Politologul Corneliu Bjola, profesor de Studii Diplomatice la Oxford, consideră că alegerile parlamentare din 1 decembrie vor fi, "poate", cele mai importante pe care România le-a avut din 1989. În opinia acestuia, Călin Georgescu, candidatul independent care a obţinunt cele mai multe voturi la primul tur al alegerilor prezidenţiale, are un discurs "naţional-ceauşist", transmite news.ro. Bjola spune că el nu a apărut "oarecum întâmplător", menţionând că sunt oameni în jurul lui, din "fostele structuri de securitate şi de armată", care au pierdut enorm prin integrarea României în NATO şi UE şi care "urăsc" această traiectorie.
"Acum se decide ceva foarte important. Dacă în 89 ne-am desprins de un regim dictatorial şi am mers pe o anumită cale, aş spune că acum trebuie să mergem exact în direcţia opusă. Candidatul numărul 1 nu a apărut oarecum întâmplător. Sunt oameni din societatea românească, în jurul lui, care au pierdut enorm prin integrarea României în NATO şi în Uniunea Europeană. Mă refer aici la cei din fostele structuri de securitate şi de armată, care pur şi simplu urăsc această traiectorie. Discursul lui Georgescu, urmăriţi-l atent, este un discurs naţional-ceauşist. Ăsta este elementul pe care îl leagă. Şi el reprezintă un exponent, nu singular, ci al unui grup care îşi doreşte revanşa în momentul de faţă, pentru că a fost înăturat de la guvernare", a declarat Corneliu Bjola la Digi24.
Profesorul la Oxford spune că, deşi timpul rămas până la alegerile parlamentare este foarte scurt, ceea ce pot face acum partidele este să se ralieze în jurul candidatului (n.red, Elena Laconi) şi să încerce "să-şi definească anumite poziţii". Mesajul pe care l-au primit acum partidele de la cetţeni la aceste alegeri este că trebuie să facă mai mult de atât, şi anume că trebuie aduşi oameni noi, care să nu fie asociaţi cu sistemul, scrie news.ro.
"Şi nu doar persoanlităţi noi, ci şi idei noi, şi politici noi", a punctat Bjola.
În acest context, el a spus că înscrierea lui Eduard Helvig în PNL este un lucru "greşit" şi nu aduce beneficii partidului, ci, din contră, tocmai pentru că acesta este "asociat cu sistemul", conform news.ro.
"Trebuie abandonată toată această politică, într-adevăr, a provocat dezgust. Nepotismele, manevrele, minciuna constantă că ceva se întâmplă şi de fapt nu se întâmplă, genul acesta de a duce de nas electoratul, toate acestea trebuie schimbate. Oamenii doresc să aibă încredere în cineva. dar, din păcate, l-au ales pe acest personaj, mă refer la Georgescu. Partidele trebuie să înţeleagă că ele reprezintă nişte cetăţeni. Cetăţenii îşi doresc un alt fel de politică, alt fel de reprezentanţi. E foarte greu să faci acest lucru într-o săptămână. Dar semnalele trebuie trimise, atât de către partidele tradiţionale, cât şi de cele noi. Este posibil, la un moment dat, să apară alte forţe noi după alegeri, dar acum momentul este critic", a conchis profesorul Corneliu Bjola.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 26.11.2024, 19:45)
Numai tine vrajeala asta. De 34 de ani ati furat de ati rupt si acum veniti cu vrajeli din astea.
1.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 26.11.2024, 20:38)
Apa este informația zilei, americanii n-au ajuns pe Lună, iar piramidele n-au fost folosite.
1.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 26.11.2024, 20:43)
În plus, după 34 de ani, cei aflați în structuri în 1989, acum sunt bine mersi la caldurica cheltuindu-și pensile amărâte.
1.3. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1.2)
(mesaj trimis de anonim în data de 26.11.2024, 20:48)
Securiști ceaușiști care-l susțin pe Călin Geolgău.
1.4. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1.3)
(mesaj trimis de anonim în data de 26.11.2024, 21:44)
Ca sa vezi la securistu burghez nu i-a iesit pasenta.
1.5. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1.4)
(mesaj trimis de anonim în data de 26.11.2024, 21:46)
78% din voturi nu sunt la Geolgău.
1.6. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 26.11.2024, 22:41)
te referi la Georgescu,nu?ca el de 34 de ani e numai la buget mufat,iar inainte de anii astia era plimbat prin Occident sa faca Nota de Raport.
2. fără titlu
(mesaj trimis de esop în data de 26.11.2024, 20:01)
Este imposibil de acceptat atita imbecilitate .Alegerea lui Calin Gerogescu nu face altceva decit sa distruga Romania si sa o imparta in bucatele .Cine nu vede asta da dovada de lipsa totala de patriotism .Sunt doua variante mari si late in cazul in care Georgescu cistiga si face ceea ce zice .Daca C.G cistiga si nu mai furnizeaza armament sau numai colaboreaza economic si militar cu Ucraina ce credeti ca vor face Zelenski si Maia Sandu ? Imediat Armatele Ucrainei vor fi nevoite sa ocupe sudul si estul Romaniei si sa isi asigure caile de transport . NATO nu va misca un deget stiind foarte bine ca Georgescu nu ii mai vrea .Daca Ucraina este invinsa normal ca trupele Ucrainei se vor retrage catre sud in Romania ocupind rapid si Bucurestiiul .Daca prin absurd Romania este ocupata de Rusia cetatenii romani vor lupta alaturi de rusi impotriva Occidentului repozitionat .Vom fi carne de tun .Nu NATO ne baga in razboi ci Georgescu .
2.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 2)
(mesaj trimis de anonim în data de 26.11.2024, 20:39)
Total greșit stimabile! Nu președintele paparudă decide poziția României în astfel de situații, ci Parlamentul.
Dacă președintele o ia pe alături, urmează demiterea.
Citește Constituția.
2.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 2.1)
(mesaj trimis de anonim în data de 26.11.2024, 21:06)
Probabil nici macar nu intelegi ce va face imediat presedintele Georgescu daca cistiga .Constitutie schimbata , referendum , abuzuri nemaivazute sau nu stii cum e in Rusia ?
2.3. fără titlu (răspuns la opinia nr. 2.2)
(mesaj trimis de anonim în data de 26.11.2024, 21:22)
putin de Romania ne trebuie ?
2.4. fără titlu (răspuns la opinia nr. 2.3)
(mesaj trimis de anonim în data de 26.11.2024, 21:22)
as ajungi la zdup pt cuvantul pace?
2.5. fără titlu (răspuns la opinia nr. 2.2)
(mesaj trimis de anonim în data de 26.11.2024, 21:30)
Constituția se poate schimba doar prin referendum, procedura greoaie.
Din nou: nu președintele schimbă Constituția.
2.6. fără titlu (răspuns la opinia nr. 2.4)
(mesaj trimis de anonim în data de 26.11.2024, 21:35)
Poți pierde alegeri, românii rusofobi și-ar da seama că ești filorus.
2.7. fără titlu (răspuns la opinia nr. 2.4)
(mesaj trimis de anonim în data de 26.11.2024, 22:47)
Cica ar fi NATO mai slaba ca o aaociatie de bloc,asa zice El Deliro Maximo.