PNDL 3 - Anghel Saligny - a trecut de Parlament

GEORGE MARINESCU
Politică / 30 mai 2022

PNDL 3 - Anghel Saligny - a trecut de Parlament

Programul va fi finanţat cu 65 miliarde lei de la bugetul de stat pentru extinderea reţelelor de apă şi canalizare, a reţelelor de distribuţie a gazelor naturale şi pentru reabilitarea şi modernizarea drumurilor judeţene, comunale şi de interes local.

Programul Naţional de Investiţii Anghel Saligny a trecut de Parlament, după ce astăzi plenul Camerei Deputaţilor, în calitate de for decizional, a adoptat proiectul legislativ de aprobare a ordonanţei de urgenţă aprobată anul trecut, în 4 septembrie, de guvernul Cîţu, fapt care a dus la ruperea coaliţiei de guvernare PNL-USR-UDMR. Au fost înregistrate 193 voturi pentru şi 42 voturi contra. Au votat pentru deputaţii din partea PSD, PNL, UDMR, AUR şi cei ai minorităţilor naţionale.

Dezbaterile generale privind programul ce va fi finanţat cu 65 miliarde lei au fost aprinse, după ce deputaţii USR au acuzat coaliţia de guvernare actuală PSD-PNL-UDMR că prin acest PNDL 3 vor fi sifonaţi banii publici de către baronii din teritoriu ai partidelor politice din actuala majoritate parlamentară.

"Programul Anghel Saligny a fost facut pentru un anumit congres, pentru că li s-a proimis nişte bani unor oameni şi între timp au primit acei bani. (...) Aţi spus căşi primarii USR vor primi bani din acest program. Nu primarii primesc, ci comunităţile, colectivităţile şi UAT-urile. (...) Dacă puneam în lege criteriile pentru aprobarea proiectelor ce vor fi finanţate, încălcarea lor ar fi fost sancţionată penal cu abuz în serviciu din cauza unei decizii a CCR. Aţi insistat să nu punem criteriile în lege, pentru ca toată lumea să le poată încălca fără ase teme de nicio tragere la răspundere", a afirmat Claudiu Năsui, deputat USR.

În replică, Alfred Simonis, liderul grupului deputaţilor social-democraţi a spus: "Sunt necesare încă vreo 3-4 PNDL-uri pentru a rezolva situaţia infrastructurii din mediul rural. Nu există niciun primar USR de comună care să nu fi depus proiect pe Anghel Saligny sau PNDL 3, aşa cum îl numiţi. Asta înseamnă că ori minţiţi sau că primarii dumneavoastră şi-au facut propriile firme, baroniade şi doresc să aibă proprii bani pentru partid. Conceptul acestui program a fost să reducem decalajele dintre mediul rural şi mediul urban, unele decalaje fiind istorice, care nu pot fi depăşite prin unu, două, trei programe ci e necesară o continuitate pe termen lung, de 10 ani. Dacă acest program e făcut ca primarii să fure, de ce cei 45 de primari ai USR au depus proiecte?".

Din partea PNL, deputatul Florin Roman a arătat că prioritatea programului Anghel Saligny este modernizarea satului românesc, fapt pentru care s-a aprobat un amendament prin care şi localităţile cu sub 2000 de locuitori să poată să depună proiecte pentru reţeaua de apă şi canalizare.

"Aţimai spus că banii nu suntalocaţi pe criterii transparente. Acest program funcţionează pe criteriile Băncii Mondiale şi nu se dă niciun ban dacă nu există viză de la Inspectoratul de Stat în Construcţii", a spus Florin Roman.

Reprezentanţii AUR au arătat că programul este necesar, atât timp cât aproape jumătate din populaţia ţării trăieşte în mediul rural unde este nevoie de reţele de apă şi canalizare, reţele de gaze naturale şi reabilitarea şi modernizarea infrastructurii rutiere.

Deputaţii UDMR au afirmat că neregulile din PNDL 1 şi PNDL 2 nu se pot pune doar în spatele primarilor, ci vinovaţi de ele sunt şi funcţionarii Inspectoratului de Stat în Construcţii, precum şi de executanţii proiectelor.

Violeta Alexandru, deputat din partea formaţiunii politice Forţa Dreptei a afirmat că, deşi există criterii de alocare în programul Anghel Saligny, nu scrie nicăieri care este punctajul pentru aceste criterii.

"Atâta vreme cât judeţelor care au un număr mare de UAT-uri le daţi mai mulţi bani şi nu prioritizaţi în funcţie de numărul populaţiei, penalizaţi practic Bucureştiul de banii de care are reală nevoie. Aţi stabilit criterii,dar de fapt la partid faceţi liste. Puneţi cruce reformei administrativ-teritoriale din România. A da bani cu ţârâita la toată lumea,ca să nu se supere nimeni, nu înseamnă o viziune de dezvoltare pentru România. Sunt UAT-uri care nu au venituri prorpii şi ca atare nu au cum să beneficieze de banii tuturor pentru că ne ducem într-o fundătură", a spus Violeta Alexandru.

Reprezentantul minorităţii rrome le-a cerut celor din arcul guvernamental ca aleşii PNL, PSD şi UDMR din teritoriu să nu excludă din acest program comunităţile de rromi.

"E indamisibil pentru o ţară europeană, ca sute de mii de cetăţeni să trăiască în condiţii similare cu cele din Evul Mediu, fără acces la banalul bec electric. Nu ne putem face că nu înţelegem că aceşti oameni, dacă nu vor fi trataţi corespunzător, în următoarea perioadă vor deveni o problemă majoră pentru sistemul social din România", a spus Cătălin Manea.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb