POLEMICI CORDIALE Despre fostele bănci ale căror nume luate de pe cruci au ajuns în "lista oficială" cu evazioniştii fiscali din sistemul bancar

ADRIAN VASILESCU
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 22 septembrie 2017

Despre fostele bănci ale căror nume luate de pe cruci au ajuns în "lista oficială" cu evazioniştii fiscali din sistemul bancar

Domnul profesor Gheorghe Piperea e în eroare. Eu nici măcar nu-mi pot imagina, pentru niciun preţ, că aş putea suporta umilinţa ca Banca Naţională să plătească vreunei publicaţii ca să asigure apariţia unui comentariu scris de mine. Ce-o fi fost în mintea domniei sale când a gândit - şi apoi a scris - că articolul meu, despre băncile ale căror nume au fost luate de pe cruci şi trecute în "lista oficială" cu evazioniştii fiscali din sistemul bancar, ar fi fost plătit de Banca Naţională? Aşa ceva nu e real şi nici măcar nu poate fi posibil.

Cât priveşte credinţa domnului profesor, că m-aş fi agăţat de "greşeala" Ministerului de Finanţe de a pune pe listă 12 bănci falite ca să distrag atenţia de la chestiunea reală a evaziunii fiscale bancare, o pun pe seama faptului că nu a urmărit tot ce am scris ori am spus la TV şi la radio în legătură cu acest subiect.

Acum, consider că este important să mă opresc asupra unei alte afirmaţii a domnului profesor Piperea: "bancă falită nu înseamnă bancă a cărei dispariţie s-a întâmplat (...) dacă se urmează calea normală, a insolvenţei, sunt bănci care sunt în faliment din 1997 şi încă mai există!" Nu, domnule profesor, nu mai există ca bănci!... Şi-au pierdut licenţa, aşa că au fost şterse din evidenţele sistemului bancar românesc. Prin urmare, au revenit la starea lor iniţială: de simple societăţi comerciale. Acum - în curs de lichidare.

Să judecăm. O bancă nu intră de la început în circuitul economic... ca bancă. Se înfiinţează, mai întâi, ca simplă societate comercială. Desigur, având drept scop pregătirile în vederea licenţierii ca bancă. Iar aceste pregătiri pot să dureze, în unele cazuri, şi doi-trei ani. Societatea comercială înfiinţată în acest scop trebuie să adune, întâi şi întâi, un capital de pornire care nu poate fi mai mic de 8 milioane de euro. Apoi, are nevoie de alte milioane de euro pentru echipamente, cu deosebire informatice, pentru spaţii corespunzătoare, pentru sisteme securizate şi, mai cu seamă, pentru o echipă de conducere care să corespundă exigenţelor cerute de lege.

Numai cu toate aceste criterii îndeplinite societatea comercială în cauză poate să solicite, şi să primească, autorizaţia de funcţionare de la Banca Naţională. Iar dacă dă faliment, dispare ca bancă; practic revine la starea iniţială de societate comercială, care nu va face altceva decât să-şi lichideze activele şi pasivele. Activitatea pe care a desfăşurat-o ca bancă e numai istorie. Şi atunci, cum să vorbeşti despre 31 de bănci evazioniste, să încropeşti o listă oficială şi să treci 12 bănci moarte?

Sigur, sunt multe lucruri de spus despre celelalte 19 bănci din această listă de 31, care au licenţe şi funcţionează. Într-un viitor comentariu, sub acelaşi generic: "Polemici cordiale", voi analiza pe larg starea lor privind profiturile, pierderile şi impozitele pe care le plătesc. Fireşte, fără a individualiza; fără a nominaliza, deci, fiecare bancă în parte. Pentru că nu mă lasă legea. Informaţiile pe care le primesc la Banca Naţională, în limita atribuţiilor de serviciu, sunt date statistice. Iar Legea Statisticii consfinţeşte negru pe alb: "În scopul garantării caracterului confidenţial al datelor individuale, Institutul Naţional de Statistică şi ceilalţi producători de statistici oficiale (Banca Naţională este producător de statistici oficiale - n.a.) sunt obligaţi să adopte, pe parcursul întregului proces statistic, măsuri administrative, organizatorice şi tehnice pentru protecţia confidenţialităţii datelor statistice individuale".

Opinia Cititorului ( 35 )

  1. Coincidenta sa fie ca pana nu demult interviurile le dadeati zf-ului?

    Darea in plata v-a dat arama pe fata. Poate ca sunteti batran si uitati dar totusi nu ne sfidati. 

    Discutia cu Piperea nu ma bag, o citesc daca bursa mi-o pune la dispozitie. 

    Ceva interesant am constatat: sunt 40 de banci in total in tara ( poate am ramas in urma) ori 8 mil de euro +minim 2 mil euro ( noi avem leul in circulatie, reprezentant Bnr gandeste in euro dar nu adopta euro) si produc pierdere! 

    Ceva da cu virgula. 

    Atunci trebuie schimbata notiunea de banca, prea mare pentru a falimenta! Banca trebuie sa fie si un Imm care are 10 000 euro ( daca tot gandim in euro) sa poata sa dea credit unei alte firme, persoane legal.

    Cine isi permite sa aiba 10 mil de euro minim si sa nu produca nimic sau pierdere? Actionari bancilor vand droguri, spala bani prin banca? 

    Piperea Zamfir si Asociatii stiu foarte bine ce spun doar ca o fac intentionat ca scopul lor e altul. Ei masluiesc cu buna stiinta datele si informatiile ca sa dea in BNR pentru ca nu prea au controlul asupra ei si nu prea pot influenta deciziile de acolo. Si pentru ca nici nu prea inteleg ce se intampla acolo. Au mintit la greu in scandalul cu CHF si cu pensia lui Mugurel si alte lucruri uitand sa spuna care e legea si de ce se-ntampla una alta. Dar asta e, se bazeaza ca sunt multi pelicani in tara asta. N-au decat sa dea o lege in care sa desfiinteze bancile sau sa le ingradeasca activitatea sa vedem ce se-ntampla. Ca se poate trai foarte bine si fara banci. Cine are nevoie de banci cand premierul insusi isi ia banii in punga? Ce-i opreste sa dea legea? Si asa BNR se va ocupa de starea vremii ca si acolo avem probleme.

    1. Isărescu și-a luat indemnizatia de pensionare pe motiv că a împlinit vârsta, dar a uitat să elibereze funcția.

      E normal pentru orice fosilă comunistă. 

      Și autorul articolului e, așa, un pioner al capitalismului de cumetrie. 

      Decât să îngrădească activitatea băncilor, mai bine le-ar impozita pe cifra de afaceri. Dacă tot tipăresc bani din nimic, să plătească și la stat niște mălai. 

      În fond, administratorii fondurilor de pensii private asta fac când comisionează contribuțiile cu 2,5%, își iau din banii publici impozitul privat obligatoriu pe veniturile românilor. :D Acolo nu mai urlați, sunteți niște căpușe satisfăcute. 

      Este foarte clar. Aceasta gasca a lui isarescu (Manole), inclusiv a Dr. nicolae danila (consilier al guvernatorului, cu 20 mil. Eur avere-incredibil, NU?) trebuie sa dispara de urgenta. Sau BNR, ce rol mai joaca? De inflatie are grija INS, de curs cica "piata este libera", de reglementare nu a avut niciodata grija, de risc si prudentialitate nu are rost sa implicam BNR pentru ca implicarea lui Cinteza este zero, etc., etc. O gasca ce trebuie sa dispara urgent.

      Ce intelegi, mai exact prin "de inflatie are grija INS"? INS calculeaza inflatia, ce grija are analfabetule cu drept de vot.

    E incredibil acest domn Vasilescu, cat efort consuma pentru a apara distinsele banci. Dar pe noi debitorii cand ne va apara? Pentru noi cand va face ceva? Se straduieste sa ne defineasca chestiuni cu privire la licentierea unei entitati atent supravegheate de ei, si ne comunica ca, va pregatii alte "polemici cordiale" privind profiturile, pierderile şi impozitele pe care le plătesc bancile. TREZIREA!!! Cetatenii, debitori abuzati de banci au nevoie de ajutor, eforturile pe care le intreprindeti sa fie facute in interesul nostru. Din ianuarie 2015 BNR si intreg sistemul reglementat de voi nu a facut NIMIC in vederea impartirii riscului valutar, banca NU NEGOCIAZA, isi impune propriile solutii, refuza dialogul!!! FACETI CEVA! Bancile NU AU INFORMAT despre riscul valutar la contractare, stiti acest lucru, de ce nu prezentati statistici si data concrete cu privire la acest lucru? De ce nu aratati tuturor concret ce au facut bancile cu noi? De ce luptati impotriva noastra?

    1. Da, asta este o intrebare buna: de ce lupta BNR impotriva clientelei bancare?

      Lupta impotriva clientelei bancare rau-platnice, care nu isi plateste datoriile si care s-a indatorat fara cap.

      Cred ca debitorii trebuie sa faca eforturi sa isi plateasca datoriile, nu sa astepte ajutorul cuiva, cu atat mai putin al statului.

      În 2008 BNR a aprobat majorarea gradului de îndatorare.

      Instituția BNR este responsabilă directă de situația debitorilor supraîndatorați. 

      Cred ca mata vrei niste bani si nu te intereseaza nimic altceva, adica mata esti penibil.

      Numai pentru ca BNR a aprobat majorarea gradului de indatorare, nu inseamna ca era musai ca oamenii sa se indatoreze pana la maximul permis.

      Nu inteleg de unde ati tras concluzia ca as vrea bani. Si de la cine, ma rog, as vrea bani? Penibil este comentariul dvs.

    Cand este soare banca iti vinde umbrela, iar cand ploua ti-o ia. Asta-i tot! Oanenii au mers la banca atunci cand n-a avut nevoie de umbrela si acum se plâng

    Poate ne da detalii Dl Vasilescu despre perioada

    DACIA FELIX 

    BANCOREX 

    COLUMNA

    1. cu atatia intelepti si am ... avut perioade de inflatie 300%

    Pe mine ma amuza enorm cum indatoratii din oastea lui Piperea si Piperea insusi, dar si ziarul Bursa insista pe faptul ca ei nu stiau ca valutele au un curs variabil. Ca asa au fost pacaliti de banci. E ca si cum ar face toti o declaratie pe propria raspundere: Da domnule eu sunt retardat, am nevoi speciale!

    1. Da când privesti in oglindă ce faci, te amuzi ori scufunzi gigele?

      Te mai atentionez o data: cunosti Regulamentul comentariilor si il incalci intentionat.

      BURSA publica articolul lui Vasilescu si nimic altceva, comentariul tau nu are nici o legatura cu articolul, este simpla hartuiala de hater.

      Linisteste-te, sau, daca nu, atunci iti dau interdictie la comentarii. 

      [Mesaj eliminat conform regulamentului.]

      [Mesaj eliminat conform regulamentului.]

      Zis si facut.

      [Mesaj eliminat conform regulamentului]

    [Mesaj eliminat conform regulamentului.]

    Capitalismul inseamna sa te imprumuti cand produsul/serviciul pentru care iei imprumutul,iti aduce mai mult decat datorezi bancii.Adica ,ai o idee de afacere,fie vezi ca poti inchiria o casa cu atat /luna,iar rata la banca e mai mica decat obtii pe chirie sau pe afacerea deschisa cu banii de la banca.Altfel,devii un servitor al bancii,pe cand,daca ai o idee buna,care sa iti aduca mai mult decat suma imprumutata,e diferit.Acest ''diferit'' inteleg eu ca e capitalismul,referindu-ma strict la imprumuturi.Capitalismul inseamna ''mai bine'' pentru mine ,cand ideea mea e mai buna decat a altuia dintre semeni,altfel ,neavand idei,devin un oarecare,care isi merita soarta,muncind pentru altii,nu pentru sine...

    1. Capitalismul financiar este neofeudalism, principiile capitalismului fiindu-ne vânturate în funcție de interesele bancherilor.

      Concurența multinaționalelor este eliminată prin reglementare în spatele discursului despre capitalism și reglementare. :)

      Ce idei să ai? Trebuie să intri în piață cu produsul tău și cu normativele tale, instituțiile statului venindu-ți în ajutor când dai de greu în stradă sau în presă. 

    Cite din aceste banci , care spuneti dvs ca nu mai sunt, activau acum 4-5 ani? Poate se referea la acelea dl Piperea! Dvs v-ati remarcat printrun limbaj de lemn, in schimb dl Piperea s-a afirmat cu succese in justitie, chiar pe spete bancare, inclusiv la CEJ!

    Dl. Vasilescu a uitat cand batea pe la usa Ministerului de Finante la legislatie si introducea fel de fel de amendamente in favoarea bancilor,,,,,in momentul de fata aceea usa este inchisa, nimeni nu-i mai deschide si este foarte suparat pe dl. Ministru de Finante....Dl premier trebuie sa dea OUG ca sa nu mai spuna dl.Vasilescu si Mugurel ca nu-i lasa legea sa dea numele bancilor.

    sau mai trebuie sa-si dea cu stangul in dreptul tovarasul de la finante ca sa se inteleaga ca e incompetent?

    Cum sa spui despre o societate in lichidare ca e evazionista pentru ca nu plateste impozit la stat. 

    Pai de ce a ajuns in faliment? 

    Avea prea multi bani si nu mai stia ce sa faca cu profiturile? Niciodata! 

    Jalnic ministru la finante. 

    Jalnic guvern.

    Pacat de tarisoara asta! 

    [Mesaj eliminat conform regulamentului.]

    1. [Mesaj eliminat conform regulamentului.]

      Nu, am umor limitat.

      [Mesaj eliminat conform regulamentului.]

      Dupa cum vezi.

    Citez din preamarele Vasilescu

    o pun pe seama faptului că nu a urmărit tot ce am scris ori am spus la TV şi la radio în legătură cu acest subiect.  

    Dle Piperea trebuie sa citim tot ce scrie acest clasic  

    se contrazice pe el - a se vedea riscul sistemic  

    In loc sa scrie dintrastea ar trebui sa faca impreuna un manual de educatie financiara 

    Populatia nu e educata  

    Dl Vasilescu mare consilier poate sa faca acest manual - poate generatiile viitoare vor beneficia de toate ideile domniei sale

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb