PLANURI MARI PENTRU 2014 ŞI 2015 Sibex analizează fuziunea cu "alte entităţi"

ALEXANDRU SÂRBU
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 1 aprilie 2014

Sibex analizează fuziunea cu "alte entităţi"

Bursa sibiană vrea să îşi reducă pierderea cu un milion lei, în acest an

Sibex are în vedere să atragă societăţi listate pe RASDAQ

Conducerea Sibex şi-a propus să analizeze fuziunea cu "alte entităţi", în vederea "creării unei burse puternice în România", se arată în politica de dezvoltare pentru perioada 2014 - 2015 a bursei sibiene. În acest sens, Consiliul de Administraţie (CA) al Sibex ar urma să fie mandatat să identifice posibili parteneri şi să îi prezinte acţionarilor, conform documentului.

Bursa sibiană şi-a bugetat pentru acest an o pierdere de 2,32 milioane lei, la sfârşitul acestui an, potrivit materialelor aferente Adunării Generale a Acţionarilor (AGA) Sibex, programată pentru 28 aprilie.

Rezultatul negativ ar fi cu 1,01 milioane lei mai mic decât pierderea realizată anul trecut, de 3,33 milioane lei.

Veniturile programate pentru acest an sunt de 2,345 milioane lei, în urcare cu 654 milioane lei, faţă de 2013, iar cheltuielile estimate, de 4,66 milioane lei, mai mici cu 360 milioane lei, decât anul trecut, conform BVC 2014.

Pentru 2015, Sibex şi-a propus intrarea pe profit, bugetându-şi un rezultat pozitiv de 165.400 lei. Veniturile sunt aşteptate să crească la 4,59 milioane lei, iar cheltuielile să scadă la 4,42 milioane lei.

Politica de dezvoltare a Sibex prevede şi crearea unei pieţe de energie, CA urmând să fie însărcinat cu identificarea posibililor parteneri şi semnarea contractelor ferme cu cei care vor oferi cele mai bune condiţii de colaborare pentru asigurarea funcţionării pieţelor reglementate de instrumente financiare derivate având ca active suport indici de energie şi mărfuri.

Un alt punct al strategiei Sibex pentru 2014 şi 2015 are în vedere şi extinderea colaborării Bursa de la Varşovia şi HELEX, în principal în privinţa proiectelor aferente pieţei spot (dubla listare, tranzacţionarea la Sibex a unor produse listate în prezent pe WSE/Athens Exchange prin intermediul unei legături directe/indirecte între DS şi HCSD/KDPW, atragerea de noi participanţi, etc.). "Un acord bilateral între DS şi HCSD (Hellenic CSD, parte a grupului HELEX) ar putea, de exemplu, facilita dubla listare a SIBEX pe piaţa spot administrată de Athens Exchange, precum şi o potenţială dublă listare a Hellenic Exchanges Group pe piaţa spot a SIBEX (care ar oferi investitorilor HELEX - persoane fizice, posibilitatea de a beneficia de un regim fiscal mai relaxat din punct de vedere al câştigurilor pe piaţa de capital)", notează documentul.

Conducerea Sibex propune acţionarilor şi repoziţionarea importanţei pieţei spot în cadrul bursei sibiene, prin concentrarea, în special, a emitenţilor mici şi mijlocii, în vederea listării lor.

Sectorul care merită cea mai mare atenţie, în opinia oficialilor bursei, este cel al IMM-urilor din IT&C.

"În contextul reglementării statutului pieţei RASDAQ, este absolut necesar sprijinul consolidat al acţionarilor şi al tuturor factorilor de decizie din cadrul Sibex, în vederea derulării unei activităţi concertate de lobby la societăţile de pe piaţa RASDAQ pentru listare pe piaţa reglementată sau ATS de la Sibex a emitenţilor care îşi manifestă această dorinţă", se precizează în politica de dezvoltare pentru 2014 şi 2015.

Bursa sibiană vrea să creeze şi o piaţă obligaţiuni pentru IMM, un segment insuficient acoperit în piaţa de capital românească în general, dar care oferă oportunităţi "excelente" atât pentru companii, cât şi investitori.

Sibex are în vedere şi implicarea în tranzacţionarea obligaţiunilor de stat, în contextul în care Ministerul Finanţelor Publice a anunţat, prin vocea secretarului de stat Enache Jiru, că are în vedere vânzarea pe bursă, în acest an, a unor titluri de stat cu valoarea nominală de o mie lei, de zece ori mai mică decât cea a obligaţiunilor plasate la licitaţie, în prezent, prin intermediul băncilor comerciale.

Alte obiective anunţate în politica de dezvoltare a Sibex pentru perioada 2014 - 2015 constau în listarea de companii care activeaza în domeniile IT sau Green Energy, avansarea de discuţii cu fondurile de investiţii în vederea sondării interesului acestora în investirea în companii locale, mici, însă foarte "sănătoase" din punct de vedere financiar şi care activează în domenii interesante, angajarea în discuţii cu reprezentanţii tuturor societăţilor de administrare a investiţiilor (SAI) din ţara noastră, în vederea atragerii lor drept clienţi activi pe principalele pieţe administrate de bursa sibiană (cu luarea în considerare a interesului sporit al acestora pentru arbitraje cu perechi valutare, Single Stock), precum şi oferirea la tranzacţionare a unor opţiuni cu livrare având active suport, în special acţiuni româneşti.

Conducerea Sibex propune acţionarilor şi reducerea capitalului social al Casei Română de Compensaţie, urmată fie de schimbarea obiectului de activitate al acesteia, fie de lichidarea sa, în contextul semnării cu ATHEXClear a contractului pentru asigurarea serviciilor de clearing, se mai arată în strategia bursei pentru acest an şi pentru anul următor.

Pe ordinea de zi a AGA se află şi modificarea actului constitutiv al Sibex pentru permiterea tranzacţionării acţiunilor sale şi pe o altă piaţă reglementată sau pe un alt sistem alternativ de tranzacţionare.

Remuneraţia membrilor CA în 2014 ar urma să fie limitată la 1.500 lei, la fel ca anul trecut, potrivit materialelor pentru AGA

Opinia Cititorului ( 3 )

  1. sibiul tace si face. dar la cât de praf au fost trebuie să fie mari artişti să se redreseze anul asta.

    1. nu are nici macar 1 sansa. sint morti

    de 7 ani fara profit,15 milioane de lei lipsa la apel, falimentul e aproape...foarte aproape

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

04 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9729
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4977
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2951
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9029
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.7210

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb