PLOSCEANU, ARACO:  "Chinezii nu mai cer garanţii guvernamentale pentru investiţiile din România"

ALINA TOMA VEREHA
Ziarul BURSA #Companii / 4 septembrie 2013

"Chinezii nu mai cer garanţii guvernamentale pentru investiţiile din România"

Deschiderea şi interesul Chinei pentru dezvoltarea unor proiecte de investiţii în România sunt mai mari decât oricând, ne-a declarat Laurenţiu Plosceanu, preşedintele Asociaţiei Române a Antreprenorilor de Construcţii (ARACO). "Partea chineză a acceptat ca, pe relaţia cu România, să nu mai solicite garanţii guvernamentale pentru derularea proiectelor şi să lanseze oferte de finanţare clasice, ca orice alt investitor", ne-a precizat domnia sa.

Preşedintele ARACO ne-a spus că vizita de lucru de la Beijing (la care participă şi domnia sa), condusă de ministrul marilor proiecte Dan Şova, beneficiază de o puternică prezenţă a băncilor chineze: "Proiectele luate în calcul de ambele părţi sunt bancabile, fezabile. Se va face şi o prezentare a proiectului Legii de parteneriat public-privat, elaborat de Departamentul condus de domnul Şova".

Dan Şova a anunţat, recent, că în perioada 2-7 septembrie, va participa la forumul de afaceri româno-chinez, la lucrările comitetului consultativ româno-chinez în domeniul construcţiei infrastructurii de transport şi la lucrările şedinţei plenare a celei de-a XXIII-a Sesiuni a Comisiei guvernamentale româno-chineză de cooperare economică.

Pe durata celor cinci zile, ministrul Şova se va întâlni cu conducerea Ministerului Comerţului din Republica Populară Chineză, cu lideri ai unor mari companii chineze printre care Sinohydro, China Railway 18 Bureau, China Road and Bridge, China Communications Construction Company (CCCC), China Dalian Holding Co., China Civil Engineering Construction Corporation (CCECC), Huawei Corporation, dar şi cu reprezentanţi ai instituţiilor bancare precum China Exim Bank, China Development Bank. În cadrul acestor reuniuni, Dan Şova va supune atenţiei partenerilor de dialog oportunităţi pentru implementarea unor proiecte de investiţii majore de către societăţile chineze în România.

Ultima sesiune a Comisiei mixte de cooperare economică a avut loc la Bucureşti în anul 2012 şi a impulsionat evoluţia relaţiilor comerciale.

Laurenţiu Plosceanu ne-a mai declarat: "Această vizită are loc cu o lună mai devreme decât era programat. Este posibil ca, până la finalul anului, partea chineză să mai organizeze o vizită în România. A fost agreat, înainte de vizita din China, şi un regulament de funcţionare a unei comisii mixte pe probleme de infrastructură, în care sunt cooptate şi companii private din România şi care, practic, va fi laboratorul de selecţie a proiectelor de investiţii".

Ministrul Dan Şova, alături de liderii chinezi, vor discuta stadiul aprobării şi intrării în vigoare a "Acordului de cooperare dintre Guvernul României şi Guvernul R.P. Chineze cu privire la intensificarea cooperării bilaterale în domeniul infrastructurii" şi a posibilităţilor de implementare concretă a acestui Acord.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. In sfarsit ca auzim si ceva de BINE. E OK ! ...succes

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb