Poliţiştii, managerii, funcţionarii publici şi inspectorii vamali - principalele categorii profesionale unde DNA a depistat o rată a infracţionalităţii ridicată

Cătălin Deacu
Ziarul BURSA #Politică / 27 februarie 2008

Modificările legislative ale anului trecut au obstrucţionat activitatea procurorilor Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA). Procurorul şef al DNA, Daniel Morar a anunţat ieri cu ocazia prezentării raportului de activitate al instituţiei pe 2007, că principalele obs­tacole cu care s-au confruntat procurorii în lupta anticorupţie ţin de ordin legislativ. Domnia sa susţine că dezincriminarea fraudei bancare, modificarea codului de procedură fiscală şi deciziile Curţii Constituţionale au avut un impact direct şi uneori chiar retroactiv asupra activităţii DNA. Daniel Morar a explicat: "Prin legea 69/2007, a fost dezincriminată acordarea de credite cu încălcarea legii sau a normelor de creditare, ori neurmărirea destinaţiilor contractate ale creditelor, respectiv neurmărirea creditelor restante, precum şi utilizarea creditelor în alte scopuri decât cele pentru care au fost acordate. Ordonanţa Guvernului nr 47/2007 interzice expres inspecţiei fiscale să efectueze constatări tehnico-ştiinţifice sau alte verificări la solicitarea organelor de urmărire penală. Unele prevederi legale aplicabile în cursul anchetei penale sunt modificate din pricina deciziei Curţii Constituţionale care au avut impact direct asupra activităţii DNA."

Datele statistice arată că activitatea DNA a urmat anul trecut în ciuda modificărilor legislative menţionate un trend ascendent. Cauzele soluţionate de procurorii DNA au crescut cu 37% faţă de anul anterior atât în privinţa dosarelor rezolvate (de la 1509 în 2006, la 2070 în 2007), cât şi în ceea ce priveşte dosarele soluţionate pe fondul cauzei, adică exclusiv declinările şi conexările (de la 1092 la 1506). Soluţiile de trimitere în judecată au fost mai numeroase cu 31,5% faţă de anul 2006, în condiţiile menţinerii la 11% a raportului acestora în totalul soluţiilor de fond. Potrivit raportului, prejudiciul total reţinut prin rechizitorii a crescut cu 126%, de la 170 milioane de lei la 385 milioane de lei în 2007.

Principalele categorii profesionale unde procurorii DNA au depistat o rată a infracţionalităţii ridicată sunt: poliţiştii, managerii societăţilor comerciale, funcţionarii publici şi inspectorii vamali. Tipurile de infracţiuni reţinute prin rechizitorii în 2007 au potrivit DNA următoarea structură: cea mai mare pondere a infracţiunilor o cons­tituie cele prevăzute de codul penal, urmată de corupţie şi de cele împotriva intereselor financiare ale Comisiei Europene.

Faţă de anul 2006, numărul de rechizitorii desfăşurate în domeniul fondurilor provenite din bugetele Comisiei Europene au crescut cu 136%. Iar numărul inculpaţilor trimişi în judecată a înregistrat o creştere cu 183%. Cu toate acestea, procurorul şef Daniel Morar s-a declarat nemulţumit per ansamblu de activitatea DNA. "Au rămas nesoluţionate cercetările penale într-un număr de 1249 de dosare, din care numai 39% sunt mai vechi de un an de la prima sesizare, doar 23% au depăşit un an de la data înregistrării la DNA şi un procent mult mai mic de 10% sunt mai vechi de şase luni de la data începerii urmăririi penale", a declarat Daniel Morar. Acesta a menţionat că, în dosarul Flota, procurorii au luat decizia de scoa­tere de sub urmărire penală a tuturor inculpaţilor. Morar a mai spus că preşedintele ţării, Traian Băsescu, nu poate fi anchetat din pricina funcţiei publice pe care o deţine. Procurorul şef a dezminţit zvonurile conform cărora pe lista neagră a DNA s-ar afla ministrul Economiei şi Finanţelor Varujan Vos­ganian, şi ministrul culturii Adrian Iorgulescu.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb