PLASAMNENTE ALTERNATIVE Ceasul, ca un mărţişor de Sfântul Dragobete

Marius Tiţa
Ziarul BURSA #Investiţii Personale / 7 martie

Un ceas de 26 de mii de euro

Un ceas de 26 de mii de euro

Marius Tiţa

Deveniţi specialişti în comasare, românii, mai ales jumătatea masculină a populaţiei, este tentată să propună comasarea semnificaţiilor zilelor de 14 februarie, 24 februarie, 1 martie şi 8 martie. La o eventuală negociere, nu se ştie cine cu cine, că toţi decidenţii de la noi sunt masculini, s-ar accepta şi comasarea pe două date, cele din februarie, pe 24, iar cele din martie, pe Întâi. Oricum, Valentinul din 14 nu este ortodox, iar 8 martie este ziua femeilor mai mult dintr-o accepţiune de stânga. 8 martie a fost declarată Ziua internaţională a femeii de către ONU de abia în 1977. Acum aflăm că povestea cu greva americancelor muncitoare din 8 martie 1857 ca element determinant al stabilirii acestei date pentru această semnificiaţie este un mit, adică nu există, nu se pupă cu realitatea. În schimb, se pare că datorăm căderea ţarismului, cel puţin, protestului femeilor muncitoare din Sankt Petersburg de ziua lor din 1917. Ultima zi din februarie era acea zi, dar pentru că se folosea vechiul calendar, a picat de 8 martie. Asta este soarta revoluţiilor ruse de acum un secol şi un deceniu, poată numele lunii dinaintea celei în care s-a produs efectiv. Începusem să avem o bănuială de când cu Marea Revoluţie din Octombrie, pe care o sărbătorim pe 7 noiembrie.

Cât despre sfântul Valentin, este deja ştiut că el este sărbătorit la 14 februarie doar de catolici, ortodocşii făcând-o pe 30 iulie. Să vezi ziua îndrăgostiţilor în mijlocul verii, nu cu inimioare şi trăiri primăvăratice, ci cu litoral şi club de fiţe! Povestea sfântului Valentin are puţină certitudine sau absolut deloc. Arată de parcă a fost atacată de trollimea lui Putin, plină de informaţii de necontrolat. Se pare că el este preotul creştin care, când împăratul Claudius al II-lea a decis că bărbaţii sunt mai buni soldaţi dacă nu sunt căsătoriţi, a continuat să-i lege pe tineri prin taina căsătoriei. Drept pentru care a fost decapitat. Numitul Claudiu, al doilea, numit şi Gotul, a fost primul dintr-un şir mai lung de împăraţi romani ridicaţi din rândul soldaţilor, mulţi nefiind cetăţeni romani la naştere. Nu era got, s-a născut prin Serbia de azi, dar acesta era supranumele său căpătat în urma victoriilor asupra goţilor. A fost făcut vinovat de martiriul lui Valentin printr-o deducţie ce suferă enorm ca logică: în documentul care documentează situaţia se vorbeşte de împăratul Claudiu. Cum primul Claudiu nu a persecutat creştinii, atunci anatema a fost aruncată asupra celui de al doilea, deşi a domnit doar doi ani şi a fost ocupat mai mult cu războialele.

Dacă scoatem din ecuaţie Valentinul şi Optmartieul, rămânem cu Dragobete şi Mărţişor, exact cu ce este neaoş, tradiţional, de la noi. Deci, fără comasare, doar prin eliminare. Mă refeream, desigur, la sărbătorile de primăvară, nu la alegeri. În acest ethos, dând inimioarele la o parte, rămânem cu gingaşul, expresivul, simpaticul, balcanicul, vrednicul de UNESCO Mărţişor. S-au spus multe şi frumoase despre mărţişor, la UNESCO, când a fost recunoscut şi trecut pe listă. Nu ştiu alţii cum sunt, dar mie îmi place tare această tradiţie, bazată pe un obiect mic, miniatural, o amultetă, muszai cu un şnur mai frumos ca un descântec, în spirit dinamovist, adică e roş-alb şi nu bate pe nimeni.

Nu pot decât să salut obiceiul recent inventat ca de comasatele de la 1 martie să se ofere cadouri de artă de mici dimensiuni. Chiar dacă în orice bărbat zace un spirit de moldovean, care aşteaptă şi poartă mărţişoare de 1 Martie, trebuie să recunoştem că aşa-numita Zi a Îndrăgostiţilor este o ocazie nouă pentru cele sărbătorite de Mărţişor şi 8 Martie să primească iar cadouri. De Dragobete nu este prea clar ce se întâmplă, nu se ştie dacă se oferă inimioare sau alte organe, de aceea e lăsată aşa mai într-o parte.

Artmark organizează de ceva vreme licitaţii de Mărţişor. Între timp, picturile au ieşit din aceste licitaţii şi au fost înlocuite cadourile tradiţionale, de succes garantat, bijuteriile! În acest an au fost două, una numai de bijuterii, a doua de bijuterii şi ceasuri. În ultima zi a acestui februarie plus, licitaţia a început în forţă, cu un Rolex, un Rolex Officer din argint, de mână, de damă, unul dintre primele mecanisme semnate Rolex, cu armare manuală, adjudecat la 1.400 de euro. Dar recordul a urcat dintr-o reaptă în alta. La două mii de euro vorbim de un ceas Hublot Classic Fusion, de mână, de damă, înseriat. Sau de un ceas Vacheron Constantin Patrimony, din aur 18K, de mână, unisex, cu armare manuală, cadran auriu.

La trei mii aflăm un ceas Cartier Panthere, din aur şi oţel, de mână, bărbătesc, mecanism quartz, cadran crem. Cu patru mii de euro, deşi era la 11 mii pe listă, discutăm despre un ceas Faberge Anastasia, din aur cu diamante, de mână, de damă, cu cadran din sidef multicolor. Ceasul, nu dama. Sau un ceas Corum, din aur 18k cu diamante, mai ales pe cadran, de mână, de damă. Brăţara este cea originală, din aur. Ori un Omega De Ville Coaxial Power Reserve, de mână, bărbătesc, cadran alb, înseriat.

Un ceas Omega Speedmaster Moonphase, din oţel inoxidabil, de mână, bărbătesc, cu armare manuală, s-a dat cu 4.500 de euro. 6.500 de euro a primit un ceas Hublot Big Bang Frappuccino, ediţie limitată, exemplarul 244 din 250, din ceramică, de mână, bărbătesc. Cu o mie mai mult, adică 7.500 de euro, s-a dat un ceas Zenith El Primero Capitain Chronograph, din aur 18k, de mână, bărbătesc, o minuăţie.

Opt mii de euro a primit un ceas Rolex Milgauss, de mână, bărbătesc, cu mecanism automatic, cu cadran alb şi brăţară originală, din oţel inoxidabil. De 8.500 de euro s-a învrednicit un ceas Rolex Sea-Dweller Deepsea Pro Hunter, de mână, bărbătesc, care avea 15 mii pe listă.

Şi, ca să încheiem discuţia, 26 de mii de euro, faţă de un preţ de listă de 45 de mii, a primit un ceas Ulysse Nardin Freak, din aur alb, nepurtat, ceas de mână, bărbătesc. Câte scenarii se pot naşte din aceste sumare informaţii despre un ceas bărbătesc de aur alb, care n-a fost purtat, nici ceasul, nici aurul alb. Tarantino, măi băiatule, cu tine vorbesc? Faci şi tu un film despre mărţişor, simbolul comasărilor de primăvara?

Comanda carte
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9755
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7397
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3041
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0232
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.6495

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb