Guvernul ceh al premierului Petr Fiala a renunţat la tradiţia reuniunilor informale de cabinet cu omologii din Slovacia, din cauza dezacordului acut în ceea ce priveşte politica faţă de Rusia, relatează POLITICO.
"Nu credem că este oportun să organizăm consultări interguvernamentale cu guvernul Slovaciei în următoarele săptămâni sau luni", a declarat Fiala miercuri, după o reuniune a cabinetului ceh.
Întâlnirile - opt au avut loc din 2012 - au ca scop prezentarea relaţiilor calde dintre ţările vecine, care au apărut în urma scindării paşnice a Cehoslovaciei în 1993.
Relaţiile dintre Bratislava şi Praga au devenit glaciale de când premierul slovac Robert Fico a revenit la putere, în octombrie, pentru un al patrulea mandat.
În timp ce Republica Cehă a sprijinit cu fermitate Ucraina de la invazia rusă din februarie 2022 şi, mai recent, şi-a contactat partenerii din Uniunea Europeană pentru a ajuta la cumpărarea a sute de mii de obuze pentru Kiev din întreaga lume, Fico s-a angajat în timpul campaniei sale "să nu mai trimită niciun glonte în Ucraina". De asemenea, el a cerut Kievului să cedeze teritorii Moscovei pentru a pune capăt războiului.
Pe 2 martie, cu câteva zile înainte ca Fiala să anuleze reuniunile informale de guvern, ministrul slovac de externe Juraj Blanar s-a întâlnit cu ministrul rus de externe Serghei Lavrov în Turcia. Premierul Fico a spus că cei doi au discutat "posibilităţile care ar putea apărea la un summit de pace planificat în Elveţia" şi a declarat că întâlnirea cu Lavrov a reliefat "politica externă slovacă echilibrată şi suverană faţă de toate părţile".
La sfârşitul lunii februarie, la o reuniune informală a liderilor regionali din grupul de la Vişegrad (Ungaria, Polonia, Cehia şi Slovacia), premierul slovac şi premierul ungar Viktor Orban - care de asemenea favorizează negocierile de pace şi acuză Ucraina pentru război - s-au aliniat împotriva lui Fiala şi a omologului său polonez, Donald Tusk, care susţin amândoi Ucraina în lupta sa împotriva Rusiei.
"Cred că pot spune că există diferenţe între noi", a declarat Fiala.
La sfârşitul săptămânii trecute, Fico a remarcat retragerea unui sistem italian de apărare aeriană din Slovacia şi a întrebat cine va proteja reactoarele nucleare ale ţării. Ministrul ceh pentru afaceri europene, Martin Dvoøak, a ripostat: "Ar trebui să-l întrebe pe Putin, dacă sunt atât de mari prieteni şi este atât de necesar să îl reabiliteze, poate că Rusia şi-ar oferi protecţia".
La rândul său, Ministerul de Externe de la Bratislava a convocat-o pe ambasadoarea olandeză Gabriella Sancisi în legătură cu o dezbatere pe care ambasada sa o organizează joi la Praga pe tema situaţiei politice din Slovacia. Ministerul a criticat decizia de a invita diplomaţi din toate ţările UE - dar nu şi din Slovacia. "Ministerul slovac de Externe respinge o astfel de ingerinţă în afacerile interne ale Republicii Slovace", a transmis ministerul într-o declaraţie de presă.