Planeta mănâncă foarte scump

A.V.
Ziarul BURSA #Internaţional / 6 mai 2011

Indicele preţului internaţional al cerealelor a atins, în aprilie, maximul ultimilor trei ani

Preţurile mondiale ale alimentelor au crescut în aprilie, faţă de luna martie, potrivit Organizaţiei Naţiunilor Unite pentru Alimentaţie şi Agricultură (FAO), cel mai important avans fiind consemnat pe segmentul cerealelor.

Food Price Index - indicele FAO care măsoară dinamica a 55 de materii prime alimentare, a ajuns la 232,1 punc-te în aprilie, de la 231 puncte în martie. Indicele atingea, în luna februarie, nivelul maxim record de 237,2 puncte, însă în martie a pierdut 2,6 procente.

Preţul internaţional al cerealelor, care reprezintă 27% din indicele menţionat, a crescut, în aprilie, la cel mai ridicat nivel de după iunie 2008: 265,1 puncte, de la 251,2 în luna precedentă.

Indicele privind preţul cărnii, care reprezintă 35% din indice, a fost de 172,8, puncte în aprilie, cu 0,5% mai mare decât în martie. În schimb, indicele preţului zahărului a scăzut la 347,8 puncte - cel mai redus nivel din ultimele şapte luni, de la 372,3 în martie. Preţul internaţional al uleiului a scăzut la 259,1 puncte, de la 259,9, iar cel al lactatelor - la 228,7, de la 234,4.

Potrivit Consiliului Internaţional al Cerealelor, stocurile mondiale de profil vor scădea, probabil, pentru al doilea an consecutiv, în cele 12 luni care se vor încheia în iunie 2012. Declinul are la bază consumul ridicat de porumb, care va depăşi producţia. Totodată, seceta ameninţă recoltele de grâu din SUA şi Uniunea Europeană. Potrivit FAO, producţia mondială de alimente va trebui să crească cu 70% în intervalul 2010 - 2050.

"Cererea continuă să crească semnificativ, iar perspectivele revenirii la un nivel normal al preţurilor depinde de capacitatea de majorare a producţiei, respectiv de refacerea rezervelor în noul an agricol", a declarat David Hallam, directorul departamentului de Comerţ şi Piaţă din cadrul FAO. Hallam arată că deprecierea dolarului şi creşterea cotaţiilor petrolului stau la baza preţurilor ridicate ale materiilor prime alimentare.

Creşterea preţurilor alimentelor continuă să pună presiune pe inflaţia care accelerează la nivel mondial şi determină băncile centrale să majoreze dobânzile.

Banca Centrală Europeană (BCE) a decis, ieri, să menţină dobânda de referinţă la 1,25%, după cum anticipau analiştii. Aceştia cred că BCE va recurge la o nouă majorare luna viitoare, însă preşedintele instituţiei, Jean-Claude Trichet, a semnalat, ieri, că banca va aştepta până după luna iunie pentru o nouă majorare.

În 7 aprilie, BCE a majorat rata dobânzii de referinţă de la nivelul minim record de 1% la 1,25%, aceasta fiind prima creştere a costului creditului adoptată după luna iulie 2008. Majorarea a avut la bază temerile privind evoluţia inflaţiei.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9755
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7397
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3041
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0232
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.6495

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb