Reporter: Polonia este văzută drept un exemplu de privatizări de succes. Care ar fi sfaturile dumneavoastră pentru autorităţile române, care au agreat cu instituţiile financiare internaţionale să listeze pachete din unele companii de stat?
Pawel Tamborski: Sunt sigur că are toate şansele să îndeplinească programul de privatizări. România are tot ce are nevoie pentru o dezvoltare viitoare - o forţă de muncă bine educată, stimuli pentru investiţii în afaceri şi o locaţie avantajoasă. Având în vedere toate acestea, se poate observa că România se confruntă acum cu multe provocări similare cu cele pe care le-a întâmpinat Polonia, în urmă cu câţiva ani. Acestea sunt, printre altele, probleme legate de rapiditatea şi eficienţa procesului de privatizare, şi comunicarea acestor procese cetăţenilor şi comunităţilor locale, care ar putea să aibă anumite temeri.
Cum a procedat Polonia? Unul dintre principalele scopuri ale procesului de privatizare polonez, realizat cu succes de Guvernul lui Donald Tusk din 2008, este să se concentreze pe dezvoltarea Varşoviei drept lider pe piaţa de capital din regiunea Europei Centrale şi de Est.
Pentru a susţine acest lucru, strategia noastră a fost să derulăm privatizările mari prin oferte publice pe Warsaw Stock Exchange.
Numai în 2010, am executat unele dintre cele mai mari IPO-uri din Europa de astfel de companii "blue-chip", precum PZU (cel mai mare emitent polonez), Warsaw Stock Exchange şi Tauron PE (furnizor de energie). La acestea, pot adăuga numeroase alte oferte secundare. În 2010, bugetul de stat al Poloniei a câştigat 22,04 miliarde de zloţi ca venituri din privatizare, în 2011 - 13,05 miliarde zloţi şi în 2012 - 9,1 miliarde zloţi. (1 zlot=0,24 euro)
Acest lucru nu ar fi fost posibil fără susţinerea puternică a Guvernului polonez pentru dezvoltarea pieţei de capital.
Sistemul de pensii polonez a fost, de asemenea, un instrument de dezvoltare a pieţei de capital, fiind un participant activ şi semnificativ în tranzacţiile de privatizare.
În plus, am reuşit să atragem o bază de investitori largă, care creşte free-float-ul companiilor poloneze lis-tate la WSE.
Reporter: Expresia "Nu ne vindem ţara" a fost foarte populară după 1990 şi se pare că revine la modă în aceste zile. Consideraţi că vânzarea de pachete din companiile de stat către străini aduce beneficii sau dezavantaje?
Pawel Tamborski: Nu am niciun dubiu că angajarea capitalului străin este benefică pentru toată lumea - afaceri, pieţe de capital şi economia naţională, ca întreg.
Întrebarea este cum angajezi acest capital. Dacă o companie naţională importantă este vândută către o multinaţională străină, atunci cetăţenii ar putea avea impresia că procesul se petrece în spatele uşilor închise. Ar putea avea sentimentul că pierd ceva. De aceea, pentru noi, privatizarea prin piaţa de capital este cel mai transparent proces. Guvernul îşi vinde acţiunile dar totul se întâmplă la vedere şi fiecare cetăţean este bine venit să devină co-proprietar. Este o situaţie clasică "win-win". Odată ajunsă pe piaţa publică, compania creează valoare pentru acţionari, care supraveghează în detaliu acţiunile managementului. Acest lucru ajută la crearea unei atmosfere de înţelegere mutuală.
Reporter: Consideraţi că anumite domenii ar trebui să rămână sub controlul statului? Care?
Pawe³ Tamborski: În general, nu am niciun dubiu că sectorul privat este mult mai eficient decât statul ca proprietar, de aceea cred că, în următorii ani, procesul de privatizare polonez ar trebui să se încheie. Totuşi, noi am identificat 47 de entităţi de importanţă strategică pentru economia naţională, pentru care privatizarea totală nu este posibilă momentan sau este limitată. Acestea sunt, în principal, companii din energie şi resurse, dar şi companii din sectorul de apărare, media (radio şi televiziune publică) şi monumente culturale.
Repet, faptul că nu sunt privatizate 100% nu înseamnă că nu putem să vindem pachete din ele prin bursă, în acelaşi timp păstrând o deţinere în companie. Este, de asemenea, posibil ca după revizuirea unor strategii guvernamentale, în viitor, anumite companii - de exemplu din energie - să fie complet privatizate.
Reporter: Consideraţi că 2013 este un moment bun ca România să îşi vândă pachete din companiile de stat?
Pawe³ Tamborski: Desigur. Sunt multe aspecte pozitive care au impact asupra pieţei, precum potenţialul economiei româneşti să se dezvolte şi un guvern care comunică deschis reformele necesare şi nevoile de privatizare ale economiei.
Desigur, fiecare caz de privatizare - fiecare companie şi sector - solicită o consideraţie particulară.
Ce este în prezent ideal pentru energie şi resurse poate să nu fie optim pentru construcţii sau imobiliare. Cheia este analiza continuă a pieţei şi dialogul cu investitorii. În momentul în care simţi că apare oportunitatea să vinzi acţiunile avantajos, nu ezita.
Reporter: Fondurile de pensii locale au fost unul dintre motoarele lichidităţii pe WSE. Ce stimuli vedeţi pentru piaţa de capital din România, care este mult mai puţin dezvoltată?
Pawel Tamborski: Cred că pentru fondurile de investiţii locale, bănci, investitori privaţi şi investitori internaţionali instituţionali este o oportunitate să joace un rol cheie pe piaţa de capital. Ceea ce ar putea cu siguranţă să ajute piaţa de capital din România sunt listările duale ale companiilor româ-neşti pe pieţe internaţionale. Acest lucru ar putea creşte lichiditatea companiilor din ţara voastră printr-o recunoaştere mai bună în rândul investitorilor internaţionali. De asemenea, un alt avantaj al pieţei româneşti este cererea locală mare. La fel este şi în Polonia, iar piaţa de capital s-a folosit de asta. Noi am lansat şi un program pentru încurajarea cetăţenilor să investeas-că pe piaţa de capital, în acelaşi timp învăţându-i mecanismele pieţei. Până acum, acest program a avut succes.
Reporter: La o conferinţă în Româ-nia, anul trecut, aţi declarat că statul ar trebui să aibă grijă de dezvoltarea pieţei de capital. În România, bursa este privată, astfel că interesul autorităţilor este mai redus. Care ar fi avantajele pentru Guvern din a avea o piaţă de capital puternică?
Pawel Tamborski: Sunt multe aspecte pozitive care merită menţionate, inclusiv sursele alternative pentru atragerea de capital pentru companii şi transparenţă sporită pentru afaceri. Pentru noi, o piaţă de capital puternică şi transparentă este inima şi simbolul unei economii puternice şi relaţii de afaceri transparente.
Mediul din piaţa de capital convinge companiile să îndeplinească standardele de guvernanţă corporativă. Aceste standarde sunt adoptate tot mai mult de companii, chiar şi de acelea care nu sunt listate. Nu avem niciun dubiu că o piaţă de capital puternică în Polonia a crescut nevoia pentru transparenţă în întreaga economie.
La un nivel practic, ai nevoie de o bursă puternică şi de încredere pentru ca societăţile să atragă capital. Altfel, nu s-ar putea dezvolta sau emigra pe alte pieţe din regiune.
Reporter: Warsaw Stock Exchange are un program de atragere a emitenţilor străini. Consideraţi că WSE poate atrage listări duale din Româ-nia?
Pawel Tamborski: Deja cooperăm cu anumite companii româneşti şi avem multe oferte. Putem oferi afacerilor româneşti o gamă largă şi diversificată de investitori, produse versatile şi o infrastructură internaţională prietenoasă de compensare şi decontare.
Trebuie să creăm un sistem operaţional care să conecteze Depozitarii din Polonia şi România. Acest lucru va permite compensarea şi decontarea tranzacţiilor cu acţiuni ale unor companii listate atât la Varşovia, cât şi la Bucureşti.
1. intereseaza pe cineva de la BVB ? nu cred
(mesaj trimis de anonim în data de 30.04.2013, 00:11)
credeti ca pe cei din CA BVB ii ingrijoreaza o asemenea stire? Pot sa plece toate companiile pe bursa din Polonia, ce conteaza, ei salariile si le iau oricum.
2. Romania nu se bazeaza pe sanse :-)
(mesaj trimis de Virgil Bestea în data de 30.04.2013, 11:55)
Stimate domnule Tamborski,
in primul rand atuul dvs. cel mai important este ca proveniti din tara celui care pentru umanitate a insemnat reconcilierea cu un sistem in care oprimarea libertatii de exprimare a reprezentat atat pentru poporul dvs. cat si pentru poporul meu cea mai arzatoare dorinta pentru a obtine o schimbare. Astazi la fel ca in romanul lui Dumas acea oprimare politica a anilor 80 s-a transformat intr-o deceptie sociala, cel mai bine observat pe ecranele marilor canale de televiziune europene, unele dintre ele obtinand si premii internationale doar prin faptul ca descriu situatia inumana in care traiesc proprii lor cetateni. A fi conational cu o valoare inegalabila cu a pastorului Voitila va dadea o sansa inegalabila pentru a va arata demn de aceasta mostenire. Dvs. insa ne vorbiti de sanse, oferte, situatii win-win, co-proprietar, comunicare. Eu nu va voi raspunde cu afirmatia unui capitan care afirma ca el crede intr-o Europa Unita, va aduc la cunostiinta doar ceea ce ar fi trebuit sa stiti dvs. de mult :" O decizie pentru a investi in acest loc si nu in altul, mai bine in acest sector si nu in altul, este intotdeauna o decizie MORALA si CULTURALA". Transmiteti acest lucru si domnului care pastoreste in Romania un oarescare fond si care a declarat ca interesul lui este cresterea valorii actiunilor fondului si nu dezvoltarea Romaniei. In cazul in care sunteti in criza de identitate Bursa de Valori Bucuresti cu siguranta va fi incantata sa va asculte propunerile de fuziune pe care le aveti, caci nu intotdeauna cel mai mare este si cel mai inteligent. Avem exemple suficiente , doua dintre ele cunoscandu-le si dvs. OMV versus PETROM si PCC versus OLTCHIM. Si nu inainte de a va ura un 1 mai muncitoresc cu multa bucurie reflectati si la ce zicea prietenul meu Goethe: Mai mult CREDTIT decat BANI astfel razbate omul prin viata :-)
2.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 2)
(mesaj trimis de anonim în data de 30.04.2013, 12:24)
Doamne, cata incultura ingramadita in cele scrise!
2.2. ai dreptate draga anonim, (răspuns la opinia nr. 2.1)
(mesaj trimis de Virgil Bestea în data de 30.04.2013, 14:33)
nu poti sa fii cultivat si in acelasi timp sa ai si bani. In plus eu scriu o pagina pentru a transmite un idee,iar dumneata ai nevoie de un rand pentru a ma descuraja. Intrebarea care ramane este: in afara de incultura ai gasit si multe neadevaruri...
2.3. Cultura si incultura ! (răspuns la opinia nr. 2.1)
(mesaj trimis de Theraflu în data de 30.04.2013, 17:15)
Va rog mai explicit !
Unde este cultura si unde este incultura ?
Managerul de la FP a dat dovada de incultura si lipsa de bun simt si viziune cu cele afirmate. Nici un capital strain nu vine aici decat manat de oportunitati si pleaca foarte usor la cea mai mica adiere de criza. Noi ROMANII trebuie sa construim aici " prin noi insine" si sa facem regulile si deciziile aici si pentru cei care vin si gandindu-ne si la ai nostri care vor veni .Banii ROMANILOR care lucreaza pe afara au schimbat Romania in ultimii 24 de ani, nu oameni ca managerul de la FP ale carui rezultate in Romania sunt mediocre.
Romania nu se poate baza decat pe ROMANI adevarati (Da... exista si asa ceva ) !
Incultura nu poate fi ingramadita, nu poate fi incultura mare si incultura mica si nu putem cere aproabarea tacita a divinitatii pentru aceasta fraza gandita poate la inca un rand de bere .
Deci lumineaza-ma domnule anonim ca si mine, unde este incultura ?
3. preluare ostila
(mesaj trimis de Dan Coe în data de 30.04.2013, 14:14)
Ar putea fi un prim pas dintr-o posibila strategie de preluare a BVB.