Planul de management al RBDD pentru următorii cinci ani, aprobat de Guvern

Simona Grigorescu
Politică / 16 septembrie 2015

Guvernul a aprobat, printr-o hotărâre, planul de management al Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării (RBDD), iar prin acest document se reglementează desfăşurarea tuturor activităţilor de pe cuprinsul acestei arii naturale protejate, precum şi din vecinătatea ei, potrivit unui comunicat de presă al guvernului, remis redacţiei.

Conform guvernului, planul de management cuprinde obiective şi măsuri organizate într-un program de acţiuni planificate pentru următorii cinci ani şi care vor constitui un instrument de lucru atât pentru Administraţia Rezervaţiei, cât şi pentru toţi deţinătorii/administratorii de terenuri ori persoanele care doresc să desfăşoare activităţi pe teritoriul Rezervaţiei.

Condiţiile în care se vor desfăşura principalele activităţi în perimetrul Rezervaţiei sunt cuprinse în regulamentul Biosferei Delta Dunării, aprobat prin acelaşi act normativ.

Pachetul de măsuri inclus în hotărârea de Guvern adoptată astăzi are scopul de a contribui la menţinerea cadrului fizico-geografic natural, protejarea şi conservarea florei, faunei, ecosistemelor rezervaţiei Biosferei Delta Dunării, a diversităţii biologice şi a resurselor naturale.

De asemenea, măsurile urmăresc ca vizitarea în scop ştiinţific, educativ, recreativ şi turistic să se facă în condiţii de stabilitate ecologică, să prevină şi să excludă orice formă de exploatare a resurselor naturale incompatibilă cu scopul pentru care a fost declarată Rezervaţia Biosferei Delta Dunării.

În Planul de management sunt menţionate nouă teme generale, stabilite în urma unui proces complex de consultare publică cu specialişti din domeniul cercetării ştiinţifice, reprezentanţi ai principalilor agenţi economici, ai populaţiei locale şi ai instituţiilor cu activităţi şi responsabilităţi în perimetrul rezervaţiei Biosferei Delta Dunării:

- Managementul protecţiei speciilor şi habitatelor are în vedere continuarea acţiunilor care să conducă la stoparea declinului biodiversităţii biologice, refacerea stării ecologice a ecosistemelor şi reconstrucţia ecologică a unor zone afectate de impactul antropic, inclusiv a incintelor îndiguite.

- Monitoring integrat, în cadrul Administraţiei Rezervaţiei, desfăşoară un program complex de monitorizare prin care se asigură cunoaşterea evoluţiei ecosistemelor naturale şi antropice şi care susţine deciziile de gestionare a Rezervaţiei. Planul de management include precizări cu privire la continuarea implementării programului de monitoring integrat şi îmbunătăţirea infrastructurii pentru creşterea eficienţei acestuia;

- Resurse naturale, utilizare durabilă, în care va fi continuată şi diversificată practica evaluării anuale a potenţialului exploatabil pentru fiecare resursă naturală din această zonă şi cea a cotelor de exploatare;

- Turismul şi recreerea, are în vedere elaborarea unei strategii privind evaluarea potenţialului turistic şi cultural şi măsurile de valorificare a acestuia, cunoscut fiind pericolul pe care îl poate contitui turismul neorganizat.

- Patrimoniul cultural, acţiunile cuprinse în planul de managemnet au scopul să sprijine dezvoltarea identităţii etno-culturale a populaţiei locale de pe teritoriul Rezervaţiei ca o soluţie pentru diversificarea formelor de turism şi implicarea comunităţilor locale în această activitate;

- Dezvoltarea comunităţilor, implicarea populaţiei locale, sunt avute în vedere măsuri pentru creşterea standardului de viaţă al populaţiei şi asigurarea accesului echitabil la resurse prin promovarea activităţilor economice care utilizează eficient şi durabil resurse şi servicii, îmbunătăţirea infrastructurii de alimentare cu apă, canalizare, transport, comunicaţii şi de gestionare a deşeurilor;

- Conştientizare, informare şi educare

- Cooperare transfrontalieră, cooperare în zona Deltei Dunării cu Ucraina şi în zona Prutului inferior cu Republica Moldova.

- Management eficient.

Aceste teme sunt concretizate în obiective de management, care vor fi operaţionalizate prin acţiunile specifice din planul de acţiune, propuse să se realizeze în următorii cinci ani.

Planul de Management şi Regulamentul Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării au fost elaborate de Administraţia Rezervaţiei, cu sprijinul Consiliului Consultativ de Administrare.

Responsabilitatea implementării planului de management revine Administraţiei RBDD şi se realizează prin acţiuni planificate în baza planurilor anuale de lucru.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb