PNL va depune o moţiune pe amnistie şi graţiere

V.B.
Politică / 26 martie 2014

Preşedintele grupului PNL din Camera Deputaţilor, George Scutaru, a anunţat astăzi, la o dezbatere a grupului liberal despre legea amnistiei şi graţierii, că partidul pregăteşte o moţiune simplă cu acest subiect, să afle poziţia oficială a Guvernului şi a majorităţii parlamentare, absentă la reuniunea organizată de PNL, potrivit unui comunicat trimis astăzi redacţiei.

Scutaru a declarat că depunerea unei moţiuni simple pe această temă va face ca Guvernul să exprime un punct de vedere oficial şi clar în cazul legii amnistiei şi graţierii, în cazul căreia PNL a solicitat respingerea proiectului de act normativ.

Domnia sa a detaliat: "De fiecare dată şi pe bună dreptate se vorbeşte despre excelenta cooperare între instituţiile specializate ale României şi cele ale Statelor Unite ale Americii într-un aspect foarte important şi mă refer la combaterea criminalităţii cibernetice. Există o colaborare excelentă între FBI, Poliţia Română şi alte instituţii specializate ale statului român. Gândiţi-vă ce ar însemna aplicarea unei asemenea legi, prin care mulţi dintre cei prinşi cu greu, în virtutea cooperării bilaterale dintre Poliţia Română şi FBI, ar putea beneficia de prevederile legii pentru amnistierea unor infracţiuni şi graţierea unor pedepse şi ar fi eliberaţi. Acest lucru ar pune un semn mare de întrebare asupra eficienţei acestei colaborări bilaterale".

Deputatul a spus că la începutul săptămânii viitoare va fi luată în mod formal, în grupul parlamentar, decizia depunerii moţiunii simple.

"Este foarte clar, din punctul nostru de vedere, că nu există o voinţă politică reală din partea noii majorităţi parlamentare de a tranşa spinoasa problemă a acestui proiect de lege. Noi, Partidul Naţional Liberal, vom continua toate demersurile la Camera Deputaţilor pentru a vedea care este punctul de vedere real al Guvernului. Ţinând cont de faptul că nici astăzi nu am reuşit să îl aflăm şi că sub diverse pretexte, se tot amână dezbaterea pe care noi am solicitat-o a fi organizată la Comisia juridică, săptămâna viitoare, Grupul PNL din Camera Deputaţilor va mandata colegii liberali din Comisia juridică să elaboreze o moţiune simplă pe tema amnistiei şi graţierii. Dorim astfel să forţăm Guvernul să vină în plenul Camerei Deputaţilor şi să exprime clar care este punctul de vedere al Cabinetului Ponta III referitor la acest subiect, folosind căile parlamentare", a declarat Scutaru.

Surse mediatice transmit că, în timpul dezbaterii de astăzi, preşedintele PNL, Crin Antonescu, a denunţat faptul că iniţiatorii proiectului de lege şi reprezentanţii majorităţii guvernamentale, ai ministerului Justiţiei, nu au dat curs invitaţiei liberalilor.

Liderul liberal a declarat: "În mai mare măsură, regret absenţa reprezentanţilor Ministerului Justiţiei, dacă nu reprezentanţilor întregului Guvern şi sigur ai reprezentanţilor actualei majorităţi parlamentare, pentru că ar fi fost foarte important să ştim, dacă se poate, cu aceeaşi claritate, care este poziţia Guvernului, a Ministerului Justiţiei, în principal, şi care sunt intenţiile majorităţii parlamentare de care până la urmă depinde soarta acestui proiect. (...) Noi, liberalii, suntem absolut convinşi că acest subiect trebuie încheiat, trebuie încheiat la lumina zilei, trebuie încheiat printr-o asumare de responsabilitate politică foarte clară. Proiectul trebuie adus pe ordinea de zi şi respins, din două motive majore. Primul: este al doilea an consecutiv 2013, în care criminalitatea sesizată scade la nivel naţional scade cu 4,6 % mai puţin, respectiv peste 32.000 de fapte. Este pentru prima dată în ultimii 10 ani când criminalitatea de natură judiciară nu mai înregistrează creşteri ci o scădere importantă cu 9,1%. Este iarăşi semnificativ faptul că avem o scădere cu 7% a criminalităţii judiciare de mare violenţă, omor, tentativă de omor, loviri sau vătămări cauzatoare de moarte, tâlhărie cu moartea victimei. O scădere semnificativă peste 18% a criminalităţii stradale, în fine şi o scădere a criminalităţii în mediul rural cu 5,4%.

Dacă, aşadar, de la această teză am pornit, cel puţin aceste statistici oferite de Poliţia Română şi care nu au fost puse în discuţie de nimeni, ne arată faptul că nu avem un excedent, un surplus brusc de oameni care execută pedepse, condamnări şi că problemele reale de altfel generate de aglomeraţia din închisori, din locurile de detenţie pot fi rezolvate şi trebuie rezolvate prin alte măsuri de politici publice decât printr-un act de clemenţă colectivă care nu îşi are, în acest moment, justificarea. Şi mai important este faptul că la nivelul opiniei publice s-a generat percepţia că prin modificările aduse de Comisia juridică la proiectul legislativ iniţial se doreşte o favorizare a politicienilor, a demnitarilor intraţi în conflict cu legea sau aflaţi sub această suspiciune. Este extrem de grav nu doar pentru iniţiatori, pentru cei care votează, ci pentru ansamblul clasei politice, pentru ansamblul instituţiilor politice din România şi, din punctul nostru de vedere, acesta este un risc inacceptabil".

Preşedintele PNL a subliniat faptul că liberalii sunt împotriva adoptării proiectului de lege privind amnistia şi graţierea.

Deputatul PNL Alina Gorghiu a arătat că la fiecare şedinţă a Comisiei juridice din Camera Deputaţilor a solicitat introducerea pe ordinea de zi a Legii amnistiei şi graţierii pentru a fi respinsă, dar majoritatea parlamentară a refuzat constat solicitarea. Domnia i-a acuzat pe reprezentanţii PSD că doresc că ţină această lege "la sertar", ca să fie promovată într-un moment în care evenimentele politice ar putea oferi această oportunitate.

"Am încercat timp de trei săptămâni la rând să punem pe ordinea de zi a Comisiei juridice acest subiect, să generăm o dezbatere în interiorul Comisiei juridice. În decembrie, legea s-a întors în comisie pentru ca pe data de 1 februarie să generăm un nou raport pe care să îl înaintăm plenului. Din luna decembrie până astăzi, sfârşit de martie, Comisia juridică, printr-un vot al majorităţii, a refuzat să pună acest proiect pe ordinea de zi pentru a elabora un raport care să fie înaintat plenului şi pentru ca Parlamentul României, prin Camera Deputaţilor, să tranşeze o problemă, o speţă controversată", a explicat Gorghiu.

La dezbatere au luat parte membri ai Comisiei juridice din Camera Deputaţilor, reprezentanţi ai Agenţiei Naţionale de Integritate, ai Baroului Avocaţilor Bucureşti şi ai Uniunii Avocaţilor din România, precum şi reprezentanţi ai societăţii civile şi mass-media. Totodată, au asistat la această dezbatere reprezentanţi ai ambasadelor Statelor Unite ale Americii, Germaniei şi Marii Britanii.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

26 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4629
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2641
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9642
Gram de aur (XAU)Gram de aur382.8727

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb