PNL vrea moţiune de cenzură împotriva guvernului Ponta

Ziarul BURSA #Politică / 5 ianuarie 2015

PNL vrea moţiune de cenzură împotriva guvernului Ponta

Actualizare 21:05 Paşcu: "Scopul exclusiv al moţiunii de cenzură este trântirea guvernului"

Europarlamentarul social-democrat Ioan Mircea Paşcu a declarat că scopul exclusiv al moţiunii de cenzură, anunţată de PNL, este "trântirea guvernului".

"Interesant, normal, te-ai aştepta ca o moţiune de cenzură să fie generată de opoziţie faţă de un aspect anume al guvernării. Însă, iată că liberalii anunţă că depun moţiune de cenzură, urmând ca tema să fie aleasă ulterior... Deci, scopul este exclusiv doar trântirea guvernului... Curat murdar, Coane Fănică! Te întrebi atunci de ce mai pregătesc un program de guvernare, dacă nu valoarea acestuia contează, ci doar oportunitatea de a ajunge la ciolan înainte de alegerile din 2016?", apreciază Ioan Mircea Paşcu într-un mesaj publicat pe o reţea de socializare, transmite Agerpres.

---------

Actualizare 20:04 Ponta cere PNL organizarea de alegeri după modificarea legilor electorale, a Constituţiei şi a organizării administrativ-teritoriale

Victor Ponta enumerează pe contul său de Facebook o serie de motive pentru care alegerile anticipate nu ar fi, în opinia sa, potrivite pentru această perioadă şi face un apel la liderii PNL pentru dialog şi găsirea unui consens pentru schimbarea legii electorale, a Constituţiei, a legii finanţării partidelor şi a organizării administrativ-teritoriale.

"După care sigur facem şi alegeri! Nu cred că interesul strict personal (mai clar spus grabă egoistă şi lăcomia de funcţii a unuia sau câtorva) trebuie să prevaleze faţă de aceste obiective cu adevărat de interes public", a scris Ponta.

Motivele pentru care Victor Ponta nu crede că ar trebui organizate alegeri anticipate: "1 - dacă se doresc alegeri anticipate aceasta înseamnă că rămâne în vigoare actuala lege (CCR a decis, la solicitarea chiar a PDL, că niciun nou sistem electoral nu poate fi aplicat mai repede de un an de la adoptare); 2 - înseamnă că noii parlamentari vor fi la fel de numeroşi şi aleşi pe un sistem pe care toţi îl considerăm neadecvat! 3 - pentru a avea anticipate este nevoie, în conformitate cu articolul 89 din Constituţie, de o procedură care presupune o criză politică de cel puţin 60 zile, plus campanie electorală şi plus formarea noului Parlament şi Guvern! În total cel puţin 100 de zile de instabilitate!; 4 - la votul din 15 Decembrie din Parlament rezultatul a fost de 377 voturi de susţinere pentru Guvern şi 143 pt Opoziţie! S-a schimbat ceva fundamental în raportul parlamentar ?? Ştiu de asta doar liderii PNL şi nimeni altcineva? O ţară are nevoie de o majoritate funcţională pentru a îndeplini un program serios de guvernare, altfel să ceri înlocuirea unui Guvern fără să spui ce pui în loc este un gest cu consecinţe negative în toate domeniile! Îşi asumă PNL această situaţie?

Aştept răspunsurile punctuale la aceste întrebări legitime şi reafirm dorinţa mea şi a Guvernului de a dialoga şi munci în comun cu Opoziţia pentru binele public", încheie Victor Ponta.

------------

Actualizare 15:30 Blaga: "Predoiu rămâne opţiunea PNL pentru funcţia de premier"

Cătălin Predoiu rămâne opţiunea PNL pentru funcţia de premier dacă Guvernul Ponta va pica la moţiunea de cenzură, a declarat azi co-preşedintele PNL, Vasile Blaga, într-o conferinţă de presă.

-----------

Actualizare 15:26 PNL vrea ca primarii şi şefii de CJ să fie aleşi în 2 tururi de scrutin

PNL vrea ca primarii şi şefii de Consilii Judeţene (CJ) să fie aleşi în două tururi de scrutin, iar numărul parlamentarilor să scadă, au anunţat co-preşedinţii PNL Alina Gorghiu şi Vasile Blaga, într-o conferinţă de presă.

Blaga a spus că PNL cere conducerii Parlamentului să pună pe ordinea de zi din această sesiune un proiect de lege pentru schimbarea legislaţiei electorale.

În acest scop, PNL va cere conducerii Camerei Deputaţilor reuniunea comisiei care se ocupă de codul electoral în 26 ianuarie.

Vasile Blaga a precizat că opoziţia este favorabilă înfiinţării partidelor cu un număr mai mic de semnături decât prevede actuala legislaţie şi renunţării la criteriile de teritorialitate. De asemenea, PNL se pronunţă pentru o nouă lege a finanţării partidelor politice.

Noua legislaţie ar trebui să prevadă alegerea primarilor şi a preşedinţilor de Consilii Judeţene în două tururi de scrutin, alături de introducerea unui sistem de vot mixt pentru parlament, "bicameral, dar cu număr mult mai restrâns de parlamentari".

Vasile Blaga nu a putut avansa însă un număr de parlamentari pentru viitorul for legislativ, în condiţiile în care, spre exemplu, la 200 de parlamentari, reprezentanţii minorităţilor naţionale, în număr de 18, ar capătă o pondere prea mare.

-----------

Actualizare 15:07 PNL vrea moţiune de cenzură împotriva guvernului Ponta

PNL va depune o moţiune de cenzură împotriva cabinetului Victor Ponta în următoarea sesiune parlamentară (ce începe la 1 februarie), partidul dorind alegeri anticipate, chiar dacă acest lucru "se poate îndeplini extrem de dificil", au anunţat astăzi co-preşedinţii formaţiunii, Alina Gorghiu şi Vasile Blaga.

Alina Gorghiu a declarat, într-o conferinţă de presă: "Opinia noastră nu s-a schimbat: ne dorim alegeri anticipate. Nu suntem copii; ştim că e un lucru care se poate îndeplini extrem de dificil. Asta e Constituţia, cu ea defilăm şi noi. În afară de faptul că ştim că e dificil să ajungem la o guvernare legitimă prin alegeri anticipate, vom avea, în decursul sesiunii parlamentare, o moţiune de cenzură".

Fosta purtătoare de cuvânt a PNL a mai spus că premierul desemnat Cătălin Predoiu are ca termen-limită data de 28 februarie ca să prezinte proiectul de guvernare, ce va fi supus dezbaterii interne în partid, precum şi celei publice. Tema şi data moţiunii de cenzură urmează să fie stabilite.

--------

Conducerea noului PNL, în formatul restrâns al echipelor de negociere PNL-PDL, s-a reunit în această dimineaţă ca să discute despre continuarea procesului de fuziune, dar şi despre strategia politică a începutului de an, au declarat surse din PNL, citate de Mediafax.

Discuţiile dintre cele două echipe vizează pregătirea primei reuniuni a Biroului Politic Naţional al noului PNL şi a celei a Consiliului Naţional care ar urma să aibă loc până la finele lui ianuarie.

Cu această ocazie trebuie convenite criteriile şi mecanismul în funcţie de care va fi asigurată conducerea la nivelul filialelor judeţene şi locale ale noului PNL.

Conform Statutului noului PNL, rezultat din fuziunea PNL-PDL, conducerile filialelor judeţene au fost stabilite în mod paritar, cu ponderi egale, până după alegerile prezidenţiale.

"Până la prima şedinţă a CN de după alegerile prezidenţiale din 2014 conducerea la toate nivelurile se va asigura în mod paritar, prin comasarea în mod corespunzător a organismelor respective", se menţionează în Statut.

Potrivit documentului, după alegerile prezidenţiale Consiliul Naţional trebuie să stabilească în prima reuniunea ponderile de reprezentare la nivel local.

"Modalitatea de funcţionare şi modul de reprezentare la nivelul structurilor judeţene şi locale pentru perioada 1 ianuarie 2015-1 ianuarie 2017 se vor stabili prin hotărâre a CN în prima şedinţă de după alegerile prezidenţiale din 2014, conform unor criterii care să ţină cont de ponderea celor două partide la nivel judeţean şi local", se mai precizează în Statut.

Un alt punct al discuţiilor de astăzi dimineaţă vizează strategia politică pentru începutul acestui an şi coordonarea grupurilor parlamentare, au mai precizat sursele citate.

La întâlnire vor lua parte preşedinţii celor două partide fuzionate, Vasile Blaga şi Alina Gorghiu, alături de câte cinci colegi din partea fiecărei formaţiuni.

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8074
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2778
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8878
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.3419

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb