În acest moment, politica României este gestionată de o grămadă de "luzări" împărţiţi în două tabere: luzări de tip A şi luzări de tip B. De tip A sunt cei ce au luat leapşa la moţiunea de cenzură şi "teoretic" ar trebui scoşi de la manivela care învîrte măruntaiele puterii. De tip B sunt cei care au dat leapşa doar pentru a o lua instantaneu înapoi de la luzării de tip A şi se văd acum confruntaţi cu propria prostie; neadecvare funcţional/decizională în raport cu o sarcină/problemă de rezolvat! Primii s-au dus să îşi lingă rănile şi să pregătească viitoarele bătălii electorale, dar nu înainte de a mai petrece ceva timp la tribuna oficială a guvernării, doar ca să le poată da cu tifla ăstora care ar trebui să le ia locul, dar nu ştiu cum şi pe unde să urce la nivelul estacadei. Cacofonia e sublimă şi rezultă direct din meandrele unui text constituţional care a prevăzut totul, mai puţin ceea ce ar fi fost mai întîi necesar, adică modul de ieşire din situaţiile de criză, limită. Cum este cea de acum! Ce te faci dacă pică guvernul la moţiunea de cenzură, dar un nou guvern nu primeşte votul de investitură, din lipsă de majoritate parlamentară? Nu este deloc o situaţie imposibilă, nici măcar absurdă. Soluţia naturală, firească, în spiritul democraţiei: alegeri anticipate. Doar că, înalta grijă a creatorilor actualei Constituţii a României faţă de interesele aleşilor face acest lucru imposibil. Suntem cu şase luni înainte de sfîrşitul mandatului prezidenţial, deci nu se fac alegeri anticipate imediat!!! Soluţia implicită pe care o prevede actuala Constituţie este una mai absurdă decît absurdul absolut: guvernul căzut la moţiune rămâne guvern în funcţiune, gestionează alegerile prezidenţiale şi abia după aceea viitorul Preşedinte poate declanşa procedurile pentru anticipate!!!! Cel mai devreme prin miezul iernii viitoare, ori, cine ştie, chiar mai pe la primăvară. Cel puţin un trimestru fără guvern, adică cu un guvern care nu mai are nici o legitimitate democratică, dar are scuze legale pentru prelungirea existenţei sale. Exact acest guvern trebuie să facă viitorul buget al ţării, ba chiar să îl treacă şi prin Parlament!!!!
În România, "Absurdul" ar trebui să aibă o statuie în fiecare instituţie a guvernării, de la primării, la palatul prezidenţial, aşa cum o au francezii pe Marianne în instituţiile lor. În timp ce luzării de tip A le aruncă cu lături în cap, luzării de tip B se necăjesc să găsească drumul către Palatul Victoria. Ar mai fi fost şi aici o soluţie de compromis, uzată în alte sisteme parlamentare, guvernul minoritar. Cu alte cuvinte, obţinerea mandatului de guvernare, fără sprijinul unei majorităţi parlamentare stabile. Şi, pînă cînd poate funcţiona un asemenea guvern? Simplu, pînă ce este "lovit" de o moţiune ce cenzură, pentru care există o majoritate implicită în Parlament, încă din prima zi de guvernare. Această soluţie de compromis nu a fost prevăzută în Constituţia României, deci nu putem avea guvern minoritar constituit, fără sprijinul explicit al unei majorităţi parlamentare. Bun, şi atunci, la ce ne mai dăm în stambă cu numirea lui Orban drept Prim-ministru interimar?
Aparent, pentru ca Preşedintele României să respecte procedura prevăzută de Constituţie. Bine... dar ea nu duce nicăieri... mă rog, duce într-o fundătură!!! Da, dar procedura e procedură!!! Va să zică, pe scurt, în loc de guvernare, democraţie şi gestiunea măcar minimală a problemelor curente ale ţării, avem proceduri care nu rezolvă nimic? Da, dar măcar avem de lucru... nu noi alegătorii, ci dumnealor aleşii, actuali şi viitori.
Desigur, există şi o variantă "luminoasă". Odată numit, de Preşedinte, în calitate de Prim-ministru interimar, Orban scoate din pălărie un sac de "argumente" politice miraculoase cu care îi convinge pe partenerii de vot de la moţiunea de cenzură anti-psd, ProRomânia, Alde, UDMR, PMP, USR să voteze, acum, şi investitura guvernului său. Imposibil nu e, dar nici foarte probabil, cel puţin din declaraţiile de ultimă oră ale celor ce conduc aceste partide. Ponta zice că pe el nu l-a întrebat nimeni de vorbă, apropo de votul pentru un guvern monocolor PNL; Tăriceanu zice că el ar vota un guvern PNL, dar cu nişte condiţii, USR zice că n-ar vota pe nimeni şi nu este interesat decît de alegeri anticipate etc. Din postura în care se află acum, fiecare dintre aceste formaţiuni este în mod definit un "luzăr". Pentru ca tabloul să fie cît mai impunător, pe fundal se profilează, lungă şi înaltă, umbra Preşedintelui candidat la prezidenţiale, Iohannis. Dacă nu are la îndemînă, ori nu inventează în ritm alert (cîteva zile!) "soluţia miraculoasă", dacă nu este capabil să pună un guvern pînă la alegerile Prezidenţiale, cu alte cuvinte, dacă va fi obligat să guverneze tot cu Guvernul Dăncilă (!!!) atunci Iohannis, candidatul, şi-a tras nu unul, ci o lungă rafală de gloanţe în picior, de unul singur, pregătindu-şi toate condiţiile să iasă al doilea într-o competiţie unde, de fapt, concurează singur.
1. Încurcătură la nivel înalt
(mesaj trimis de anonim în data de 16.10.2019, 02:40)
Dacă nu are la îndemînă, ori nu inventează în ritm alert (cîteva zile!) "soluţia miraculoasă", dacă nu este capabil să pună un guvern pînă la alegerile Prezidenţiale, cu alte cuvinte, dacă va fi obligat să guverneze tot cu Guvernul Dăncilă (!!!)
1.1. bine spus (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 16.10.2019, 08:18)
Politica de luzar ca sa se ne faca sa credem ca lucraza spre binele nostru! Pierd ei si castigam noi praful de pe toba?!
2. Orban vopsât blond ?
(mesaj trimis de A politic în data de 16.10.2019, 05:50)
Schimbarea blondei cu Orban care nu a fost in stare sa învețe pe de rost o poezie scrisa de altii de 5 min iar cand au aparut ceva camere sa-l filmeze " Ce mă întrebați ?"
Motiunea de cenzura nu-i motiune de cenzura ?
Presedintele spune ca Viorica e dată jos, iar Viorica stă pe scaun ?
Cine are altzaimer ?
Cine-și taie craca de sub picior ?
Dupa declaratiile bâlbăite de ieri rezultă ca moțiunea a trecut din greșala...
2.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 2)
(mesaj trimis de anonim în data de 16.10.2019, 07:32)
Ca sa te intreb si eu?
Tu te crezi spiritual?
Esti mai modest cu mintea?
Dancila face glume mai bune ca tine?
La scoala de retardati au sectia "mucaliti"?
Scarbesti lumea cu prostia?
2.2. trezirea din prostie (răspuns la opinia nr. 2.1)
(mesaj trimis de anonim în data de 16.10.2019, 22:06)
Puterea energiei primordiale spirituale cunoscuta si sub denumirea de energia divina, sau de forta feminina, e putere de tip Shakti, Ishtar, Isis sau Marianne, cum se sugereaza in structura de adancime a editorialului? Nu mai fiti asa de superficiali! Trezirea spirituala va aduce solutii spirituale ale problemelor de orice natura! V-am oferit cheia de interpretare! Trezirea!Autorul editorialului are dreptate prin argumentatia partial facuta... Vedeti doar ce va doriti fiecare, analiza...
3. Doar concluzia
(mesaj trimis de Biz în data de 16.10.2019, 08:34)
E corectă, demonstrația însă suferă cumplit logic.
Aceeași greșeală a autorului din articolele anterioare, care par să arate un sindrom al simplificării excesive, în fapt o logică destul de binară.
Nu cred că sunt toți luzări, cred că pe termen scurt câștigă Iohannis, dacă evident nu se prelungește excesiv instalarea unui nou guvern, care pare unul de sacrificiu....
3.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 3)
(mesaj trimis de anonim în data de 16.10.2019, 09:19)
De fapt, daca ea-i proasta de pica din picioare si e inlocuita cu alt prost, asta nu o face pe ea sa castige puncte.
Ce ziceai de logica?
3.2. pai (răspuns la opinia nr. 3.1)
(mesaj trimis de Biz în data de 16.10.2019, 10:13)
castiga puncte cam cum a castigat orban stand pe margine pana acum sau iohannis, adica stai, lasa-l pe alalaltul sa greseasca si unii, in criza de optiuni, se intorc la prima varianta, ca e prost sau nu e prost nici nu prea mai conteaza, ca doar nu avem varfuri acum in politica la nivel de olimpici :)
3.3. fără titlu (răspuns la opinia nr. 3.2)
(mesaj trimis de anonim în data de 16.10.2019, 11:42)
Iohannis si Orban nu au castigat puncte, ci PSD le-a pierdut pe ale sale, fara ca ele sa se incarce la ceilalti.
Castigul de punte la Iohannis si Orban este o iluzie venita din modificarea ponderilor intr-un total in descrestere.
3.4. ca in povestea cu rabinul (răspuns la opinia nr. 3.3)
(mesaj trimis de Biz în data de 16.10.2019, 11:59)
si tu ai dreptate si eu am dreptate :) e adevarat ca nu toate punctele pierdute de psd s-au dus la ceilalti, dar sa ne uitam la 2 momente. 2016 psd incepe guvernarea cu 46%, 2019 europarlamentare ultimul scrutin popular a dus psd la 22,5%, cu pnl propulsat in premiera pe primul loc cu 27%, iar usr tot o premiera ajuns la 22,4%, practic umar la umar cu psd. cresterea pnl si usr a fost alimentata partial si de caderea psd-alde, mai ales ca usere nu are o orientara clara stanga-dreapta, e un...
3.5. erata (răspuns la opinia nr. 3.4)
(mesaj trimis de Biz în data de 16.10.2019, 12:05)
am vrut sa spun mai sus ca orban nu e o locomotiva pt penele.
3.6. fără titlu (răspuns la opinia nr. 3.5)
(mesaj trimis de anonim în data de 16.10.2019, 13:11)
Uite ca am ajuns de acord cu tine.
4. Situatia politica parind a fi incurcata rau de tot
(mesaj trimis de Pribeagul în data de 16.10.2019, 11:32)
Se va descilci, simplu.
Este evident ca motiunea a trecut cu sprijinul Pro+ALDE, care au platit niste polite. Politele au fost platite si PSD a simti din plin lovitura.
Ce i-ar mai putea face pe Pro+ALDE sa sutina un guvern Orban, acum cind conducatorii acestora isi savureaza victoria? Doar dorinta de a nimici PSD. Sa existe o astfel de dorinta? Greu de spus, dar inclin sa cred ca nu.
Sa admitem ca Orban nu va alcatui majoritatea parlamentara pentru investitura. Se va prezenta in fata...
5. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 16.10.2019, 17:44)
Lumea face tot felul de calcule politice cind barna din ochi nu o vedem. Constitutia trebuie schimbata, e singura blestemata !
intr-un parlament ce se vrea reprezentativ, poporul este reprezentat. Adica parlamentul este varza, oglinda poporului.....
In rest, am plecat in curte, sa mai beau un pahar de vin ca sa inteleg de ce sint luzar.
5.1. Alo, Bursa! (răspuns la opinia nr. 5)
(mesaj trimis de anonim în data de 16.10.2019, 21:22)
Nu lumea face tot felul de calcule; auatorul baga tot felul de codite, imbarligaturi, crezând că face ziarul mai interesant.
Fara succes.
5.2. pacat! (răspuns la opinia nr. 5.1)
(mesaj trimis de anonim în data de 16.10.2019, 21:48)
Nu poti intelege frumusetea realitatii politicii de luzeri, prezentata artistic.
5.3. fără titlu (răspuns la opinia nr. 5.2)
(mesaj trimis de anonim în data de 17.10.2019, 18:55)
Forma fara fond (lustrul fara baza) nu ajuta la nimic. Capisci?