Plăţile efective în cadrul Programului Operaţional Sectorial Creşterea Competitivităţii Economice (POS CCE), pentru creşterea eficienţei energetice şi a securităţii furnizării, se ridică la 19 milioane lei (circa 4,4 milioane euro), din totalul bugetului alocat de 725 milioane euro, pentru perioada 2007 - 2013, a declarat Cristian Georgescu, manager public la Organismul Intermediar pentru Energie (OIE) din cadrul Ministerului Economiei (MECMA). Domnia sa a declarat, citat de Agerpres: "Cea mai mare parte dintre proiecte vizează resursele regenerabile. În 2011, vor fi primite foarte multe proiecte pentru această operaţiune".
Tot pentru producerea energiei "verzi" (din surse regenerabile) au fost aprobate şi urmează să fie plătite proiecte în valoare de 51 milioane lei. "Pentru eficienţa energetică au fost aprobate două proiecte în valoare de 36 milioane lei. Pentru trans-portul energetic, proiectele sunt deocamdată în evaluare", a adăugat reprezentantul OIE.
În anul 2010, au fost depuse 27 de proiecte privind eficienţa energetică, alocarea totală fiind de 400 milioane lei. Au fost solicitaţi 253 milioane lei şi au fost aprobate două proiecte în valoare de 36 milioane lei. 25 de proiecte sunt în analiză.
Situaţia proiectelor pentru valorificarea resurselor regenerabile indică 420 de proiecte depuse în 2010, prin care a fost solicitată suma de 8,3 miliarde lei. Bugetul iniţial, de 420 milioane lei, a fost suplimentat la 800 milioane lei. Proiectele sunt în curs de analiză.
"Singura problemă care se reflectă în rata scăzută de absorbţie rezidă în viteza cu care se derulează proiectele şi momentul în care beneficiarii vin cu cererile de rambursare. O parte dintre ei îşi amână cererile de rambursare, în funcţie de programările stabilite de aceştia pentru proiect", a mai spus Cristian Georgescu.
Cinci operaţiuni de depunere a proiectelor vor fi lansate în anul 2011. Pentru eficienţa energetică operaţiunea va fi lansată în primul trimestru din 2011, iar bugetul alocat estimat se ridică la 58 milioane euro. Cea pentru transport va fi lansată tot în primul trimestru din 2011, iar valoarea alocării va fi de 57 milioane euro. Operaţiunea pentru investiţiile în instalaţii mari de ardere a fost prelungită din decembrie 2010 până în decembrie 2011. Pentru resursele regenerabile de energie va fi lansată o nouă operaţiune de depunere a proiectelor în trimestrul al doilea din 2011, bugetul estimat ridicându-se la 100 milioane euro, iar pentru interconexiuni apelul de proiecte va fi lansat în primul trimestru din 2011.