PLUS 10 MILIOANE DOLARI CA ASISTENŢĂ UMANITARĂ Turcia oferă Ucrainei un împrumut de 50 milioane dolari

Valentin Busuioc
Internaţional / 21 martie 2015

Turcia oferă Ucrainei un împrumut de 50 milioane dolari

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdoğan, a anunţat, ieri, la Kiev, că ţara sa oferă un împrumut de 50 milioane dolari Ucrainei, ca s-o ajute să-şi diminueze deficitul bugetar, cerând ca drepturile tătarilor din Crimeea să fie protejate, transmite Reuters.

Mai mult: Turcia oferă 10 milioane dolari ca asistenţă umanitară, ca să ajute Ucraina să-şi acopere deficitul bugetar, a declarat Erdogan, într-o conferinţă de presă comună cu preşedintele ucrainean Petro Poroşenko.

Exprimându-şi sprijinul pentru acordul de la Minsk, de încetare a focului în estul separatist al fostei republici sovietice, Recep Tayyip Erdogan a afirmat: "Ne-am exprimat sprijinul pentru integritatea teritorială, uniunea politică şi suveranitatea Ucrainei (inclusiv Crimeea), în fiecare platformă. De asemenea, ne dorim ca Ucraina să-şi menţină poziţia privind protejarea drepturilor tuturor minorităţilor etnice şi religioase, în special turcii de origine tătară din Crimeea, care şi-au dovedit loialitatea faţă de ţară în timpul crizei (provocate de anexarea peninsulei la Rusia - n.r.)".

Erdogan a avertizat în repetate rânduri că instabilitatea creată după anexarea Crimeii ar putea avea repercusiuni regionale. Cu toate acestea, Turcia şi-a strâns relaţiile comerciale cu Rusia şi nu a criticat deschis acţiunile Moscovei în Ucraina. Săptămâna aceasta, Erdogan a discutat la telefon cu preşedintele rus Vladimir Putin despre acordurile energetice şi criza din Ucraina.

În ianuarie, gigantul rusesc Gazprom şi-a anunţat intenţia să construiască aşa-numitul "Turkish Stream", un gazoduct submarin care să traverseze graniţa dintre Turcia şi Grecia, în încercarea de aprovizionare a Europei pe un traseu care să ocolească Ucraina.

La întâlnirea de ieri dintre cei doi şefi de stat, oficialii ucraineni ar fi trebuit să ceară asigurări de la Recep Tayyip Erdogan şi ministrul turc al Energiei, Taner Yildiz, că legăturile ruso-turce nu vor dăuna intereselor Kievului, menţionează Reuters.

Totuşi, întrebat, la conferinţa de presă, în legătură cu Turkish Stream, Erdogan nu a oferit detalii noi, mulţumindu-se să spună că Turcia consideră "rezonabilă" propunerea rusească, iar Rusia rămâne cel mai mare furnizor de gaze naturale pentru turci.

Înaintea reuniunii, un înalt oficial turc declarase că agenda discuţiilor ar trebui să conţină ambiţia Ucrainei de a construi o uzină pentru gaze naturale lichefiate pe ţărmul Mării Negre, dar Ankara încă se opune proiectului, invocând argumente de mediu.

"Nimeni nu ar trebui să se aştepte, de la această vizită, la un pas al Turciei care i-ar putea tensiona relaţiile cu Rusia", afirmase alt oficial contactat de Reuters.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb