PNL A DEPUS O MOŢIUNE PE SĂNĂTATE: Liberalii acuză Guvernul că a dus în colaps sistemul sanitar

F.A.
Ziarul BURSA #Politică / 18 martie 2010

Liberalii au depus, ieri, la Camera Deputaţilor o moţiune simplă intitulată "La sănătate nu este nimic sănătos", în care susţin că situaţia actuală a sistemului sanitar este cea mai grea din ultimii 20 de ani. Prin intermediul moţiunii, deputaţii liberali au solicitat alocarea a minimum 6% din PIB pentru finanţarea domeniului.

Semnatarii moţiunii susţin că sănătatea nu este considerată cu adevărat prioritate naţională de actualii guvernanţi, iar afirmaţiile contrare ale reprezentanţilor partidelor aflate la putere reprezintă doar "lozinci" de campanie electorală.

De altfel, parlamentarii liberali afirmă că banii alocaţi sănătăţii nu ajung nici pentru funcţionarea curentă a sistemului.

"Situaţia reală din sistemul sanitar românesc este, cu siguranţă, cea mai grea din ultimii 20 de ani, întrucât de peste 15 luni guvernul PD-L, guvernul Băsescu-Boc- Udrea, a demonstrat că sănătatea nu mai reprezintă decât o lozincă utilizată în campania electorală", se arată în moţiunea simplă.

Autorii moţiunii acuză Guvernul că a dus, în ultimele 15 luni, în colaps sistemul de sănătate.

În documentul citat se arată: "În anul 2009, guvernarea portocalie a distrus, cu o ură de nedescris, medicina primară şi a încurajat zone care nu avuseseră probleme deosebite. Totodată, a pregătit mişeleşte pentru 2010 închiderea în majoritate a cabinetelor medicilor de familie prin modul în care se va finanţa această activitate, atitudine premeditată prevăzută în proiectul contractului cadru".

Moţiunea menţionează principalele erori pe care le-a făcut Executivul pe domeniul Sănătăţii, în opinia parlamentarilor liberali.

Astfel, aceştia consideră că Guvernul a redus finanţarea sistemului sanitar, a diminuat accesul la servicii preventive, a distrus asistenţa medicală primară, a dezorganizat programele naţionale de sănătate şi a dus o politică de cadre prin care au fost plasaţi în diferite posturi "favoriţii fiecărei guvernări".

Mai mult, potrivit autorilor moţiunii Guvernul Boc a oprit procedurile de informatizare a sistemului şi urmăreşte introducerea taxei pe fast-food.

Ce solicită liberalii

Prin moţiunea simplă parlamentarii liberali solicită, printre altele, adoptarea proiectului de lege privind alocarea a minimum 6% din PIB pentru sistemul de sănătate, din care 1% să fie direcţionat către investiţii, depolitizarea conducerilor de spitale şi a serviciilor deconcentrate ale sistemului şi scoaterea la concurs a posturilor de conducere, aşezarea în partea superioară a grilei de salarizare a personalul medical.

De asemenea, liberalii mai cer definitivarea pachetului de servicii medicale de bază decontate din asigurările sociale de sănătate şi prezentarea acestuia opiniei publice, adoptarea unui proiect de lege privind prevenţia în sănătate, realizarea de programe naţionale de sănătate la nivelul necesităţilor pentru patologiile cele mai importante şi asigurarea de medicamente compensate pentru toţi cetăţenii care au dreptul în baza unei reţete legale prin orice farmacie.

Semnatarii moţiunii solicită începerea construirii de spitale noi pentru care există studii de fezabilitate, continuarea deschiderii de sedii ale SMURD în toate judeţele ţării şi realizarea descentralizării manageriale a tuturor spitalelor publice cu excepţia celor judeţe de urgenţă şi a celor care asigură servicii medicale de strictă specialitate.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

13 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9737
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4826
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2884
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8899
Gram de aur (XAU)Gram de aur370.5328

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb