Guvernul britanic, condus de primul-ministru Gordon Brown, a anunţat un plan masiv de sprijinire a sistemului bancar din ţară, care cuprinde o recapitalizare de până la 50 de miliarde de lire sterline (87 miliarde dolari) şi o linie de credit de cel puţin 200 de miliarde lire sterline oferită de Banca Angliei. Totodată, guvernul de la Londra va asigura aproape 250 de miliarde de lire garanţii pentru credite, în vederea refinanţării datoriilor.
Trezoreria britanică a informat că un număr de opt mari bănci din ţară ("Abbey", "Barclays", HBOS, HSBC, "Lloyds TSB", "Nationwide Building Society", "Royal Bank of Scotland" şi "Standard Chartered") au confirmat participarea la planul de recapitalizare, care permite Guvernului să cumpere acţiuni preferenţiale în valoare de până la 50 de miliarde de lire sterline la aceste bănci.
Măsurile referitoare la naţionalizarea parţială a industriei bancare vor permite băncilor "să-şi reia funcţia de bază - aceea de a oferi bani gheaţă şi investiţii pentru familii şi companii", a anunţat ministrul britanic de Finanţe, Alistair Darling. Oficialul britanic a precizat că vastul plan anunţat ieri pentru salvarea sistemului bancar este un pas important, dar nu singurul adoptat de autorităţi. "Nu exclud nimic, vom face tot ceea ce este necesar", a declarat Alistair Darling.
Guvernul de la Londra a precizat că va pune la dispoziţie imediat 25 de miliarde de lire sterline pentru achiziţionarea de acţiuni preferenţiale, fiind gata să ofere încă 25 de miliarde. Nivelul fondurilor alocate pentru fiecare din cele opt bănci variază în funcţie de politica de dividende, politicile de recompensare a directorilor şi obligaţia băncilor de a acorda credite pentru deţinătorii de case şi mici companii.
Marţi, Alistair Darling şi Gordon Brown s-au întâlnit cu conducerea Băncii Angliei (BoE) şi Autoritatea de Reglementare a Serviciilor Financiare (FSA) pentru discuţii pe marginea unor măsuri destinate stabilizării sistemului bancar.
Premierul britanic Gordon Brown a declarat: "Piaţa globală a încetat să funcţioneze. Sistemul bancar trebuie să fie mai sigur şi tocmai de aceea injectăm capital".