Platforma de cooperare Sinergia Mării Negre - o soluţie de interconectare energetică

N.I.
Ziarul BURSA #Companii #Energie / 22 septembrie 2008

Sinergia Mării Negre, platformă de cooperare regională susţinută de România, deschide noi perspective pentru găsirea unei soluţii de interconectare a Mării Cas­pice cu zona Mării Negre, demers esenţial pentru consolidarea stabilităţii regionale şi a securităţii energetice, a declarat ministrul de Externe Lazăr Comănescu. Domnia sa a participat, la finele săptămânii trecute, la Forumul UE-Asia Centrală. Şeful diplomaţiei române a atras atenţia asupra mizei importante pe care o are interconectarea Mării Caspice cu regiunea Mării Negre: menţinerea stabilităţii regionale şi a securităţii energetice.

Potrivit NewsIn, Benita Ferrero-Waldner, comisarul european pentru relaţii externe şi politică europeană de vecinătate, anunţa în februarie, la Kiev, că Sinergia Mării Negre va beneficia de cel puţin un miliard de euro pe an din fondurile Uniunii Europene. Atunci când a lansat această iniţiativă, în 2007, Waldner îşi exprima speranţa că, printre altele, Sinergia va reuşi să contribuie inclusiv la rezolvarea conflictelor îngheţate.

Ministrul Comănescu a mai declarat: "Trebuie să fim conştienţi de faptul că solidificarea securităţii energetice a UE este legată de dezvoltarea proiectelor energetice altenative, precum cele care au ca sursă Asia Centrală. România, prin poziţionarea sa la Marea Neagră, poate oferi multiple avantaje, precum deschiderea către piaţa comună europeană. Un parteneriat între UE şi ţările din Asia Centrală trebuie să contribuie la dezvoltarea economică durabilă şi la stabilitatea acestei regiuni". Domnia sa a evocat, în contextul consolidării securităţii energetice, importanţa intensificării şi aprofundării dialogului dintre UE şi toate ţările din Asia Centrală, aşa cum s-a făcut deja prin memorandumurile din domeniul energiei semnate cu Kazahstanul şi Turkmenistanul.

Oficialul român a mai spus că ţara noas­tră beneficiază de prima investiţie petrolieră majoră a Kazahstanului, în urma unei tranzacţii importante care a implicat compania naţională KazMunaiGaz. Domnia sa a adăugat că, în acest context, construirea gazoductului Nabucco şi a oleoductului PEOP (care uneşte Constanţa de Trieste) este foarte importantă. Acestea reprezintă un exemplu de cooperare de succes între ţările de la Marea Caspică şi UE", a subliniat ministrul.

Oficialul român a vorbit despre proiectul construirii terminalului GNL (Gaz natural lichefiat) de la Constanţa, care va permite diversificarea pieţelor-sursă de gaz natural şi accesul resurselor importante din Asia Centrală şi Orientul Mijlociu.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb