"90% din populaţia Ucrainei s-ar putea confrunta cu sărăcia în războiul prelungit"

PNUD: "90% din populaţia Ucrainei s-ar putea confrunta cu sărăcia în războiul prelungit"

G.D.
Internaţional #Adevărul - prima victimă / 16 martie 2022

Nouă din zece ucraineni s-ar putea confrunta cu sărăcia şi vulnerabilitatea economică extremă dacă războiul se prelungeşte în următorul an, ştergând două decenii de câştiguri economice, a declarat astăzi Programul ONU pentru Dezvoltare (PNUD), conform Reuters.

Administratorul PNUD, Achim Steiner, a menţionat că agenţia sa lucrează cu guvernul de la Kiev pentru a evita cel mai rău scenariu de prăbuşire al economiei. Scopul a fost să ofere famiilor transferuri de numerar pentru a cumpăra alimente pentru a supravieţui şi pentru a le împiedica să fugă, în timp ce sprijină serviciile de bază.

"Dacă se va prelungi conflictul, dacă ar continua, vom vedea că ratele sărăciei vor escadala semnificativ", a declarat Steiner.

"În mod evident, sfârşitul extrem al scenariului este o implozie a economiei în ansamblu. Şi acest fapt ar putea duce în final ca până la 90% din oameni să fie sub pragul sărăciei sau să fie expuşi unui risc ridicat de sărăcie", a precizat administratorul PNUD într-un interviu video din New York.

El a mai menţionat că în general, pragul sărăciei este definit ca putere de cumpărare de la 5,50 la 13 dolari de persoană pe zi. Înainte de invazia Rusiei din 24 februarie, estimările arată că 2% din ucraineni trăiau sub limia de 5,50 dolari.

Oleg Ustenko, consilier economic de top al guvernului ucrainean, a declarat joia trecută că forţele ruse au distrus până acum infrastructura în valoare de cel puţin 100 de miliarde de dolari şi că 50% din afacerile ucrainene s-au închis.

"Estimăm că până la 18 ani de câştiguri de dezvoltare ale Ucrainei ar putea fi pur şi simplu şterse într-un eveniment de 12 până la 18 luni", a zis Steiner.

PNUD se uită la programe "încercate şi testate" pe care le-a utilizat în alte situaţii de conflict, a menţionat administratorul programului.

"În special programe de transferuri numerar într-o ţară precum Ucraina, unde sistemul financiar şi arhitectura sunt încă funcţionale, unde sunt disponibile bancomate, o modalitate critică prin care ajungeţi rapid la oameni este prin transferuri de numerar sau un venit de bază temporar", a spus el.

Provocările logistice au fost semnificative, dar "nu de neînvins", a menţionat Steiner.

"Evident, unele dintre anunţurile recente ale Băncii Mondiale şi ale Fondului Monetar Internaţional în ceea ce priveşte liniile de credit şi finanţarea care sunt puse la dispoziţie vor ajuta autorităţile ucrainene să poată implementa un asemenea program", a declarat Achim Steiner.

Raportul PNUD arată că operaţiunea de transfer de numerar de urgenţă, care costă aproximativ 250 de milioane de dolari pe lună, ar acoperi pierderile parţiale de venituri pentru 2,6 milioane de oameni, care se estimează că vor cădea în sărăcie. Un program temporar de venit de bază mai ambiţios care să ofere 5,50 de dolari pe zi de persoană ar costa 430 de milioane de dolari pe lună.

Se preconizează că economia Ucrainei se va contracta cu 10% în 2022, ca urmare a invaziei Rusiei, dar perspectivele s-ar putea înrăutăţi drastic dacă va dura mai mult acest conflict, a menţionat FMI într-un raport al personalului publicat luni.

Banca Mondială a aprobat luni finanţarea suplimentară şi reprogramată de aproape 200 de milioane de dolari pentru a consolida sprijinul Ucrainei pentru persoanele vulnerabile. Finanţarea se adaugă la 723 de milioane de dolari aprobaţi săptămâna trecută şi face parte dintr-un pachet de sprijin de 3 miliarde de dolari pe care Banca Mondială se străduieşte să ajungă în Ucraina şi la oamenii săi în următoarele săptămâni.

Steiner a subliniat importanţa Ucrainei pentru economiile altor naţiuni, în special pentru un grup de naţiuni africane despre care a spus că primesc o treime din aprovizionarea cu grâu din Ucraina şi Rusia.

"De asemenea, încercăm să stabilizăm o economie care este pentru 45 de naţiuni africane, ţările cel mai puţin dezvoltate, coşul de pâine pentru ele", a declarat Steiner.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

26 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4629
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2641
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9642
Gram de aur (XAU)Gram de aur382.8727

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb