PLASAMENTE ALTERNATIVE Licitaţia verii toride

Marius Tiţa
Ziarul BURSA #Investiţii Personale / 21 iunie 2013

Sabin Bălaşa - Venera.

Sabin Bălaşa - Venera.

Filosofia de viaţă a Artmark era formată din patru licitaţii anuale, câte una pe sezon, şi evenimente cât te ţine imaginaţia. Şi buzunarul, desigur. Şi imaginaţia îi ţine suficient de bine ca să nu mai vezi cele patru principii elementare de mulţimea de licitaţii tematice. Astfel, licitaţia de vară a picat undeva între "vânzarea copiilor", adică licitaţia destinată colecţionarilor la vârstă infantilă, deşi colecţionarii rămân copii pofticioşi toată viaţa, şi chiar vânzarea unei super-colecţii, cea a doctorului sibiano-ohioian Ioan Chisăliţă, şi viitoarea seară iudaico-postbelică, cu două oferte separate, prima de artă încadrată în bloc la după război când toţii vitejii se arată, şi, în premieră, o "Judaica", obiecte, documente şi suveniruri din viaţa când mai bună, când tragică, a evreilor din România şi, foarte important, arta creatorilor care se pot revendica de la acest popor cu memorie de multe milenii.

Licitaţia de vară a Artmark nu oferă doar imagini din acest anotimp, în viziunea artiştilor importanţi sau de-a dreptul esenţiali, ci face un rapel de dinainte de vacanţă al marilor vânzări. De aici şi oferta de peste 200 de picturi şi lucrări de grafică cu semnături care atârnă greu de tot, aproape fizic. Nu au fost preţuri mici, unele au crescut iar altele nu au fost confirmate. Era cald în Bucureşti, chiar foarte cald când s-a vândut peste 90 la sută din această ofertă, iar banii adunaţi şi garantaţi de ciocanul de licitaţie au fost de trei sferturi de milion de euro, cam cât se aduna pe vremuri cu o singură casă de licitaţii, într-un an sau chiar mai mulţi.

Nu ne mai raportăm la clasamentele de şedinţă, că de multe ori ne duc spre concluzii false. Or, la o astfel de vânzare, contează mult jocul de scenă şi chiar intriga. Ca să nu mai spunem că a început în forţă cu o imagine din Mangalia, cu arcade şi siluete de femei în strai oriental, semnată Şirato, în stânga jos, de 27 de mii de euro. După aproape un sfert de licitaţie a fost vândută şi o acuarelă cu acelaşi cadru imagistic, fără tătăroaicele din "ulei" şi cu mici diferenţe arhitectonice. Pentru această hârtie se aşteptau cel mult 3 mii, dar s-au primit 5 mii de euro. După prima strigare a urmat o imagine extrem de sensibilă, o posibilă pledoarie pe tema "de ce ne place pictura lui Sabin Bălaşa". Nudul blond în peisajul specific al pictorului a plecat la 5 mii de euro, peste estimarea maximă, care era de 4 mii. Tot la 2-4 mii se aşteptau organizatorii şi de la oferta următoare, tot de Bălaşa, doar peisaj, cu embrioni, dar fără femei, şi dublu în suprafaţă. S-a vândut cu 7,5 mii de euro.

Coleg de generaţie cu Bălaşa, pictorul Viorel Mărginean urmează în licitaţie tot cu două piese, o "Măiastră" adjudecată cu 1,6 mii de euro, şi un val de flori, capucini pe numele lor, cu 900 de euro.

Mai numeroasă este prezenţa lui Rudolf Schweitzer-Cumpăna, elveţianul nostru din Piteşti. Întâi un peisaj nu foarte mare s-a dat cu fix 2 mii de euro, şi o scenă de femeie cu doniţă numită "De la râu" a urcat la 3 mii. Preţ de alţi meşteri, ba chiar şi un Petraşcu, înregistrăm un Schweitzer-Cumpăna cu lăţimea de un metru, o scenă de curte de ţară de o impresionantă naturaleţe, dar şi o maternitate în prim plan scăldat în lumină, care ne trimitere la scena naşterii lui Iisus, printre animale şi oameni. Evaluată la cel mult 18 mii, pictura s-a dat cu 28 de mii de euro, şi îl merită pe fiecare dintre ei. În scurt timp a plecat şi "Soţia artistului", o pictură de mult mai mici dimensiuni, cu 2 mii de euro. Se revine cu o "De la fântână", tot femei cu recipiente acvatice, dar în acuarelă, fapt ce lasă să se vadă meşteşug serios de pictură, ceea ce nu ne miră. Preţul de adjudecare este de 1.600 de euro. O altă acuarelă, în aceiaşi parametri tehnici, dar cu flori, fără elemente antropomorfe, a fost adjudecată cu 1.200 de euro. "Odihna cailor", imagine cu cabaline, căruţă şi ţăran, cu toţii părând a fi modelaţi de pictor din pământuri, a obţinut 6 mii de euro, un preţ mic comparativ şi cu estimarea, şi cu valoarea. "Pridvor pe Valea Argeşului", imagine ce ar fi stat ca la ea acasă la minunatul muzeu al satului de la Goleşti, lângă Piteşti, mângâie prin aceeaşi naturaleţe a surprinderii realităţii. A obţinut 7,5 mii de euro. Redutabila serie Schweitzer-Cumpăna din Licitaţia Artmark ce prefigurează moşii de vară se încheie en douceur cu un răcoritor peisaj urban de iarnă, aşa de actual că ai crede că a fost pus pe pânză când era MRU premier. A fost adjudecat cu 2,8 mii de euro, prin părţile de jos ale aşteptărilor.

Şi din partea lui Cheller avem o prezenţă susţinută, dar la preţuri mici faţă de vremurile în care pentru acest artist cereai o mie, adică mult, şi primeai 10-15 mii, de euro sau dolari. A trecut moda şi se consideră că şi ce a rămas din cota lui Cheller este mult. Mai este şi o serioasă secţiune Baia Mare, nu cu peisaje din acest oraş, ci cu colonia-şcoală ce a funcţionat aici acum un secol. De asemenea, licitaţia de vară înseamnă şi mult Balcic, de calitate, vechi, serios.

Nu facem un clasament după preţul de adjudecare, dar nu putem trece neobservat un preţ de 90 de mii de euro. A fost obţinut pentru o imagine cu copii frecându-şi ochii somnoroşi, de Tonitza. Intervalul de estimare pleca de la 70 de mii şi se oprea la 120. Pe lângă desene, Pallady este prezent şi cu o lucrare de 33 de mii, "Narcise şi lalele".

Toate cele 204 de oferte vândute sau nevândute merită o vorbă bună, dacă nu pentru ele, măcar pentru autori. Nu puţine oferte revin pe efemera simeză a licitaţiilor, altele merită din plină simeza muzeelor prestigioase şi s-ar putea ca unele să vină chiar de acolo. Nu au existat preţuri zdrobitoare, care să ne împroaşte cu schije de trufaşe recorduri făcute praf pentru a pune altele şi mai inaccesibile în locul lor. Din start, oferta a promis mai mult de jumătate din lucrări sub mia de euro ce stă drept reper pentru piaţa românească, cu tendinţe de idealizare pentru cei cu picioarele pe pământ, totuşi. Licitaţia caniculei mai degrabă a confirmat nişte aprecieri şi tendinţe şi, prin calitatea ofertei, s-a făcut o bună propagandă pentru arta adevărată, nu mereu foarte scumpă. Iar dacă plecaţi în vacanţă, nu uitaţi că există şi muzee de artă sau arheologice sau case memoriale sau cetăţi sau palate prin preajma destinaţiilor turistice de interes general sau chiar în conţinutul ofertelor de asemenea turistice.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb