PNL cere şi primeşte funia spânzuratului

Sorin Rosca Stanescu
Politică / 23 septembrie

Sorin Rosca Stanescu

Cu mare probabilitate. Se întâmplă chiar astăzi. Când se întruneşte conducerea PSD. Care, în mod surprinzător pentru unii, procedând în mod pragmatic, dar cinic şi în niciun caz moral, va da undă verde solicitării PNL pentru o reglementare cu dedicaţie în beneficiul unei singure persoane. Klaus Iohannis. Care astfel va putea candida pentru Senat, fiind în acelaşi timp şi preşedinte al României. De ce ar putea proceda astfel PSD?

Errare humanum est, perseverare diabolicum. Aşa văd eu lucrurile, dacă analizez solicitarea şoc a PNL ca, în procedură de urgenţă, legea să fie modificată în beneficiul unui singur om. Omul se numeşte Klaus Iohannis şi, după ce a ratat rând pe rând toate proiectele sale de a obţine un job în străinătate, se întoarce cu dragoste către patria mamă şi solicită bătând din picior să poată fi ales senator susţinut de PNL şi să-şi exercite această nouă demnitate simultan cu cea de preşedinte. Iniţial, PNL a încercat să obţină în acest sens o ordonanţă de urgenţă. Dar nu a mers. Marcel Ciolacu s-a ferit ca dracul de tămâie să se implice în mod făţiş în aşa ceva. În aceste condiţii, un parlamentar PNL cu pretenţii de mare jurist a elaborat proiectul unui act normativ cu dedicaţie. În a cărui expunere de motive e scris negru pe alb că de această lege ar urma să beneficieze preşedintele Klaus Iohannis. Moment după care Marcel Ciolacu s-a sucit. Făcându-şi socoteala că nu e prea bine ca în Parlament PSD să se implice votând un asemenea sacrilegiu normativ. Şi, spălându-se pe mâini, afirmă, bineînţeles în cor cu fruntaşii partidului, că nu este nevoie de o nouă lege votată cu majoritate absolută pentru ca preşedintele să poată candida. Cu alte cuvinte, se subînţelege că PSD susţine tacit această operaţiune de ultimă oră a liberalilor, făcută în combinaţie cu Klaus Iohannis.

Este fix funia de la gâtul spânzuratului, pe care Marcel Ciolacu, care se dovedeşte pe zi ce trece din ce în ce mai mult un abil om politic, le-o întinde PNL-ului în general şi în special lui Nicolae Ciucă şi Klaus Iohannis. A tot fost invocată o aşa-zisă jumătate plină a paharului. În sensul că preşedintele Klaus Iohannis ar avea în continuare un electorat fidel, de tip taliban, care s-ar ridica la un procent de 20%. Iar PNL mizează - şi generalul cu patru stele Nicolae Ciucă a spus explicit acest lucru - că, în mod disciplinat, acest electorat ar putea susţine PNL la parlamentare şi preşedintele PNL la prezidenţiale, în eventualitatea în care ar fi motivat prin punerea lui Klaus Iohannis pe listele partidului pentru Senat. Şi, fireşte, prin perspectiva ca acesta, în pasul doi, să devină preşedintele Senatului, al doilea om în stat şi noul preşedinte al PNL. Strict teoretic, acest raţionament s-ar putea susţine. Numai că, atenţie, PSD a observat şi jumătatea goală a paharului.

Dacă să zicem 20% din electorat îi mai acordă încredere lui Klaus Iohannis, nu este deloc obligatoriu ca de dragul acestuia să să-i voteze pe candidaţii liberali în Parlament şi pe generalul cu patru stele Nicolae Ciucă la Preşedinţia României. Cu certitudine, numai o parte dintre aceştia vor face acest pas. Avem însă în România circa 80% dintre cetăţeni care şi-au pierdut încrederea, dacă au avut-o cândva, în Klaus Iohannis. Şi care consideră că acesta a fost un rău preşedinte. Acest uriaş procent s-ar putea ca, în bună măsură, să fie motivat, tocmai din motivul de mai sus, pentru o altă formulă şi să-l promoveze în turul doi, din spirit de frondă, pe Marcel Ciolacu. Desigur, vorbim doar de o parte dintre cei 80% care nu mai au încredere în Klaus Iohannis.

În opinia mea, acesta este tipul de raţionament care îl va determina astăzi pe Marcel Ciolacu să dea semnalul politic care echivalează cu funia de la gâtul spânzuratului şi să accepte candidatura lui Klaus Iohannis. Trebuie însă spus în mod clar că acest raţionament este cinic şi făcut în dispreţul interesului naţional. Conform Constituţiei României, preşedintele este un personaj situat în afara partidelor politice. Indiferent din ce partid a provenit. În timpul mandatului său, preşedintelui nu îi este permis să niciun fel de partizanat politic. Şi cu atât mai mult puţin nu îi este permis să se afilieze vreunui partid politic. Klaus Iohannis nu poate fi în acelaşi timp preşedinte al României şi candidat pe listele PNL pentru Senat. Şi cu atât mai puţin ar putea fi şi primul om în stat în calitate de preşedinte, şi al doilea om în stat în calitate de şef al Senatului. Şi unde mai pui la socoteală că liberalii mai iau în calcul şi posibilitatea ca acesta să redevină preşedintele partidului. Pe tabla de şah politic, Ciolacu ar putea să facă azi o mişcare de mare maestru. În ordine morală însă, şi mă refer inclusiv la morala politică, această operaţie va fi încă o traumă gravă aplicată propriului popor în istoria recentă a României.

Opinia Cititorului ( 15 )

  1. Ne disprețuiesc și își bat joc de noi. Dar ne întâlnim la alegeri.

    1. Iohannis se face de ras zi de zi.. pierde pana si ultima varianta care, teoretic, mai era posibila pentru el.

      E ceva mai penibil sau ce ? 

      Ai dreptate,insa poti sa dai un singur exemplu cand a fost vreodata de FALA.? Acum,este plecat in america ,cica la adunarea ONU. Eu,cred ca fiind si ZELENSKI acolo,IOHA,a fost chemat la ORDIN si ca sa fie masa bogata,la intoarcere,v-a baga tara in razboi. Cred ca acest lucru,v-a fi ultimul CADOU pe care el o sa il faca Romanilor. Dupa el,POTOPUL.!

    Daca d Iohanis si ar da demisia de la momentul inscrierii in fruntea listei ,respectand Constitutia ,ar da un exemplu pozitiv ,respect fata de reguli si legislatie . Au fost mandate bune dar acum la urma ,a cedat controlul armatei , a permis stationarea si acapararea bazelor romanesti , a semnat tratatul aiuritor cu Zelenski ,grup operatii speciale in Romania ,inclusiv naval ( adica cele mai periculoase manevre care pot duce tara in razboi ) . Deci a semnat legislatie antinationala ,cand mai are cateva luni de mandat ,lasand urmatorului presedinte o agenda gata facuta ( mult pe placu agenturilor de spionaj cele mai radicale si fara scrupule ) . Acestea umbresc mandatele lui ,PNL ar face bine sa se distanteze de finalul mandatului ,daca vrea sa aiba cuvint de spus si in urmatoarea legislatura .

    1. Nu-si da, ca-i o lichea, un oportunist care vrea sa prinda tot ce tine de functie.. iar asta prespune sa termine mandatul de Presedinte. De asta era necesar sa candideze fentand Constitutia.

      PNL nu are nimic de castigat defiland cu Iohannis cum facea PSD cand defila prin tara cu Ion Iliescu sa le aduca voturi.. Iliescu avea (la vremea aceea) o imagine, Iohannis are acum alta imagine, mult mai shifonata. 

    Cheia e exact in finalul articolului. Pe Ciolacu il intereseaza doar miscarea de mare maestru pe tabla de sah politic. Morala nu are a face in politica, iar in politica damboviteana cu atat mai putin.

    Generalul Cuica revine in forta iar„ funia spionzuratului este deja vinduta altora” .Pe masura ce ne apropiem de data alegerilor observam cu cum cota de atasare cetatenesca indreptata catre candidatul Ciuca creste el cumulind acum si cota de peste 35 de procente pe care o are presedintele in functie K .Iohannis .Daca nu voteaza Ciolacu mai pierde niste procente iar daca voteaza ofera lui Ciuca intrarea in turul doi al alegerilor .Ciolacu si PSD nu pot avea procentele pe care le arata sondajele partinice .Votul oferit PSD si votul oferit lui Ciolacu este fragmentat de catre participarea in alegeri a lui Mircea Geoana , Cristi Diaconescu si Simion .PSD nu are cinzeci de procente intentie de vot care sa fie impartit intre cei patru .Ciolacu nu poate trece de 20 de procente iar restul nu pot decit sa isi imparta voturile PSD posibil aflate la 32 de procente .Nici votantii USR si nici cei ai AUR sau PNL nu vor vota niciodata cu cei trei mari de la PSD : Ciolacu ,Geoana si Diaconescu . Singurul politician ramas pe partea dreapta este Nicolae Ciuca „ romanul absolut ”Lasconi nu este asimilata dreptei romanesti ci mai degraba PSD.K.Iohannis indiferent din ce postura politica va reactiona in viitor fie ea din interior sau din exterior va conduce tara inca 8 ani .Relatiile si inteligenta sa politica nu este egalata de nici un alt politician roman din intreaga istorie de dupa 1989 .PNL stie f. bine ce face .Sondajele viitoare nu vor mai putea fi partinice el vor reveni in marja adevarului ceea ce il va pozitiona pa Ciuca cu mult peste ceea ce acum vedem in sondaje .Casele de sondaje nu pot pacali la nesfirsit cetateanul .Viitorul presedinte va fi Ciuca care va asculta cu sfintenie toate sfaturile de parcurs oferite de catre Iohannis .Cetateanul va intelege intr-un final ca nu poate vota un civil oarecare fie el fost sau actual sef la PSD total nepriceput in ale razboiului dar care „da bine din gura ” pe la TV. Generalul este singurul politician roman aparut din nevoie la cirma tarii .nimeni nu vede cum altcineva va putea sa sa impotriveasca rusilor .Singurul capabil de o astfel de performanta este tandemul Iohannis Ciuca .Nu mai este vremea politrucilor si nici vremea celor care simpatizeaza cu sovietele .

    1. Va avea soarta lu Coldea... o sa vezi

      Inca exista un dosar de trafic de minori la sertar. 

      Dute un pic pe la glumeți știi tu unde,după tine noi deja suntem în război cu rusii

    Klaus nu are nicio rusine!Sa se duca la Sibiu sa predea fizica daca mai stie ceva!

    1. A stiut candva? :)))

    Analizele astea pretentioase cu procente pentru fiecare psrtid , sint mai mult ca sa facem impresie , in realitate nu folosesc la nimic . ce procente a avut si cine l-a ales pe Csolas cu tehnocratii lui sa ajunga la putere ?sa nu ne mai ascundem dupa cires , ca tot ne vedem .alegerile sint pentru a avea presa front de lucru .

    ciuca are 4 stele

    fara suparare

    vad aici ,pe net sau retele de socializare cum ca ciolacu si psd distrug tot ce prinde in cale  

    ok,sunteti impotriva lui si a psd  

    de ce e votat 

    vreti sa mai stam inca 5 ani pe loc

    vreti sa faceti in ciuda votand cu el si psd- fiind impotriva altora -SE MERGE PE PREMIZA NICI TU NICI ALTII! 

    Ciolacu si PSD nu sunt interesati sa opreasca aceasta actiune. Dimpotriva.

    Petrov, atunci cand cu demiterea, a executat o manevra care in mare masura l-a salvat. A asociat referendumul pentru demitere cu problema reducerii numarului de parlamentari. Si stratagema i-a reusit. El stia ca romanii vor aproba aceasta idede si ca vor vota pentru un numar mai mic de parlamentari,  

    asa cum au si facut-o, desigur fara efect. Insa, alaturi de votul pozitiv fata de aceasta reducere, romanii au avut in mare masura o atitudine (anticipata de Petrov), mai intelegatoare fata de el ca initiator acestei idei, atitudine care l-a salvat de la rusinea demiterii.  

    In realitate, la alegerile care vin, PNL se va prezenta in fata electoratului sau, a alegatorilor, ca si in cazul lui Petrov cu doua intrebari:  

    - Doriti ca urmatorii membrii PNL, inscrisi pe liste, sa fie reprezentantii vostrii in parlament ? si,  

    - Doriti ca fostul Presedinte K.J. sa fie parlamentar ?  

    Insa, spre deosebire de situatia de la referendumul Petrov, cand votul romanilor la inrebarea a doua a fost pozitiv si l-a salvat, la intrebarea a doua privind calitatea de parlamentar a lui KJ, romanii ar vota aproape in totalitate negativ.  

    PNL, trebuie sa tina seama de lectia Petrov, care se prezinta acum pe dos.  

    K.J. pe listele PNL inseamna pierdere electorala insemnata pentru acest partid si candidatul sau la Cotroceni, situatie care convine PSD.

    Asa ca K.J. trebuie sa se prezinte in fata electoratului ca independent si sa nu afecteze rezultatul PNL si a candidatului sau in alegerile care vin.  

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

26 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4629
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2641
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9642
Gram de aur (XAU)Gram de aur382.8727

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb