Planul PSD pentru controlul SPP şi STS a eşuat

CĂTĂLIN DEACU
Ziarul BURSA #Politică / 19 martie 2010

Social-democraţii au încercat, prin două proiecte de lege, să treacă cele două servicii speciale de la CSAT, la Parlament

Două proiecte de lege prin care Parlamentul ar fi putut să numească şefii de la Serviciul de Telecomunicaţii Speciale (STS) şi de la Servi-ciul de Pază şi Protecţie (SPP) au fost respinse, miercuri, în plenul Camerei Deputaţilor, din cauză că parlamentarii puterii au votat împotrivă.

În prezent, conform expunerii de motive, din cele două proiecte legislative, directorii STS şi SPP sunt numiţi de către Consiliul Superior de Apărare a Ţării (CSAT), la propunerea şefului CSAT, Traian Băsescu. Scopul celor două acte normative era tocmai ca aceştia să fie numiţi în şedinţă comună a celor două Camere parlamentare, tot la pro-punerea preşedintelui.

"Modul de numire rizibil al directorului STS, şi anume numirea de către CSAT, la propunerea preşedintelui acestuia, face ca, în realitate, numirea acestui şef de serviciu să fie expresia voinţei unui singur om, ceea ce îl face pe bună dreptate, < omul preşedintelui >", spun parlamentarii PSD, într-una din cele două expuneri de motive, şi adăugă: "Iar în condiţiile în care Preşedintele nu este animat întotdeauna de intenţii de-mocratice, acest lucru este foarte periculos, având în vedere capacitatea uriaşă a serviciului de culegere de informaţii despre oamenii politici".

Mai mult decât atât, cele două proiecte de lege (n.r. ce au aparţinut grupului parlamentar PSD+PC şi au avut ca iniţiatori zece parlamentari de renume, ca Viorel Hrebenciuc, Aura Vasile, Titus Corlăţean sau Adrian Năstase, politicieni care au constestat vehement activitatea celor două servicii) mai instituiau obligativitatea ca, o dată pe an, Comisiile parlamentare pentru apărare şi siguranţă naţională să prezinte, în martie, în plen, un raport detaliat asupra activităţii STS şi SPP.

Parlamentarii opoziţiei susţin că acest lucru era absolut necesar în condiţiile în care, spun ei, cele două instituţii sunt vinovate de abuzuri repetate atât în ceea ce priveşte achiziţiile publice, cât şi în ceea ce priveşte modul de îndeplinire a sarcinilor. Cele două servicii speciale au fost în centrul mai multor scandaluri, culminând cu acuzaţiile PSD că s-ar fi implicat în precedentele alegeri prezidenţiale.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7176
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3172
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9544
Gram de aur (XAU)Gram de aur393.2836

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb