PNL şi PSD iniţiază un protest parlamentar

Ziarul BURSA #Politică / 2 februarie 2012

PNL şi PSD iniţiază un protest parlamentar

Liderul senatorilor PNL, Puiu Haşotti, şi liderul senatorilor PSD, Ilie Sârbu, au anunţat, ieri, în plenul Senatului, că reprezentanţii acestor grupuri iniţiază un prostest parlamentar. "În situaţii extraordinare, extreme trebuie atitudini şi măsuri extreme", a arătat Haşotti, care a menţionat că, începând de ieri, senatorii USL vor iniţia "un protest".

Potrivit afirmaţiilor sale, această măsură de protest vine în urma faptului că mandatul parlamentarilor a fost "viciat" prin paisprezece asumări de răspundere şi prin abuzul de ordonanţe de urgenţă.

El a reclamat faptul că reprezentanţii puterii nu au respectat algoritmul în cazul numirii unor membri în unele instituţii subordonate Parlamentului.

Liberalul a arătat că parlamentarii USL vor participa, totuşi, la lucrările Parlamentului în cazul dezbaterii unor eventuale moţiuni, la procedurile legate de organizarea unor eventuale alegeri anticipate.

Potrivit afirmaţiilor sale, parlamentarii din opoziţie vor participa la contestarea unor legi la Curtea Cons-tituţională, la dezbaterea unor tratate importante pentru România şi, dacă se va pune în discuţie, suspendarea preşedintelui României. "La Biroul Permanent şi în plen vor participa liderii grupurilor parlamentare", a mai precizat Puiu Haşotti.

"În fiecare luni, însă, vom veni în plenul Senatului pentru a arăta în continuare că protestul nostru va continua", a spus el, adăugând că parlamentarii USL vor continua să adreseze interpelări şi să facă declaraţii politice.

Haşotti a anunţat, de asemenea, că parlamentarii USL îşi vor dona indemnizaţiile şi toate drepturile care li se cuvin pe perioada protestului.

"Fiecare este liber să doneze aces-te drepturi unde crede. De exemplu, la SMURD", a arătat acesta,citat de Mediafax.

La rândul său, liderul senatorilor PSD, Ilie Sârbu, a anunţat că, începând de ieri, grupurile parlamentare USL se vor alătura "masei inepte". "Vom intra în grupul viermilor care rod la temelia puterii şi, sigur, vom purta cu demnitate acel apelativ de ciumpalaci", a menţionat el, declarându-se surprins de reacţia parlamentarilor puterii, care "au mai avut forţa" să glumească după anunţul făcut de opoziţie.

Grupurile parlamentare reunite ale PSD şi PNL au aprobat, ieri, cu majoritate de voturi, înregistrându-se doar două abţineri, propunerea lui Victor Ponta ca opoziţia să intre în "protest parlamentar pe perioadă nedeterminată". Victor Ponta a propus ca parlamentarii opoziţiei să intre în "protest parlamentar pe o perioadă nedeterminată".

De asemenea, parlamentarii USL au votat propunerea avansată de preşedintele PSD Victor Ponta, potrivit căreia nu vor folosi în scop personal niciun drept bănesc rezultat în perioada protestului parlamentar, banii respectivi urmând a fi "îndreptaţi" către o direcţie "văduvită" de Guvern.

Situaţie incertă la Senat: puterea - 67 de parlamentari, opoziţia - 66; majoritatea este de 68

Grupurile parlamentare din arcul guvernamental au, în prezent, 67 de senatori, după ce Mircea Banias şi Iulian Urban şi-au anunţat ieri demisiile din PDL, majoritatea în această Cameră fiind de 68 de voturi.

PSD, PNL şi PC au, împreună, 66 de senatori, după ce Mircea Banias a trecut de la PDL la PC. Iulian Urban a demisionat şi el din PDL, menţionând că în continuare va activa ca senator independent.

De asemenea, Mircea Geoană, exclus din PSD, este senator independent neafiliat unui grup parlamentar.

Din totalul de 137 de mandate, în prezent sunt ocupate 135, două posturi fiind vacante. Astfel, majoritatea în Senat este de 68 de voturi şi în prezent, nici puterea, nici opoziţia nu deţin acest număr de mandate.

Grupurile parlamentare ale puterii au 67 de membri: PDL - 45, UNPR - 14, UDMR - 8. Opoziţia are 66 de senatori: PSD - 41, PNL-PC - 25.

Iulian Urban şi-a anunţat demisia din PDL

Senatorul Iulian Urban şi-a anunţat, ieri, în plen, demisia din PDL, menţionând că în continuare va activa ca senator independent.

"Mi-am dat demisia din PDL, urmând să activez în calitate de senator independent", a spus Urban. Iulian Urban a declarat că, în calitate de senator independent, va vota întotdeauna "orice proiect de lege care vine de la Guvern şi care este bun pentru această ţară".

Urban a explicat că nu a trecut la niciun alt partid politic pentru că nu se regăseşte în niciun alt partid.

Cu o săptămână în urmă, senatorul Iulian Urban a anunţat pe blog că a luat decizia de a demisiona din PDL, spunând că se consideră "singurul vierme din România" şi cerându-şi scuze celor care s-au simţit jigniţi de o postare a sa în care folosea acest termen. El preciza că va rămâne senator şi că se uită "cu dispreţ" la PSD sau PNL ori alt partid actual din spectrul politic.

Tăriceanu: Numai demisia premierului ar putea fi soluţia ieşirii din criză

Liderul deputaţilor PNL Călin Popescu Tăriceanu a declarat, ieri, în plen, că numai demisia premierului ar putea fi soluţia ieşirii din criză, pasul următor fiind alegerile anticipate, el arătând că în faţa atitudinii de grevă parlamentară a opoziţiei, majoritatea trebuie să ia decizia corectă.

Tăriceanu a arătat că se constată de trei ani derapaje, corupţie incredibilă, acţiuni de decredibilizare a instituţiilor statului şi a Parlamentului, el subliniind că opoziţia a tras semnale de alarmă privind ieşirea din regulile democraţiei. Tăriceanu a spus că derapajele de la democraţie au început din 2009, când preşedintele a numit un premier fără a ţine cont de votul populaţiei. "Principala armă a puterii este minciuna şi demagogia", a adăugat Tăriceanu.

"Numai demisia premierului ar putea fi soluţia pentru ieşirea din criză, şi pasul următor - alegeri anticipate. În faţa acestei atitudini de grevă parlamentară, majoritatea trebuie să reflecteze şi să ia decizia corectă pentru ca România să intre în normalitate", a mai spus Tăriceanu.

Mircea Banias anunţă că s-a înscris în PC

Senatorul Mircea Banias, care a demisionat din PDL, a anunţat, ieri, în plenul Senatului, că s-a înscris în PC şi că, în continuare, va activa în grupul parlamentar liberal-conservator. "Practic plec de la putere în opoziţie, lucru pe care l-am considerat necesar şi care nu îmi aduce niciun fel de beneficiu. (...) Motivul este simplu. Am senzaţia că actuala conducere a PDL nu este conştientă de prăpastia care, pe zi ce trece, se adânceşte între partid şi electorat", a declarat el ulterior anunţului privind demisia din acest partid. Banias a menţionat că a semnalat această situaţie, dar a arătat că vocea sa nu a fost luată în considerare.

Potrivit unui comunicat al PC, Mircea Banias urmează să preia preşedinţia filialei PC Constanţa, funcţie rămasă vacantă după excluderea din partid a lui Ion Mincă.

"Prin venirea domnului senator Mircea Banias, Partidul Conservator are două lucruri de câştigat. Un preşedinte la filiala PC Constanţa, care are nevoie de reorganizare şi un parlamentar în Senatul României, unde majoritatea puterii este din ce în ce mai fragilă. Astfel, suntem mai aproape de îndeplinirea celor două dorinţe ale populaţiei: alegerile anticipate şi suspendarea preşedintelui Traian Băsescu", a declarat preşedintele PC, Daniel Constantin. Totodată, Mircea Banias va fi propus în cadrul forurilor decizionale ale PC pentru funcţia de vicepreşedinte la nivel naţional. După înscrierea lui Banias în PC, conservatorii au în Senat patru reprezentanţi.

Mircea Banias a fost membru PNL în perioada 1997-2002, iar din anul 2002 era membru al PDL, iar pentru câţiva ani a fost preşedintele Organizaţiei judeţene a PDL Constanţa. Banias era vicelider al grupului PDL din Senat.El a fost ales senator în anul 2008, într-un colegiu uninominal din Constanţa. Mircea Banias este cercetat de DNA într-un dosar privind afaceri ilegale în Portul Constanţa.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb