PLUS cere urgentarea pronunţării CCR privind constituţionalitatea Codului administrativ

A.I.G.
Politică / 17 decembrie 2019

PLUS cere urgentarea pronunţării CCR privind constituţionalitatea Codului administrativ

PLUS anunţă că a depus la Curtea Constituţională o solicitare de urgentare a pronunţării privind constituţionalitatea Codului administrativ, astfel încât să fie evitată intrarea în vigoare a dispoziţiilor referitoare la pensiile speciale, informează Agerpres.ro.

Totodată, reprezentanţii formaţiunii au lansat un apel public către Guvernul PNL să adopte o ordonanţă de urgenţă prin care să amâne intrarea în vigoare a Codului administrativ.

Conform unui comunicat al PLUS, deşi Avocatul Poporului a sesizat CCR încă din august 2019 cu privire la neconstituţionalitatea Codului administrativ, instanţa constituţională "a amânat în mod constant" pronunţarea în cauză. CCR a stabilit pentru 21 ianuarie primul termen pentru dezbaterea sesizării.

PLUS arată că "o astfel de pronunţare întârziată" va permite intrarea în vigoare a Codului administrativ la 1 ianuarie 2020 şi, implicit, "naşterea" dreptului primarilor de a primi pensii speciale.

"Un astfel de drept, aşa cum a stabilit chiar Curtea Constituţională, nu va putea fi afectat prin legislaţie ulterioară. Altfel spus, statul român va fi condamnat să plătească pensii speciale primarilor pentru totdeauna", potrivit sursei citate.

Juristul Andrei Lupu, membru al Biroului Naţional al PLUS, recomandă fie adoptarea de către Guvern a unei ordonanţe de urgenţă prin care să fie amânată intrarea în vigoare a Codului administrativ, fie urgentarea soluţionării cauzei de către Curtea Constituţională, astfel încât Codul administrativ să nu intre în vigoare "înainte ca instanţa constituţională să stabilească, între altele, dacă privilegii ireversibile precum aceste pensii speciale" respectă sau nu Constituţia.

Andrei Lupu a mai precizat: "Chiar dacă însuşi PNL are numeroşi reprezentanţi în administraţia publică locală, trebuie să înţeleagă că interesul României şi echilibrul bugetar sunt dincolo de interesul primarilor de a primi o pensie mai mare. O astfel de amânare are drept principal obiectiv evitarea intrării în vigoare a unei legi atât de importante, dar care ar încălca dispoziţiile Constituţiei".

El şi-a exprimat încrederea că Guvernul şi Curtea Constituţională vor înţelege că soluţiile propuse reprezintă "eforturi minime care pot şi trebuie să fie făcute pentru a preveni nedreptatea socială şi vădita neconstituţionalitate a acordării, prin OUG, a unor pensii speciale irevocabile" pentru o parte dintre aleşii locali.

"1 ianuarie 2020 este termenul de intrare în vigoare a Codului administrativ, o lege-mamut de care toate guvernările din ultimii ani s-au ferit, înţelegând impactul negativ major pe care îl va avea asupra administraţiei publice din România. Ultimul guvern PSD a adoptat, însă, prin ordonanţă de urgenţă, Codul administrativ în momentul în care a simţit că rămâne fără majoritate parlamentară, având grijă să asigure un set de privilegii pentru reprezentanţii săi în administraţia locală", a declarat Andrei Lupu.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

27 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9760
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4612
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2832
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9711
Gram de aur (XAU)Gram de aur382.0804

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb