Plafonarea preţului energiei, tarifelor RCA şi adaosului comercial la alimentele de bază, menţinută în anul electoral 2024

George Marinescu
Ziarul BURSA #Politică / 14 februarie

Bogdan Chiriţoiu (stânga) a afirmat: "Datoria noastră este să fim în dialog cu Guvernul, să îl sprijinim să îşi dimensioneze intervenţiile într-un mod care să fie potrivit, să nu fie excesiv".

Bogdan Chiriţoiu (stânga) a afirmat: "Datoria noastră este să fim în dialog cu Guvernul, să îl sprijinim să îşi dimensioneze intervenţiile într-un mod care să fie potrivit, să nu fie excesiv".

English Version

Printre priorităţile Consiliului Concurenţei în acest an se numără finalizarea investigaţiei din domeniul bancar privind manipularea ROBOR

Plafonările preţului energiei, poliţelor RCA şi adaosului comercial la alimentele de bază vor continua şi în cursul acestui an, din cauza celor patru rânduri de alegeri - europarlamentare, locale, parlamentare şi prezidenţiale, dar autoritatea de concurenţă va urmărui ca măsurile respective să nu distorsioneze piaţa, a declarat, ieri, Bogdan Chiriţoiu, preşedintele Consiliului Concurenţei, în cadrul conferinţei anuale de presă în care a prezentat raportul de activitate a instituţiei publice pentru anul 2023 şi priorităţile pentru anul 2024.

Bogdan Chiriţoiu a afirmat: "Datoria noastră este să fim în dialog cu Guvernul, să îl sprijinim să îşi dimensioneze aceste intervenţii într-un mod care să fie potrivit, să nu fie excesiv. Asta vom face în lunile următoare: vom discuta cu Ministerul Agriculturii să vedem - să decidă dânşii până la urmă, dar şi cu sprijinul nostru - dacă actuala plafonare mai e necesară sau cum a spus domnul prim-ministru ne putem duce spre un mecanism voluntar. La RCA trebuie să discutăm să vedem dacă plafonările astea mai trebuie prelungite şi care sunt soluţiile definitive şi ce poate fi îmbunătăţit în piaţa respectivă. Nu ajunge plafonarea în acest domeniu, ci undeva trebuie să umbli şi la substanţă. La energie, despre care admit că este un subiect foarte complicat deoarece afectează foarte mulţi oameni, cred că trebuie pregătite deja măsurile pentru ce vom face când vom ieşi din mecanismul ăsta de plafonare. (...) Mi-e greu să cred că anul acesta nu va fi marcat de faptul că avem cinci rânduri de alegeri, comasate sau nu. Hai, să fim serioşi! Nu e credibil ca atât de multe alegeri să nu aibă impact asupra activităţii economice şi sociale. Dar trebuie să ne asigurăm că pagubele sunt cât mai mici".

În ceea ce priveşte preţul alimentelor de bază, şeful Consiliului Concurenţei a precizat că instituţia publică va ajusta platforma online Monitorul Preţurilor, pentru ca să apară la un loc, într-o secţiune specială, toate produsele de bază, pentru ca clienţii să vadă diferenţele de preţuri dintre magazine.

Legat de tarifele poliţelor RCA, tarife ce sunt acum plafonate, domnul Chiriţoiu a spus că instituţia pe care o conduce trebuie să se asigure dacă piaţa asigurărilor este funcţională prin prisma prelungirii plafonării şi consideră că plafonarea din 3 în 3 luni, trebuie înlocuită cu o măsură pe termen mai lung sau cu lăsarea liberă a pieţei.

Preşedintele Consiliului Concurenţei a arătat că o măsură viabilă pentru RCA ar fi existenţa unei referenţieri a costurilor pentru reparaţia autovehiculelor avariate în accidente de circulaţie: "Ştim cât ar trebui să coste RCA, există referenţiere privind comisionul brokerilor şi altor costuri, dar nu avem o referenţiere privind costul reparaţiilor. Ar trebui găsit un mecanism prin care să se stabilească o referenţiere a acestor costuri la nivel regional, pentru că firmele de asigurări susţin că tariful RCA nu acoperă costul cu lucrările efectuate în service-uri. Iar acest lucru este demonstrat de ceea ce am constatat în piaţă şi anume că multe companii preferă să facă exit din piaţa RCA, iar firmele noi care intră în piaţa asigurărilor oferă alte tipuri de asigurări, mai puţin RCA, ceea ce arată că activitatea respectivă nu este rentabilă, atractivă pentru actorii din piaţă".

Referitor la plafonarea preţurilor în energie, domnul Chiriţoiu a arătat că tarifele au revenit în bună măsură la valori normale, au scăzut în piaţă situându-se sub nivelul plafonat, iar Guvernul trebuie să vadă dacă mai are rost să susţină această cheltuială, mai ales în condiţiile în care ţara noastră este singurul stat membru al Uniunii Europene care se află în procedură de deficit excesiv.

Şeful Consiliului Concurenţei a spus: "Acum avem incidentă legea care a stabilit că preţurile în energie sunt plafonate până la 31 martie 2025, dar în cursul anului curent ar trebui să fie pregătiţi paşii următori privind ieşirea din acest mecanism de plafonare şi să fie găsite împreună cu ANRE soluţiile pentru ca piaţa energiei să funcţioneze bine şi cu preţuri rezonabile pentru clienţii finali".

Investigaţia privind înţelegerile dintre bănci referitoare la manipularea ROBOR se apropie de finalizare

Domnul Bogdan Chiriţoiu a menţionat şi priorităţile pe care le are instituţia pe care o conduce pentru anul 2024, acestea referindu-se la analizarea concentrărilor economice, acordării ajutoarelor de stat, precum şi la finalizarea unor investigaţii demarate în urmă cu câţiva ani.

Domnia sa a precizat: "Ne dorim să terminăm investigaţiile pe bănci începute în urmă cu doi ani şi în urmă cu un an, avem de finalizat o investigaţie în sectorul materialelor de construcţii - mai precis la producătorii de ciment - şi o investigaţie privind firmele producătoare de carne de pui. La bănci nu am terminat încă de procesat toate datele colectate. Sunt două investigaţii. În una ne uităm la posibila manipulare a indicelui ROBOR. A doua investigaţie vizează modul cum schimbă băncile date privind istoricul clienţilor şi dacă nu cumva acest mecanism de a depuncta un client care merge la mai multe bănci are ca efect impiedicarea clientului de a se muta de la o bancă la alta. (...) Sunt sute de emailuri. S-au colectat terrabiţi de date. Am clonat informaţiile din PC-uri şi se citeşte mail cu mail în prezenţa avocaţilor băncilor vizate. La finalul analizei raportul care va fi întocmit va fi discutat cu departamentul juridic pentru că el trebuie să stea în picioare în instanţă. Dacă dăm sancţiuni, vor fi mari, zeci sau sute de milioane de euro. Intenţia este să avem o decizie anul acesta".

În ceea ce priveşte fuziunile, şeful Consiliului Concurenţei consideră că în anul 2024 se va înregistra un număr record de fuziuni, dintre ele enumerând preluarea Telekom de către un alt operator din domeniul telecomunicaţiilor, consolidarea poziţiilor în ţara noastră a unor bănci prin preluarea unor instituţii bancare mai mici, dar şi finalizarea tranzacţiei privind preluarea lanţului de magazine Profi de către Mega Image, preluare ce va avea impact în mai multe localităţi din ţară.

Bilanţ pozitiv pentru 2023

În ceea ce priveşte activitatea desfăşurată anul trecut de Consiliul Concurenţei, din raportul prezentat ieri de preşedintele Bogdan Chiriţoiu reiese că au fost declanşate 24 de investigaţii privind posibile încălcări ale Legii concurenţei, cele mai multe din ultimii 12 ani, în domenii precum distribuţia energiei electrice, piaţa serviciilor bancare de creditare pentru persoanele fizice, producerea şi/sau comercializarea uleiului de floarea soarelui, zahărului şi untului, piaţa pieselor auto sau piaţa lucrărilor de întreţinere a drumurilor naţionale şi autostrăzi. Documentul citat precizează că din totalul investigaţiilor declanşate în 2023, peste 56% reprezintă înţelegeri tip cartel.

Tot anul trecut, autoritatea de concurenţă a finalizat 14 investigaţii privind încălcarea Legii concurenţei, aplicând amenzi în valoare totală de 160 milioane lei (32,1 milioane euro), din care 77% reprezintă sancţiuni aplicate pentru înţelegeri între companii. Printre cele mai importante amenzi se numără:

- 123 milioane lei (25 milioane euro) pentru SEROM, Dante International S.A., Altex România S.R.L. şi Flanco Retail S.A, pentru participarea la o înţelegere anticoncurenţială pe piaţa comercializării televizoarelor şi telefoanelor mobile

- 20,5 milioane lei (aproximativ 4,1 milioane euro) pentru companiile Dataware Consulting, Kontron Services Romania şi Tema Energy, pentru participarea cu oferte trucate la licitaţia organizată de Ministerul Afacerilor Interne (MAI) pentru realizarea centrului de furnizare de servicii electronice

- 14,3 milioane lei (circa 2,9 milioane euro ) pentru companiile Albalact, Covalact şi Dorna Lactate, parte din grupul francez Lactalis, pentru că au refuzat să ofere acces la unele informaţii în timpul inspecţiilor inopinate derulate în cadrul investigaţiei privind posibile înţelegeri de stabilire a preţurilor pe piaţa producţiei şi comercializării de unt.

La sfârşitul anului 2023, Consiliul Concurenţei avea în derulare 54 de investigaţii privind posibila încălcare a Legii concurenţei, din care 44% vizează înţelegeri de tip cartel.

În ceea ce priveşte ajutoarele de stat, anul trecut Consiliul Concurenţei a fost implicat în elaborarea de măsuri de sprijin pentru mediul economic, ce implică fonduri europene (inclusiv PNRR) şi naţionale în valoare de 42,3 milioane lei. Printre măsurile de sprijin în care a fost implicată autoritatea de concurenţă se regăsesc cele care vizează: investiţiile în producerea de energie electrică din surse regenerabile pentru companii din sectorul agricol şi alimentar; programul naţional pentru dezvoltare şi susţinere a industriei alimentare - Investalim; programul naţional pentru dezvoltarea producţiei interne de produse şi materiale de construcţii - Constructplus; analiza proiectelor de acte normative care vizează realizarea de amenajări hidroenergetice, parcuri eoliene şi parcuri fotovoltaice, cu finanţare europeană, prin RePowerEU şi dezvoltarea investiţiilor în domeniul energiei eoliene offshore din Marea Neagră; sprijinirea industriei cinematografice.

Raportul citat precizează că, în cauzele în care companiile au atacat deciziile Consiliului Concurenţei, la finalul anului 2023 din cele 220 de dosare privind concurenţa, în 89% hotărârile Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie au fost favorabile instituţiei condusă de Bogdan Chiriţoiu, care a pierdut în ultimii trei ani o singură speţă.

Opinia Cititorului ( 3 )

  1. trebuie scos plafonul, din moment ce pretul opcom e 350, si scade, zilnic pe masura ce se mareste ziua, si scade consumul de iarna, iar pretul plafonat e 450. cred ca se profita de populatie si companii cu acest plafon.

    1. Numai crezi? Eu zic ca poti fi sigur

    Si dupa alegeri..macel.

Comanda carte
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9755
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7397
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3041
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0232
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.6495

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb