După aproape două luni de la învestirea Cabinetului Tăriceanu, PNL, PD, UDMR şi PUR au semnat un protocol privind modalităţile de funcţionare a coaliţiei guvernamentale. Textul documentului a fost negociat mai bine de o lună între preşedinţii celor patru formaţiuni, acordul final fiind de fapt realizat pe baza protocolului de funcţionare a Alianţei PNL-PD.
Potrivit textului semnat ieri, deciziile coaliţiei sînt obligatorii pentru toate organizaţiile formaţiunilor participante la guvernare. În timp ce hotărîrile coaliţiei vor fi publice, dezbaterile în forurile de decizie vor fi confidenţiale. O altă prevedere a acordului de susţinere guvernamentală le interzice miniştrilor şi celorlalţi reprezentanţi ai celor patru formaţiuni să aibă poziţii publice polemice faţă de deciziile adoptate.
Colaborarea dintre PNL, PD, PUR şi UDMR va funcţiona pe baza a patru foruri de decizie. Consiliul Naţional al Coaliţiei va fi format din preşedinţii partidelor de la guvernare, va lua decizii în cazul problemelor politice majore şi va stabili ponderea formaţiunilor în ceea ce priveşte repartizarea portofoliilor ministeriale şi a funcţiilor de la nivel judeţean. Consiliul Judeţean al Coaliţiei va fi alcătuit din preşedinţii de organizaţii ale PNL, PD, PUR şi UDMR, care vor veghea la aplicarea protocolului la nivel judeţean. Consiliul Parlamentar al Coaliţiei, format din liderii grupurilor parlamentare, va avea grijă ca parlamentarii celor patru formaţiuni să aibă poziţii comune în Senat şi Camera Deputaţilor. Comitetul Guvernamental va fi alcătuit din premier şi cei trei vice prim-miniştri. În cazul în care unul dintre membrii vreunui comitet sau consiliu nu poate participa la o şedinţă, se va folosi procedura de consultare telefonică.
Protocolul stabileşte că toate funcţiile (de la nivel judeţean, guvernamental, parlamentar) vor fi împărţite între reprezentanţii PNL, PD, PUR şi UDMR pe baza algoritmului politic. La capitolul dedicat componenţei Guvernului, documentul arată că primul-ministru va fi desemnat de preşedintele ţării, la propunerea Consiliului Naţional al Coaliţiei, fără să fie precizat dacă funcţia de premier revine PNL, aşa cum stabileşte protocolul de colaborare al Alianţei PNL-PD.
"Protocolul încheiat este de natură să asigure stabilitatea politică de care avem nevoie pentru a ne duce la bun sfîrşit mandatul", a declarat premierul Călin Popescu Tăriceanu, după semnarea documentului. De menţionat că protocolul nu face nici o referire la obligaţia reprezentanţilor PUR de a nu forma alianţe "subterane" cu reprezentanţii PSD de la nivelul Consiliilor Judeţene, reglementare pe care Alianţa PNL-PD ar fi dorit să o includă în text.