Politicienii şi WikiLeaks: Nici usturoi n-au mâncat, nici gura nu le miroase

D.N.
Ziarul BURSA #Politică / 30 martie 2011

Crin Antonescu, Elena Udrea, Victor Ponta

Crin Antonescu, Elena Udrea, Victor Ponta

Clasa politică autohtonă a reacţionat previzibil la valul de cablograme WikiLeaks. Tonul general este unul care încearcă să mute toată discuţia în derizoriu, existând şi câteva excepţii care sunt perfect de acord cu pasajele care incriminează adversarii politici, dar le contestă pe cele care privesc propria tabără. Cum în presă a apărut doar o mică parte din documente, politicienii preferă să se plaseze într-o poziţie defensivă, creând impresia că fiecare partid are câte "un cadavru în dulap".

Declaraţiile din ultimele 24 de ore, acordate presei de către politicieni, vorbesc foarte puţin de fondul problemei, turnătoria ridicată la rang de politică de stat, şi mai mult de noutatea informaţiilor şi consistenţa documentelor. Preşedintele PNL, Crin Antonescu, nu este deloc impresionat de cablogramele apărute în presă: "Se face prea mare tapaj. Ce avem nou? Avea cineva îndoiala că Băsescu hotărăşte când se deschid dosare? Un element de surpriză este superficialitatea unora dintre aceste documente, unora dintre aceste compuneri, să spun aşa, care îngroaşă volumul birocratic la Departamentul de Stat". Pe aceiaşi linie se înscriu şi colegii de alianţă. "Să fim serioşi, excludem oameni pentru ceea ce fac, nu pentru ceea ce vorbesc la o cafea", a declarat Victor Ponta, în timp ce Dan Voiculescu se întreabă retoric: "Cine este WikiLeaks?". Direct implicat în mare parte din aceste dezvăluiri, Mircea Geoană nu este dispus să plece urechea la "bârfe vechi": "Cum toate scenariile politice care au fost construite şi care au apărut în media anilor 2007 - 2009 sunt binecunoscute publicului român, ar fi fost de mirare ca ele să nu fi ajuns şi în atenţia Ambasadei SUA. Anii 2007-2009 au fost extrem de dificili din punct de vedere politic, însă nu cred că acum trebuie să falsificăm istoria reală cu tot felul de informaţii, care fie reprezintă cancan politic, fie au fost depăşite de realitate. Nu cred că acum, în 2011, trebuie să comentăm scenariile şi bârfele de acum 4 ani de zile, oricare ar fi sursa lor de provenienţă".

În schimb, Elena Udrea consideră că o parte din documente îi confirmă anumite teme din ultima campanie electorală, dar că informaţiile care o privesc sunt doar simple intoxicări: "Stenogramele arată slăbiciunea liderilor politici ai opoziţiei. Aceştia sunt dornici să negocieze orice oricând, doar, doar se plasează într-o poziţie de putere superioară. Observăm foarte clar cât de aproape a trecut România de dezastru politic, de aservirea cvasitotală în faţa unor grupări economice mafiote în 2007, la referendum, şi în 2009, la prezidenţiale. Sunt multe interpretări, e posibil să existe şi intoxicări, aşa cum este întâlnirea mea cu Viorel Hrebenciuc, dar firul director este clar. Fac un apel către românii de bună credinţă să privească imaginea de ansamblu, pentru că aşa vor vedea cine sunt cu adevărat Voiculescu, Vântu, Patriciu şi cât de docile şi supuse sunt PSD şi PNL".

Scăpat de ambiţiile politice de moment, Ion Iliescu se arată dezamăgit de calitatea umană a celor care îşi făcuseră un obicei din a da raportul la Ambasada SUA: "Mie nu îmi place bârfa nici când este făcută de oameni simpli, darămite de nişte oameni cu pretenţii. Merg ca nişte oameni fără personalitate, să bârfească cu diplomaţi străini". Practic s-a încercat crearea unei perdele de protecţie care să atenueze din impactul pe care l-ar avea o viitoare dezvăluire incendiară.

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb