Poliţia şi Parchetul vor să ştie dacă Rasdaq este piaţă reglementată sau sistem alternativ

F.A.
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 20 septembrie 2010

Poliţia şi Parchetul solicită clarificarea statutului juridic al Rasdaq, care să indice dacă este o piaţă reglementată sau sistem alternativ de tranzacţionare, pentru a stabili în ce mod vor investiga transferurile sus-pectate ca fiind manipulare de piaţă, afirmă Liviu Ungureanu, comisar-şef în IGP. "Statutul Rasdaq a generat dispute în ultimii ani şi în mediul organelor judiciare. Acum ne punem cu toţii întrebarea dacă Ras-daq este o piaţă reglementată sau este un sistem alternativ. Cu cât reglementările vor fi mai clare, cu atât riscul arbitrajelor va fi mai redus", a afirmat, vineri, Liviu Ungureanu, citat de Mediafax.

Ungureanu a menţionat că atât DIICOT (Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism), cât şi DNA (Direcţia Naţională Anticorupţie), au fost implicate în cercetarea unor abuzuri pe piaţa de capital, iar în cazul unor companii listate pe Rasdaq au avut discuţii în ceea ce priveşte verificarea tranzacţiilor, întrucât statutul juridic al acestei pieţe nu este clar, dacă este piaţă reglementată sau un sistem alternativ de tranzacţionare.

Avocatul Cristian Duţescu a opinat că ar trebui crescut rolul CNVM, astfel încât autoritatea să poată demara cercetări prealabile în cazul unor suspiciuni de abuz de piaţă, prin persoane delegate din poliţie sau chiar prin poliţişti angajaţi direct de comisie, pe modelul adoptat în Franţa.

Mihaela Dragoş, directorul juridic al CNVM, a arătat că de multe ori Comisia are nevoie de ajutorul poliţiei în investigaţiile pe care le desfăşoară.

În plus, Duţescu consideră că trebuie modificat regimul sancţiunilor aplicabile de CNVM şi majorat cuantumul amenzilor pentru manipularea de piaţă, care în opinia sa ar trebui să fie duble sau triple faţă de profitul înregistrat de un investitor prin manipularea pieţei, şi nu jumătate din profitul obţinut, cum se aplică în prezent.

Duţescu consideră că în Legea pieţei de capital ar trebui introduse unele obligaţii ale investitorului de a anunţa compania la care este acţionar cu privire la unele informaţii privilegiate sau zvonuri pe care le-a auzit referitoare la evenimente care pot influenţa preţul acţiunilor emitentului respectiv la bursă.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb