POLEMICI CORDIALE "Vreau să aflu ce scenariu a utilizat BNR în 2008"

Florin Cîţu
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 3 octombrie 2016

"Vreau să aflu ce scenariu a utilizat BNR în 2008"

Economistul Florin Cîţu a ales să răspundă, prin articolul de mai jos, comentariilor domnului Adrian Vasilescu, consilierul guvernatorului BNR Mugur Isărescu, publicate de ziarul BURSA, sub titlul "Locul unde ţara îşi ţine aurul şi de unde banii pleacă zilnic în toată ţara...", în data de 30 septembrie 2016. (https://www.bursa.ro/polemici-cordiale-banca-nationala-si-dictatul-legii-locul-unde-tara-isi-tine-aurul-si-de-unde-ban...&s=banci_asigurari&articol =308421.html).

Analizez politica economică a României de când mă ştiu. Prin 2000 era un grup pe Yahoo unde vorbeam despre politica economică a României, deşi eu plecasem din ţară la începutul anilor 90. Când m-am întors, în 2005, am făcut ceea ce ştiam să fac - să analizez politica economică pentru mine, pentru clienţi, pentru public.

Nu ştiu de ce, poate pentru că am prins momentele de inflaţie imediat după Revoluţie, poate că am fost influenţat de momentele când vedeam cum cresc preţurile planificat (se anunţau la TV, îmi aduc aminte foarte bine) în comunism , dar mereu am fost atras de politica monetară mai mult.

În special pentru că de la o instituţie cât de cât independentă ceri mai mult decât de la una, cum este Ministerul Finanţelor, populată cu politicieni.

Ceea ce fac acum nu este nimic nou, sunt economist şi prin opiniile mele încerc să influenţez politica economică (dacă îndeajuns de mulţi oameni cred în ele) sau să-mi ajut clienţii.

Dar de ce revin mereu la 2008, poate să întrebe cineva?

Să fie clar de la început, analiza reacţiei politicii economice în 2008 nu are legătură cu ce făceam eu la momentul respectiv.

Are legătură exact cu politica monetară şi rolul acesteia în societate.

După 2008, societatea a rămas cu două impresii greşite.

Prima, orice s-ar întâmpla, banca centrală ne salvează.

Iar a doua, mult mai periculoasă, politica monetară este irelevantă. În sensul că poţi interveni în piaţă, poţi să creşti dobânzile, poţi să restricţionezi capitalul, poţi să scazi masa monetară şi economia reală nu are de suferit. Aceasta este provocarea pentru mine. Să demonstrez că ce face politica monetară pe termen scurt contează al naibii de mult.

Şi, bonus, să încerc să mă asigur că data viitoare nu se va întâmpla la fel.

Lecţia lui 2008 trebuie să rămână că "politica monetară contează" şi, de aceea, trebuie să înţelegem ce face Banca Centrală într-o economie.

Ne rămâne un singur lucru de aflat, ce scenariu a folosit BNR în 2008

Experienţele crizelor din Mexic, Asia, Suedia au fost ignorate de conducerea BNR în 2008. Am arătat răspunsul Băncii Centrale. Am arătat ce spune teoria şi ce arată modelele indiferent de teoria pe care o au la bază - reacţia economiei la un şoc de politică monetară este negativă. Intuiţia ne spune acest lucru şi nimic nu s-a schimbat de la David Hume şi până astăzi (da, puţin pe margine) - când scoţi bani din economie/creşti dobânzile economia suferă.

Nu neg că în 2008 erau momente dificile. De panică. Dar aici vorbim de oameni cu experienţă. Ei sunt "piloţii" economiei şi ne aşteptăm de la ei să nu se piardă în astfel de momente. De aceea le oferim, ca societate, tot felul de beneficii. Nu am vrea ca în cazul unei defecţiuni tehnice un pilot de avion să se piardă cu firea sau să devină orgolios. Aşa şi aici. Este nevoie de o atitudine calmă.

Şi atunci mă întreb - ce scenarii i-au fost prezentate guvernatorului şi conducerii BNR ca reacţii la retragerea lichidităţii din piaţă?

Aşa, pentru cultura dumneavoastră, reacţia BNR, până la retragerea agresivă a lichidităţii, a fost similară cu cea ţărilor din Asia sau cea a Mexicului.

În primul rând încerci să calmezi pieţele, le spui că nu înţeleg, acel deficit de cont curent nu este mare, economia este sănătoasă etc. După aceea încerci să laşi moneda să se deprecieze, ca să vezi unde merge. Iar după aceea te panichezi şi creşti dobânzile. Dobânzile mai mari îţi asigură oprirea deprecierii, dar nu fac nimic în a opri recesiunea. Din contră, o agravează.

Revenind. Este important de înţeles, şi numai când se vor face publice transcripturile discuţiilor din 2008 (aşa cum a făcut şi FED acum câţiva ani), care a fost raţionamentul pe care s-a bazat conducerea BNR când a ales să retragă lichiditatea. Ce scenariu au luat în considerare? Avem frânturi pe ici pe colo şi se pare că Banca Centrală credea că economia atunci era într-o perioadă de supraîncălzire. Dar această teorie ignoră informaţii oferite de piaţa creditului, dinamica masei monetare, deciziile BNR din ultimele 12 luni. Toate arătau altceva. În plus, nu pot să cred că nimeni din BNR nu a spus nimic despre pericolele unor decizii bazate pe informaţii oferite de "output gap".

Sau este posibil ca Banca Centrală să fi crezut că deprecierea se va transfera în preţuri mai mari. Iar se ignoră informaţii aici. Atât contextul, cât şi ce se întâmplase cu efectul de "pass-through" (cât din depreciere se transferă în preţuri) în perioada premergătoare crizei.

Să lăsăm modelele şi ipotezele la o parte. Oricum, majoritatea guvernatorilor nu le folosesc. Niciun model nu estimează foarte bine (sunt indulgent, toate au estimări pentru viitor cu marje de eroare foarte mari). Dar este nevoie de ele, le folosim, le folosesc şi eu, asta este. Dar în realitate rolul lor este mai mult de analiză ex-post (da, ştiu, cei care modelează au altă poveste, dar realitatea le-o infirmă zilnic).

Deciziile de politică monetară, vrem nu vrem, implică o doză foarte mare de subiectivism. Eu îi spun subiectivism, guvernatorul îi spune artă. Sigur l-aţi auzit de foarte multe ori spunând că politica monetară este o artă. Asta înseamnă că deciziile au la bază percepţia celor care conduc Banca Centrală asupra modului cum funcţionează economia. Cum reacţionează la şocuri şi mai ales la cel de politică monetară.

Putem să găsim informaţii despre cum gândea guvernatorul în acele momente în discursul din Parlament sau în alte prezentări. Dar de ce să încercăm să ghicim când există deja transcripturile şedinţelor de politică monetară? Nu se discuta strategia nucleară a ţării în acele şedinţe. Se discutau informaţiile pe care le are "board-ul despre economie", se discutau scenarii şi se lua o decizie în aşa fel încât să se facă "asigurarea stabilităţii preţurilor pe termen mediu într-o manieră care să contribuie la realizarea unei creşteri economice sustenabile".

Dacă ăsta este obiectivul final când iei o decizie de ce trebuie să te ascunzi?

Concluzie

În 2008 economia a intrat puternic în recesiune. Ipoteza avansată de mine, pe care o susţin cu datele BNR, INS, teorie, modele, şi istorie este simplă - reacţia Băncii Centrale a făcut recesiunea mai dură şi mai lungă. Da, economia intră în recesiune şi fără intervenţia BNR. Dar nu asta discutăm. Discutăm reacţia BNR în context, efectul pentru economie şi ce este subliniat în paragraful anterior, care reprezintă esenţa a ceea ce spunea Friedman în 1968 în "Rolul politicii monetare".

Pentru a elucida acest mister trebuie să vedem transcript-ul şedinţelor din acea perioadă.

Simplu.

PS: Special pentru domnul Adrian Vasilescu: Cursul la 12 lei era un exemplu, o exagerare voită pentru a susţine un punct de vedere.

Opinia Cititorului ( 13 )

  1. Ma tot astept ca un analist critic sa ne spuna: trebuia facut asa, si pe dincolo. urmarile ar fi fost cutare si cutare, guvernul ar fi facut urmatoarele lucruri, europa, sua etc ar fi reactionat in felul cutare, exporturile ar fi crescut nu ar fi scazut etc... Pana atunci e doar tambalau... Ca sa acopere ce?

    1. La asa o tema si intrebare profunda, cred ca doar The Brute ne poate lumina; eventual comparandu-ne cu Chisinaul. 

      Additional Tier One e problema. Pare domnul Isarescu nu a citit prospectul cu ajutorul caruia EGB a imprumutat 500 milioane de pe piata de capital?In raport nu se spune mimic despre performanta avuta in 2014 la nivel individual, relevant pentru DISTRIBUTIE, ca sa ma exprim a la Dr. Mobius.Cum nu a intrebat domnul Guvernator de CE aiureaza domnii din conducerea ERSTE cand s-a mentionat ca revenirea la structura dinainte de 2009 prin eliminarea EGB Ceps Holding si Beteiligungen VA FI fara o influenta asupra performantei financiare. Chiar asa sa FI fost? De CE mai apare EGBCeps Holding in raportul pe 2015? Si de CE raportul BCR nu este modificat pe 2015 si doar cel al Erste la segmentul BCR. Asta este supravegherea BNR? Da nici cu domnul Catu nu mi-e rusine. Sau plate nu e brutal ca noi. Se vede ca nu a avut un profesor de Talia domnului Treichl...

    Si eu am multa treaba!

    Imi place comparatia cu piootul. 

    "Iar a doua, mult mai periculoasă, politica monetară este irelevantă"

    De unde le scoate frate? Cine zice asta? Creeaza ipoteze false ca sa creeze o constructie logica demonstrativa pentru o problema inexistenta. El vrea sa afle transcripturile. Asa si? Daca le afla ce? O sa piarda zile intregi sa incerce sa dovedeasca greselile din ele si ca el ar fi facut altfel si mai mult, ar fi fost mult mai bine, ipoteza ce nu va fi niciodata sustinuta de realitate ca nu traim in universuri paralele. Problema cu analistii de la tv e ca ei nu au niciodata aceleasi (toate) informatiile pe care le are o BC. Si nici n-o sa le aiba vreodata. Si nici nu au analize si rapoarte din pietele invecinate sau de la Bruxelles. Deci despre ce vorbim? Si pana la urma e vorba de decizii care sunt subiective. De-aia unii pierd altii castiga. Citu incearca sa ne demonstreze ca BNR hanar n-are ce face si da cu tara-n gard si ca daca ar fi el ce? Am fi ca nemtii sau ce? Vedeti si pognozele sau parerile de pe blogul lui referitoare la dobanzi sau alti indicatori si care nu-i ies. Desigur da vina pe BNR ca le masluieste si ca de fapt e asa cum zice el dar BNR distorsioneaza piata. Nu mai bine ar face bani si ar demonstra astfel ca stie cum merge treaba? Sa faca 200 mil euro pe spinarea/greseala BNR si atunci ar fi cea mai concreta dovada ca BNR nu stie ce face. Ma intreb daca nu i-ar fi dat afara din sistem pe cei 2 oare s-ar mai fi agatat atata de 2008 asta? Si sa ne spuna daca si cat au pierdut atunci. 

    1. Ce informatii avea Isarescu dupa prabusirea Lehman cand vorbea despre continuarea cresterii economice inca 10 ani?

      ZERO 

    poate fi BNR actionata in judecata pentru ca a manageriat gresit criza din 2008, adancind-o? cum poate fi BNR trasa la raspundere? cum poate fi trasa la raspundere ca a manageriat prost procesul de creditare din 2007-2008, permitand creditele in monede exotice, care au saracit populatia?

    Pai n-ai fost prea precoce, nene; daca "te sti" doar dupa ce ai studiat/ai ajuns sa cunosti cu ce se mananca politica economica a Romaniei, inseamna ca vreo 20 de ani (cel putin) ai plutit in neant. 

    Si daca aceste transcrituri nu exista? Doar suntem specialisti in "merge si asa".

    Colegului de mai sus ii explic simplu: daca ti s-a daramat casa, trebuie sa cauti greselile de proiectare astfel putand sa nu mai repeti greselile. Se numeste EVOLUTIE. Ceea ce sustii tu se numeste, in cel mai bun caz, STAGNARE. 

    Vededti ce se intampla cu tara daca ne pleaca afara economistii/analistii? cine sa-l mai traga de urechi pe podgorean. 

    1. si de la Chisinau.Asa SI cu urechiusele. Nu e nevoie Sa apesi PE but on. Merge si cu telecoanda:-)

    Deficitul de cont curent a luat-o razna. Problema urgenta si grea era cum faci rost de bani pentru finantarea lui si mai putin dezvoltarea economica care era o problema curenta, de care se ocupau de secole toti specialistii.

    Deficitul ne face sa platim dobinzi anuale de miliarde de euro. Si se pare ca nu-i destul, parerea specialistilor fiind ca-i bine asa.

    Prin 2008 era mare si tare pe la trezorerie la ING Bank si le facea pantofii Nemuritorului si alora din BNR de fiecare data cand era chemat. Sunt sigur ca "expertul" stie, deci, perfect ce scenariu a folosit BNR in 2008.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9766
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7317
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3535
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9743
Gram de aur (XAU)Gram de aur405.9099

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb