Poliţia americană a folosit o aplicaţie a companiei Geofeedia care analiza postările utilizatorilor de pe reţelele de socializare Facebook şi Twitter, potrivit unui raport al American Civil Liberties Union (ACLU), scrie Reuters.
Geofeedia este un soft care permite monitorizarea activităţii pe o reţea socială dintr-o anumită locaţie. Compania a colectat şi analizat datele utilizatorilor reţelelor sociale pentru poliţia americană, inclusiv pentru agenţiile federale de aplicare a legii în timpul protestelor din Ferguson şi Baltimore, stârnite după ce un tânăr de culoare, de 25 de ani, a murit în urma unei leziuni la coloană în timpul arestării sale de către poliţie, potrivit informaţiilor din presa internaţională.
Nicole Ozer, director al departamentului de tehnologie şi libertăţilor civile al ACLU, a declarat: "Aceste oferte de date au permis poliţiei să se strecoare printr-o uşă laterală, folosind platformele puternice de socializare pentru a urmări protestatari".
Phil Harris, director general al Geofeedia, a declarat că societatea furnizoare de date s-a angajat să respecte principiile intimităţii personale, ale transparenţei şi ale drepturilor individuale şi au avut politici clare pentru a preveni utilizarea necorespunzătoare a software-ului său.
Facebook a oprit accesul Geofeedia la reţeaua sa pe 19 septembrie, conform ACLU. Twitter, după o primă încercare fără succes de a obţine o modificare a contractului, a blocat accesul companiei la reţeaua sa, după ce Matt Cagle, avocat ACLU, a postat mesajul: "Pentru că Geofeedia a obţinut acces la Twitter, Facebook şi Instagram în calitate de dezvoltator a putut accesa un flux de date de o manieră automată contrar termenilor de folosire a serviciului''.
Într-un e-mail către agenţia de presă Reuters, şeful Geofeedia a spus: "Acestea fiind spuse, am înţeles, având în vedere natura mereu schimbătoare a tehnologiei digitale, ca trebuie să continuăm să lucrăm pentru a construi aceste protecţii critice ale drepturilor civile".
Atât Twitter, cât şi Facebook permite accesul doar la informaţiile pe care utilizatorii le doresc a fi publice.