Lumea s-a transformat într-un loc tot mai puţin paşnic, începând cu anul 2008, potrivit Indicelul Global al Păcii, elaborat de Institutul pentru Economie şi Pace (IEP).
Indicatorii nivelului de pace au înregistrat deteriorări în fiecare dintre ultimii şapte ani, arată raportul aferent anului trecut, care precizează că doar patru componente ale Indicelui Global al Păcii s-au situat pe o traiectorie pozitivă, în perioada 2007 - 2014, în timp ce 18 s-au plasat pe una negativă.
Anul 2013 a fost marcat de tensiunile din Ucraina, de conflictul din Siria, de războiul civil din Sudanul de Sud, precum şi de extinderea activităţii teroriste în mai multe ţări, printre care Afganistan, Irak, Filipine sau Libia, precizează Institutul pentru Economie şi Pace.
"Aceşti factori au contribuit la transformarea planetei într-un loc ceva mai puţin paşnic, continuând declinul care se manifestă, acum, de şapte ani", subliniază IEP.
Reducerea nivelului global al păcii, de anul trecut, a fost cauzată, în principal, de deteriorarea a patru indicatori, respectiv cei privitor la activitatea teroristă, numărul de conflicte interne şi externe, decese din conflictele interne şi numărul persoanelor strămutate, ca procent din populaţia totală, explică reprezentanţii institutului.
Componentele care au avut îmbunătăţiri sunt cele privitoare la teroarea politică, numărul personalului din serviciile armate, numărul crimelor şi numărul deceselor provenite din conflicte externe organizate, au precizat domniile lor, adăugând că tendinţa pe termen lung, de scădere a numărului conflictelor între ţări şi creştere a celor interne, s-a manifestat şi anul trecut.
Costul economic al combaterii violenţei şi al administrării consecinţelor acesteia a fost, anul trecut, de 9,8 trilioane dolari, echivalentul a 11,3% din PIB global, conform raportului IEP.
"Acest lucru echivalează cu un cost de 1.350 dolari pe persoană", notează documentul, explicând că nivelul cheltuielilor generate de conflicte a crescut cu 3,8% sau 179 miliarde, comparativ cu anul precedent.
Europa continută să fie cea mai paşnică regiune a globului, în timp ce Asia de Sud este cea mai violentă, afirmă reprezentanţii institutului.
Afganistan a urcat de pe ultimul loc în clasamentul păcii, pe penultimul, ultima poziţie fiind preluată de Siria.
Cea mai mare coborâre, de pe locul 145 pe locul 160, a fost înregistrată de Sudanul de Sud, care a devenit, astfel, a treia cea mai puţin paşnică ţară din lume. Scăderi majore ale Indicelui Global al Păcii au mai avut loc şi în cazurile Egiptului, Ucrainei şi Republicii Centrafricane.
Cea mai puternică îmbunătăţire a indicelui a fost cea a Georgiei, pe următoarea poziţie situându-se Coasta de Fildeş.
Alte ţări cu rezultate pozitive, în 2013, au fost Burundi, Slovacia şi Mongolia.
Pe primele trei poziţii la nivel european, dar şi mondial, se situează Islanda, Danemarca şi Austria, în timp ce locurile cinci, respectiv şase sunt ocupate de Finlanda şi Belgia, conform celui mai recent clasament mondial al păcii.
Ţările europene cu cele mai mari urcări în top, anul trecut, provin din zona Balcanilor, cea care a fost, de-a lungul timpului, cea mai turbulentă de pe continent, se afirmă în raport.
Aceste îmbunătăţiri s-au datorat, în principal, reducerii cheltuielilor militare, ca pondere în PIB, precum şi de o diminuare capacităţilor nucleare şi de fabricare a armamentului greu, pe măsură ce statele din regiune continuă să îşi "subţieze" arsenalurile, explică autorii studiului.
O contribuţie pozitivă a avut şi scăderea numărului refugiaţilor şi a persoanelor strămutate din Bosnia-Herţegovina şi Serbia, potrivit domniilor lor.
Reprezentanţii IEP arată: "Unele dintre aceste ţări (n.r. din Balcani), precum şi mai multe state lovite de criză din zona Mediteranei, au beneficiat de o reducere a terorii politice. Cipru a fost singura ţară unde acest indicator s-a înrăutăţit, în 2013, din cauza crizei sale bancare, izbucnite la începutul anului".
Grecia, Spania şi Cipru au suferit, anul trecut, şi o creştere a instabilităţii politice, din cauză că politicile de austeritate implementate le reduc sprijinul din partea populaţiei, semnalează Institutul pentru Economie şi Pace.
Ţara noastră s-a clasat pe poziţia 35 la nivel global, respectiv 23 la nivel regional, cu un punctaj aflat în uşoară coborâre, faţă de 2012.
Rusia şi celelalte ţări din Comunitatea Statelor Independente au înregistrat o apreciere uşoară a nivelului păcii, doar patru membri ai regiunii având parte de o scădere a indicatorilor, anul trecut, conform IEP.
Cele patru ţări sunt Ucraina, Azerbaidjan, Kazahstan şi Tajikistan.
Ultimele două au fost afectate de creşterea numărului de decese cauzate de conflicte interne, pe fondul mişcărilor antiguvernamentale, unele dintre fiind alcătuite din grupuri jihadiste şi separatiste, explică IEP.
Cel mai important eveniment al regiunii este criza dintre Rusia şi Ucraina, care a deteriorat puternic indicatorii de pace ai celor două ţări, subliniază reprezentanţii Institutului pentru Economie şi Pace.
În cazul Rusiei, scăderile au fost compensate parţial de îmbunătăţirea performanţelor forţelor de securitate şi poliţie, de reducerea numărului de crime şi al conflictelor interne şi externe în care aceasta este implicată (prin excluderea din calcule a conflictului din Osetia), precum şi de diminuarea activităţii teroriste, notează domniile lor.
În schimb Ucraina a suferit şi o puternică deteriorare a indicatorilor care privesc conflictele interne şi instabilitatea politică.
Cu toate acestea, ultima poziţie în regiune (152 la nivel global) este ocupată, în continuare, de Rusia, în timp ce Ucraina clasează cu 11 locuri mai sus.