit presei, Socar ar fi interesată şi de rafinăria Arpechim, pe lângă Oltchim.

Însă oferta României ca Socar să preia Oltchim a venit puţin cam târziu pentru compania azeră, după ce aceasta a achiziţionat rafinăria Petkim, potrivit lui Elshad Nassirov, vicepreşedintele Socar, preluat de o televiziune de ştiri.

Domnia sa a declarat: "Acest lucru ar putea suna rău, dar vestea bună este că, având două rafinării (n.r. Arpechim), două complexuri petrochimice, una în Turcia - ţară care nu face parte din Uniunea Europeană, şi România - care este ţară membră UE -, putem crea sinergii foarte bune. Acest lucru poate fi un lucru bun atât pentru Socar, cât şi pentru proiectele din Turcia şi România".

Elshad Nassirov nu s-a arătat însă foarte încântat de modul cum a fost promovat combinatul vâlcean de către autorităţi: "Pentru a trezi interesul, vânzătorul trebuie să prezinte un produs bun, nu unul care se va închide dacă nu este cumpărat".

Azerii de la Socar şi-au mai arătat interesul faţă de Oltchim de-a lungul timpului, însă nu au participat la privatizare.

În trecut, au existat negocieri între SOCAR şi acţionarul minoritar al combinatului, PCC, pentru stabilirea unei asocieri în vederea preluării "Oltchim".

Pe lângă PCC (acţionar minoritar semnificativ al "Oltchim", cu o participaţie directă şi indirectă de aproape 33%), printre investitorii interesaţi de combinatul vâlcean se mai numără fondul de investiţii israelian "Fortissimo Capital", "SCR Grup", deţinut de Ştefan Vuza, dar şi alte companii.

Gheorghe Piperea a precizat, ieri, că până în momentul vânzării este important să fie obţinută finanţarea pentru activitatea curentă, circa 25 milioane de euro.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. O altă fumigenă lansată de guvernul Ponta ! Nici Socar și nici Gaz Munai Gaz nu au în plan să achiziționeze un muribund ca Oltchim. Nu au prevăzut acești bani în propriile lor bugete și nici în cele de anul viitor. Este doar o forțare a guvernului Ponta de a ridica interesul altor investitori. Numai că nici unul din marii jucători din domeniu nu vor cădea în plasa guvernului...

    1. Posibil sa fie o fumigena, intr-adevar, insa trebuie vazuta legatura directa dintre acceptarea memorandumului Rompetrol si acest zvon (desi, daca exista deja oferta scrisa, e mai mult decat un zvon). Kazmunai pare, in momentul asta, cel mai ok investitor din piata

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

14 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9761
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5124
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2344
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7993
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.8318

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb