PNL solicită desfiinţarea Secţiei de investigare a magistraţilor

I.Ghe.
Ziarul BURSA #Politică / 19 februarie 2019

Parlamentarii Partidului Naţional Liberal vor depune un proiect legislativ pentru desfiinţarea Secţiei pentru investigarea infracţiunilor din justiţie, deoarece ţara noastră ar risca activarea art 7 din Tratatul UE din cauza acestei noi secţii din cadrul Parchetului General.

Raluca Turcan, prim-vicepreşedinte al PNL şi şefa grupului liberal din Camera Deputaţilor, a declarat: "Am decis în şedinţa Biroului Executiv să depunem un proiect legislativ pentru anularea acestei legi care a fost creată ca instrument politic de către cei din PSD-ALDE împotriva tuturor celor care au declanşat anchete împotriva corupţilor în ultimii ani de zile. Comisia de la Veneţa, Comisia Europeană şi GRECO au criticat în termeni foarte duri înfiinţarea acestei secţii speciale".

Domnia sa a precizat că magistraţii ar trebui sancţionaţi de Consiliul Superior al Magistraturii sau Inspecţia Judiciară, pentru abuzurile săvârşite. Turcan a arătat: "Facem un apel către aceste instituţii să revină la rolul constituţional în baza căruia funcţionează. Tot ce înseamnă abuz al judecătorilor şi procurorilor să fie anchetat de către organismele acestea cu rol contituţional pentru sancţionarea faptelor de corupţie, oriunde acestea se află şi în acelaşi timp pentru a proteja independenţa şi imparţialitatea instituţiilor din jus-tiţie".

Propunerea liberalilor este făcută în contextul în care fostul procuror şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie, Laura Codruţa Kovesi, a fost citată la audieri, săptămâna trecută, de magistraţii din cadrul Secţiei de investigare a infracţiunilor din Justiţie. Conform informaţiilor oferite de Parchetul General şi declaraţiilor lui Kovesi, fosta şefă a DNA are calitatea de suspect într-un dosar în care acuzaţiile sunt de abuz în serviciu, luare de mită şi mărturie mincinoasă. Kovesi a precizat că acţiunea secţiei de investigare este o tentativă de a bloca dosarul candidaturii sale pentru funcţia de procuror european şef.

Pentru că o parte dintre aspectele cauzei - plata închirierii avionului care l-a adus în ţară, de la Jakarta (Indonezia), pe condamnatul Nicolae Popa - au fost lămurite de Inspectoratul General al Poliţiei Române care a prezentat, în 11 decembrie 2018, factura prin care instituţia publică a achitat această cursă, Secţia de investigare a emis un comunicat de presă prin care a anunţat extinderea cercetărilor cu privire la fostul şef al DNA sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de favorizare a făptuitorului şi fals în declaraţii.

Liderul grupului ALDE din Parlamentul European, Guy Verhofstadt s-a arătat consternat de atacurile autorităţilor române asupra Laurei Codruţa Kovesi, fosta şefă a DNA. Într-o postare pe pagina sa oficială de Twitter, Verhofstadt arată că a trimis împreună cu deputatul european Sophie in't Veld o scrisoare către Antonio Tajani, preşedintele Parlamentului European, în care îi cer să apere procesul de selecţie a procurorului-şef european şi să garanteze participarea Laurei Codruţa Kovesi la susţinerea candidaturii sale.

În scrisoare, Verhofstadt şi Veld arată: "Suntem consternaţi de atacurile autorităţilor române asupra unuia dintre candidaţi şi suntem îngrijoraţi că ele riscă să submineze integritatea procesului de selecţie. Este datoria Parlamentului să se asigure că audierile de la sfârşitul lui februarie au loc şi să asigure un proces corect pentru toţi cei trei candidaţi. Astfel, vă cerem să faceţi apel la autorităţile române să garanteze că Kovesi poate participa la audieri în faţa Parlamentului European. Câtă vreme nu a fost acuzată de nimic, cu atât mai puţin condamnată, nu îi pot fi luate drepturile".

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9738
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4662
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2921
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9047
Gram de aur (XAU)Gram de aur369.6415

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb