Ministerul Economiei şi Finanţelor va înainta Guvernului un proiect de hotărâre prin care să fie majorate plafoanele pentru certificatele verzi, acordate producătorilor de energie din surse regenerabile. Ministrul Economiei, Varujan Vosganian, a declarat, ieri, într-o conferinţă de presă, că plafonul de tranzacţionare al certificatelor creşte cu 10%. Astfel, dacă, în prezent, un certificat verde poate fi comercializat cu sume între 24 şi 42 de euro, după aprobarea hotărârii de Guvern, preţul creşte la 26,2 - 46,2 euro.
Varujan Vosganian a mai spus că producătorii de energie solară vor primi trei certificate verzi pentru 1 MWh livrat în sistem, producătorii de energie din surse eoliene primesc un certificat pentru 1 MWh, iar producătorii de energie în microhidrocentrale vor primi un certificat pentru 2 MWh. Prin această măsură, autorităţile au ţinut cont şi de costurile de realizare a unităţilor de producţie pe diversele tipuri de surse de energie. "Dorim ca această politică să continue până în 2020", a subliniat ministrul Economiei.
Pentru 2008, sunt disponibile certificate verzi de 130 milioane de euro
Producătorii de energie electrică au asigurate, în acest an, certificate verzi în valoare totală de jumătate de miliard de lei (circa 130 milioane de euro). Ţara noastră s-a angajat, în Tratatul de aderare la Uniunea Europeană, ca, până în 2010, 33% din consumul brut de energie electrică să fie produs din surse regenerabile. În strategia energetică, aprobată anul trecut, autorităţile s-au angajat ca, până în 2015, cota să ajungă la 35%, iar în 2020 - la 38%.
Scheme de sprijin pentru cogenerare
Ministerul Economiei şi Finanţelor a mai pregătit şi un proiect de hotărâre de Guvern pentru aprobarea schemei de susţinere pentru producţia de energie în cogenerare. Asemenea unităţi de producţie se află, în marea lor majoritate, în subordinea autorităţilor locale. Schema va fi valabilă pentru unităţile care au un anumit randament şi va avea ca reper plafonul minim valabil pentru eliberarea certificatelor verzi.