Plăţile FNGCIMM pentru credite nerambursate, în creştere cu 9%

ALEXANDRU SÂRBU
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 14 decembrie 2011

Aurel Şaramet

Aurel Şaramet

Plăţile acordate băncilor de către Fondul Naţional de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri (FNGCIMM), pentru creditele nerambursate, ar putea ajunge, anul acesta, la 31,8 milioane euro, în creştere cu 9% faţă de anul trecut, potrivit lui Aurel Şaramet, preşedintele instituţiei.

Aurel Şaramet a precizat că cea mai mare pondere în totalul plăţilor, de 40%, a revenit companiilor din comerţ, urmate de cele din industrie, cu 20,1%, din sectorul serviciilor, cu 9,3%, şi de construcţii, cu 7,5%.

Procentul redus deţinut de sectorul construcţiilor este explicat de capacitatea mai ridicată de adaptare a companiilor, datorat existenţei şi a unor comenzi mărunte care pot fi onorate, a explicat domnul Şaramet. Domnia sa a mai menţionat că 55% din plăţi sunt aferente creditelor acordate cu mai puţin de un an înaintea intrării în incapacitate de plată.

Dacă între anii 2004 şi 2007 creditele garantate de către FNGCIMM erau destinate, în proporţii aproximativ egale, investiţiilor şi acoperirii capitalului de lucru, începând cu anul 2008, ponderea investiţiilor s-a redus puternic, a declarat preşedintele fondului, care a mai menţionat că, în prezent, aces-tora le sunt destinate 25% dintre credite după ce, în anul 2009, procentul ajunsese la 18%. Din totalul garanţiilor pentru investiţii acordate anul acesta, jumătate au fost destinate absorbţiei de fonduri europene, a precizat domnul Şaramet.

Rata creditelor neperformante la nivelul sistemului bancar pentru anul acesta este de 14,4%, după ce anul trecut a fost de 11,8%, iar în anul 2009 de 7,9%, conform datelor prezentate de către Aurel Şaramet.

Preşedintele FNGCIMM a declarat că numărul IMM-urilor care vor beneficia de garanţiile fondului va ajunge anul acesta la 9.125, după ce anul trecut a fost de 8.562. Numărul locurilor de muncă susţinute prin garanţii va urca la 115.000, de la 100.00 înregistrat anul trecut, a mai precizat domnia sa. Anul acesta, FNGCIMM a fixat un plafon maxim de garantare de 80% din valoarea creditului şi o perioadă de aprobare de cel mult trei zile lucrătoare, conform preşedintelui fondului.

Aurel Şaramet a declarat că dintre cele aproximativ 500.000 de IMM-uri operaţionale în ţara noastră, doar 15%, reprezentând 75.000 de companii, beneficiază de creditare din partea băncilor iar dintre acestea, între 40.000 şi 50.000 sunt susţinute prin garanţii din partea FNGCIMM. Dintre cererile de garantare primite anul acesta, fondul a respins 7,5%, a mai menţionat preşedintele FNGCIMM.

Pentru anul următor, domnul Şaramet estimează un portofoliu de garanţii de 570 milioane euro, în creştere cu un procent cuprins între 12% şi 14% faţă de anul acesta.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9738
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4662
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2921
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9047
Gram de aur (XAU)Gram de aur369.6415

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb