Pivniceru: "Memorandumul Rompetrol nu trebuia adoptat printr-o lege"

Ziarul BURSA #Companii / 2 august 2013

Judecătorul Curţii Constituţionale, Mona Pivniceru, fost ministru al Justiţiei, consideră că Memorandumul încheiat de Guvern cu The Rompetrol Group nu trebuia promovat printr-o lege în Parlament, deoarece un astfel de demers încalcă prevederile constituţionale în materie de legiferare, potrivit Mediafax.

Pivniceru a invocat o serie de argumente similare cu cele pe care ulterior preşedintele Traian Băsescu le-a susţinut în cererea de reexaminare adresată Parlamentului în privinţa problemelor procedurale privind adoptarea prin lege a Memorandumului Rompetrol.

Judecătorul susţine, în opinia separată la decizia Curţii Constituţionale, că documentul reprezintă în fapt o înţelegere de natură comercială între statul român şi o persoană juridică străină, motiv pentru care acesta ar fi trebuit promovat printr-un "contract de stat". Pivniceru argumentează că Memorandumul nu intră sub incidenţa dreptului internaţional public, astfel încât acesta să fie adoptat în mod identic tratatelor sau acordurilor internaţionale încheiate de statul român, ci face obiectul dreptului internaţional privat.

"Legea, ca act juridic al Parlamentului, trebuie să reglementeze relaţiile sociale ori să ratifice acorduri, tratate ori înţelegeri internaţionale, iar nu să valideze înţelegeri între unele organe executive şi persoane juridice de drept privat", menţionează judecătorul CC.

De asemenea, Pivniceru consideră că Parlamentul a intrat în sfera de competenţă a Executivului adoptând printr-o lege Memorandumul, nesocotind astfel prevederile constituţionale.

În mod similar cu cele reclamate ulterior de şeful statului, în momentul cererii de reexaminare a actului normativ, judecătorul CC a invocat o decizie a Curţii Constituţionale din 2005. În documentul menţionat, Curtea declara neconstituţională legea prin care i se restituiau Regelui Mihai o serie de bunuri pentru considerentul reglementării individuale a unei înţeleri între Guvern şi fostul suveran.

"Aşadar fiind, apreciem că Legea supusă controlului contravine principiului constituţional al egalităţii, astfel cum îşi găseşte expresie în art. 16 alin. 1 din Legea fundamentală, având caracter discriminatoriu şi, ca atare, este, sub acest aspect, în totalitate neconstituţională", precizează Pivniceru.

În 2 iulie, preşedintele Traian Băsescu a solicitat reexaminarea legii, argumentând că documentul ar fi trebuit adoptat printr-o hotărâre de Guvern, şi nu printr-un proiect de lege în Parlament, pentru că reglementează "într-un singur caz prestabilit expres", şi nu pentru un număr nedeterminat de cazuri concrete. Şeful statului invoca de asemenea neconstituţionalitatea actului normativ pornind tot de la decizia Curţii Constituţionale din 2005.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Indiferent de forma memorandumului, termenii intelegerii sunt favorabili atat pt statul roman cat si pt kazahii de la Rompetrol.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb