PLASAMENTE ALTERNATIVE Artişti români în competiţii internaţionale

Marius Tiţa
Ziarul BURSA #Investiţii Personale / 5 aprilie 2021

Sala Brâncuşi, MNAR

Sala Brâncuşi, MNAR


Marius Tiţa

Au fost petrecute câteva licitaţii la marile case internaţionale, unde au participat şi câţiva artişti români. Cei vechi şi cunoscuţi, Brâncuşi, fotograful, Brauner, Victor Brauner, Jules Pascin, bulgaro-românul-franco-americanul.

Joi, 25 martie, la o vânzare de impresionism şi artă modernă, ţinută la Paris, de Sotheby's, o pictură de Victor Brauner s-a vândut cu 472.300 de euro, peste o jumătate de milion, cu tot cu taxe. Compoziţie foarte complexă, plină de însemnele filosofiei artistice a lui Vitor Brauner, "Le Codex du Poète, Mythologie du Poète, Première Naissance" a fost realizată în epoca plină de speranţă şi libertate de după război, în 1947. Era estimată la cel mult 350 de mii de euro. Este preţul cel mai mare realizat de "români" la recente licitaţii internaţionale dar pictura lui Victor Brauner a apărut şi în alte strigări recente.

La 26 martie, într-o vineri, la Londra, Sotheby's a ţinut o vânzare de "Impressionist & Modern Art", cu loturi ce au fost în colecţia Marinei Picasso. De fapt, oferta şedinţei provenea din diferite colecţii sau posesii. De exemplu, "Rencontre à la plus infime partie du temps", de Victor Brauner, ulei pe pânză, venea din foarte interesanta colecţie a lui Pierre M. Schlumberger, unde se afla de vreo 50 de ani, de când fusese cumpărată de la o galerie pariziană. Estimată la 60-80 de mii de lire sterline, lucrarea din 1963 a fost adjudecată cu 100.800. O altă lucrare de Victor Brauner, "Le dualisme amoureux", pe hârtie, de această dată, a primit 22.680 de lire sterline, în limitele estimării de 18 - 25 de mii. Căutând de unde vine nota de dramatism, inclusiv cromatic, a acestei lucrări, aflăm că a fost realizată în noiembrie 1941, şi, îngroziţi, tăcem.

În licitaţie au apărut şi două lucrări de Jules Pascin, dramaticul artist născut la Vidin, crescut întru artă în România, la Bucureşti, înflorit în Franţa, unde s-a şi întors, după un sejur american, pentru a-şi lua viaţa, bolnav de spleen, la numai 45 de ani. Cu 32.760 de lire sterline s-a dat "Portrait d'une femme debout", titlu dilematic pentru că este întreaga femeie, în picioare, după cum se menţionează, şi nu doar portretul ei. Pictura în ulei pe pânză a fost realizată la Paris, în 1921, primul an după întoarcere din America, unde îşi petrecuse Primul Mondial. În 1983, această lucrare a fost vândută, tot la Sotheby's, la Londra, unei galerii din Africa de Sud, de unde proprietarul care a pus-o în licitaţie a luat-o în 2005 şi a a dus-o în Europa. Mai lascivă, o "Tânără femeie", cam consumată, precum multe dintre modelele lui Pascin, pictură pe pânză realizată în Cuba, în anii de război când artistul a dat o fugă din SUA, nu şi-a găsit un nou proprietar. Actualul proprietar o luase de la Christie's, în 2006. Estimarea ofertei vorbea de 20-30 de mii de euro. Ambele lucrări apar în catalogul raisonne din 1984, pe care îl are şi Adrian Năstase, cunoscutul colecţionar, care a scos la vânzare, prin Artmark, un frumos lot Jules Pascin, în 2016. Alte lucrări din colecţia lui Adrian Năstase s-au constituit într-o donaţie care au pus Cornu pe harta expunerilor publice de Pascin.

Tot la Paris, la licitaţia de impresionism şi artă modernă organizată de Sotheby's, la 30 martie trecut, au fost oferite două fotografii de Constantin Brâncuşi. Marele sculptor era un pasionat fotograf dar nu în genul selfilor de astăzi ci, dimpotrivă, ducând noua tehnică la nivel de artă. Să nu uităm că el îşi fotografia, în primul rând, lucrările, realizând adevărate eseuri care îi puneau creaţia sculpturală într-o lumină specială. Prima imagine propusă la Paris, şi vândută cu 40.320 de euro, arăta o imagine de atelier, cu multe dintre lucrările sale, aflate în diferite stadii de realizare dar într-o dispunere destul de studiată, care aminteşte de formula dezvoltată la Centre Pompidou. O notiţă anonimă de pe verso vorbeşte despre un moment de mutare, de la un număr la altul al cartierului de ateliere din Impasse Ronsin, cam în 1923. De aceea, în imagine putem observa o serie de lucrări celebre ale lui Brâncuşi, cum ar fi o "Pasăre în spaţiu", din marmură, chiar în centrul imaginii, şi o alta din ghips, parţial, în partea de sus, ambele pe postamente ce amintesc de viitoarea Coloană de la Târgu Jiu. Vedem, de asemenea, un "Socrate", piesă mai puţin cunoscută.

Ni se spune că imaginea provine din fosta colecţie Leonie Ricou-Alexandre Stoppelaëre. Această menţiune ne readuce în amintire poveşti fabuloase. Leonie Ricou organiza un salon select pentru artişti de renume unde Brâncuşi, despre care noi credem că a ajuns pe jos la Paris, l-a frecvent destul de repede după "descălecarea" sa în Oraşul-Lumină. Brâncuşi i-a făcut un portret în lemn, extrem de stilizat, despre care ea nu a ştiut vreodată. Sculptura "Madame LR" a ajuns la pictorul Fernand Leger, în urma unui schimb între artişti, iar în 2009, la licitaţia unei părţi a colecţiei cuplului Yves Saint-Laurent-Pierre Berger, cu 30 de milioane de euro, un preţ record pentru o sculptură din lemn.

Alexandre Stoppelaëre este mai puţin cunoscut ca artist plastic dar mai mult ca arheolog şi egiptolog, săpând 15 ani la Luxor. În 1922, s-a căsătorit cu Leonie Ricou, care era cu 15 ani mai mare, după ce aceasta, se pare, renunţase la ideea de a se căsători cu Brâncuşi. Tot în anumite surse biografice ale lui Stoppelaëre se susţine că el ar fi renunţat la cariera sa artistică pentru a deveni agentul care îl reprezintă pe Brâncuşi şi pentru a o ajuta pe soţia sa în organizarea celebrului său salon artistic. Leonie Ricou a murit în 1928, după o gravă boală de plămâni. Este şi anul în care, ni se spune, cei doi soţi cumpără o a patra lucrare de Brâncuşi din colecţia lor, o "Pasăre în zbor" din marmură, " Oiseau dans l'espace", pe numele său francez şi american, una dintre cele 16 variante ale acestei teme realizate de Brâncuşi. Tot atunci, se crede, doamna Ricou a trimis sculptura într-un depozit din Bruxelles, ştiind că soţul ei, belgian, se va muta acolo când va rămâne singur. La începutul acestui mileniu avea să vină vestea că, într-o casă "nord-europeană", a fost descoperită o sculptură de Brâncuşi, această "Oiseau" din marmură, într-o cutie foarte veche, probabil cea în care fusese trimisă la Bruxelles de doamna Ricou, iar în cutie se afla şi bonul de casă, din 1937, care îl evoca pe domnul Ricou, scuze, Stoppelaëre. Cumpărătorii erau înaintaşii celor care au descoperit scuptura şi au pus-o în licitaţie la Christie's, în mai 2005, unde s-a vândut cu 27.456.000 de dolari.

Tot din colecţia Ricou-Stoppelaëre provine şi o fotografie veche a "Muzei adormite", realizate, şi fotografia şi sculptura de bronz, de Brâncuşi Numita fotografie a fost propusă la licitaţia Sotheby's de la Paris, din 30 martie, unde s-a vândut şi fotografia de mai sus, cea cu atelierul. Estimată tot la 40-60 de mii de euro, această fotografie nu a fost adjudecată. Neadjudecată a rămas şi pictura lui Victor Brauner "Tête de Femme Feuille ou Capitale de la plante", propusă la această licitaţie, cu o estimare de 60-80 de mii de euro. La banii ăştia, nici nu mai traduc, à bon entendeur, salut!

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Interesant și documentat. Brauner, văd că tot crește în cotațiile internationale.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb