Plenul Camerei Deputaţilor a luat act de demisia lui Marko Attila

Elena Deacu
Anticorupţie / 15 aprilie 2015

Actualizare 10:56

Plenul Camerei Deputaţilor a luat act de demisia din Parlament a deputatului UDMR Marko Attila Gabor, iar hotărârea de vacantare a postului de deputat va fi supusă votului final.

Demisia deputatului UDMR s-a citit în absenţa acestuia, iar preşedintele de şedinţă o trimite la votul final, care va fi doar o formalitate. În urma acestei demisii, plenul Camerei Deputaţilor nu va mai dezbate şi vota cererea DNA de încuviinţare a reţinerii şi arestării preventive a lui Marko Attila.

---

Plenul Camerei Deputaţilor se reuneşte miercuri, de la ora 10.00, urmând să ia act de demisia deputatului UDMR Marko Attila, pentru care procurorii DNA cer arestarea preventivă pentru săvârşirea a trei infracţiuni de abuz în serviciu în dosarul ANRP.

"Mâine este plen, de la ora 10.00 la ora 13,00. Va fi prezentată cererea de demisie în original a domnului deputat Marko Attila şi se va lua act în plen de această demisie, întrucât avem deja confirmarea domniei sale că nu va veni la plen să o susţină, deci e doar citirea ei în plen, după care vor fi respingeri", a precizat marţi secretarul Camerei Deputaţilor, Nicolae Mircovici.

El a adăugat că, în urma acestei demisii, se va putea comunica Ministerului Justiţiei posibilitatea ca, nemaifiind parlamentar, Marko Attila să poată fi reţinut, "în cazul în care o astfel de propunere va fi din partea procurorilor, sau arestat, dacă judecătorul va decide un asemenea lucru".

Marko Attila a trimis la începutul lunii aprilie demisia sa în copie, dar atunci plenul Camerei Deputaţilor nu a putut să ia act de aceasta deoarece era necesar documentul original, care, conform unor surse politice, a ajuns la Parlament abia marţi.

Comisia juridică a Camerei Deputaţilor a aprobat cererea DNA de încuviinţare a reţinerii şi arestării preventive a deputatului Marko Attila. El nu a fost prezent la şedinţă, avocaţii săi precizând că este în Ungaria. Raportul comisiei urma să fie dezbătut în şedinţa de plen de pe 8 aprilie, dar aceasta a fost suspendată din lipsă de cvorum.

În condiţiile în care Marko Attila şi-a dat demisia, deputaţii nu vor mai lua în discuţie cererea DNA şi raportul Comisiei juridice.

Secretarul Camerei Deputaţilor, Nicolae Mircovici, a arătat că şedinţa de plen a fost programată pentru miercuri întrucât parlamentarii UDMR vor fi joi în teritoriu pentru pregătirea congresului formaţiunii, care va avea loc vineri şi sâmbătă. Niculae Mircovici a explicat că este vorba despre o cutumă care se aplică fiecărui partid atunci când organizează un congres.

La Cameră, ziua de joi este dedicată activităţilor în comisii.

Procurorii DNA solicită arestarea lui Marko Attila în Dosarul Bica 1, care este suspectat de trei infracţiuni de abuz în serviciu privind acordarea de despăgubiri pentru imobile supraevaluate cu aproximativ 75 de milioane de euro.

Procurorii susţin că, la data de 12.01.2015, ANRP a sesizat DNA cu privire la faptul că, în decursul lui 2009, Curtea de Conturi a României a efectuat un control la Autoritatea Naţională pentru Restituirea Proprietăţilor, control ce a avut ca obiect fundamentarea şi utilizarea fondurilor alocate pentru plata despăgubirilor în anul 2008. Astfel, s-a constatat că rapoartele de evaluare a imobilelor pentru care s-au acordat despăgubiri conform Legii nr. 247/2005 nu au respectat cerinţele Standardelor Internaţionale de Evaluare cu privire la estimarea valorii de piaţă a imobilelor.

În cursul anului 2008, Marko Attila, împreună cu ceilalţi membri ai Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despăgubirilor, a emis în cazul a trei dosare, titluri de despăgubire pe baza unor rapoarte de evaluare care nu au respectat cerinţele Standardelor Internaţionale de Evaluare cu privire la estimarea valorii de piaţă a imobilelor şi nici prevederile art. 10 alin. 6 şi 7 din Legea nr. 247/2005, privind reforma în domeniile proprietăţii şi justiţiei, precum şi unele măsuri adiacente, supraevaluând bunurile imobile respective cu suma totală de aproximativ 75.000.000 euro, cu această sumă fiind prejudiciat bugetul de stat concomitent cu obţinerea unor despăgubiri necuvenite de către titularii şi cesionarii drepturilor de despăgubire.

Anterior, Camera Deputaţilor a încuviinţat arestarea preventivă a inculpatului Marko Attila Gabor pentru infracţiunea de abuz în serviciu cu consecinţe deosebit de grave, într-un alt dosar penal, faţă de care procurorii anticorupţie au dispus disjungerea şi continuarea cercetărilor în prezenta cauză, în care cercetările au fost extinse şi cu privire la infracţiunile menţionate mai sus.

În luna decembrie, deputatul Marko Attila a fugit la Budapesta, avocatul său declarând că premierul ungar Viktor Orban i-a acordat protecţie şi azil politic.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb