PLANURI PENTRU CREAREA CELEI MAI MARI COMPANII DE TELEFONIE DIN EUROPA:  "France Telecom" vrea să cumpere "TeliaSonera"

Alina Vasiescu
Ziarul BURSA #Internaţional / 6 iunie 2008

"France Telecom" vrea să cumpere "TeliaSonera"

Oferta companiei franceze se loveşte de opoziţia conducerii operatorului suedez de telefonie

"France Telecom" SA a lansat o ofertă nesolicitată de 252,5 miliarde de coroane suedeze (41,9 miliarde de dolari) pentru achiziţia "TeliaSonera" AB din Suedia, urmărind astfel să dea naştere celui mai mare operator european de telefonie, res­pectiv numărului patru mondial în domeniu. Oferta, în numerar şi acţiuni, este de 56,23 coroane pentru fiecare titlu "TeliaSonera", cu 26% mai mult decât cursul atins de acţiunile companiei suedeze la data de 15 aprilie, ziua care a precedat anunţul "France Telecom" privind interesul său pentru această societate. "France Telecom" vrea să plătească în numerar pentru 52% din capitalul "TeliaSonera", iar 48% în numerar. Aceasta presupune trei acţiuni noi "France Telecom" pentru 11 titluri "TeliaSonera", cu o opţiune de garanţie în numerar pentru primele 500 de acţiuni.

Oficialii "TeliaSonera" au declarat că nu vor sprijini această ofertă, considerând-o cu mult mai redusă decât valoarea companiei.

Dacă ar prelua "TeliaSonera", achiziţia ar fi, pentru "France Telecom", cea mai mare de după preluarea "Orange" Plc în 2000, contra 27,8 miliarde de lire sterline (55,1 miliarde de dolari). Compania nou-creată ar avea 237 milioane de abonaţi, din care 168 milioane ar fi pe segmentul telefoniei mobile, iar 69 de milioane pe cel al telefoniei fixe.

Dacă se va produce, tranzacţia ar creşte profitul pe acţiune al "France Telecom" începând cu anul viitor. "France Telecom" nu ia în calcul decât preluarea amicală a companiei suedeze. Potrivit oficialilor "France Telecom", acţiunile noii entităţi ar fi listate pe pieţele din Stockholm şi Helsinki.

Guvernul suedez vrea să-şi vândă participaţia la "TeliaSonera". Suedia deţine 37,3% din acţiunile companiei, iar Finlanda - 13,7%. În aprilie, conducerea "France Telecom" declara că vânzarea participaţiei deţinute de statul suedez la "TeliaSonera" ar fi o "oportunitate strategică" pentru compania franceză, cele două entităţi fiind complementare.

"TeliaSonera" urmăreşte extinderea pe pieţe cu creşteri importante, din Europa şi Asia, dorind să preia active din Spania, Turcia şi Tadjikis­tan. În regiunea Eur-Asia, vânzările "TeliaSonera" au crescut cu 22% anul trecut, la 10,3 miliarde de coroane. Cifra reprezintă aproape 11% din vânzările sale totale.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb