Polonia cere Germaniei despăgubiri de război de $1,32 trilioane

F.D.
Internaţional / 4 septembrie 2022

Polonia cere Germaniei despăgubiri de război de $1,32 trilioane

Germania a răspuns după ce Polonia a cerut despăgubiri de 1,32 trilioane de dolari pentru pierderile suferite în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, relatează ZeroHedge.ro.

Joi, viceprim-ministrul polonez Jaroslaw Kaczynski a declarat că Varşovia va cere oficial despăgubiri de la cel mai mare partener comercial şi un coleg atât al UE, cât şi al NATO.

"Suma care a fost prezentată a fost adoptată folosind metoda cea mai limitată şi conservatoare şi ar fi posibil să o crească", a declarat Kaczynski, liderul partidului Lege şi Justiţie (PiS) din Polonia, în timpul unei conferinţe de presă. "Germania nu a explicat niciodată cu adevărat crimele sale împotriva Poloniei", a adăugat el.

Kaczynski - şeful politician al Poloniei, şi prim-ministrul Mateusz Morawiecki, au participat la lansarea ceremonială a unui raport de reparaţii mult aşteptat, ţinut la Castelul Regal din Varşovia, care a fost reconstruit din ruinele din timpul războiului.

Publicarea raportului în trei volume a fost punctul central al celebrărilor naţionale ale războiului care a început la 1 septembrie 1939, cu bombardarea şi invazia Poloniei de către Germania nazistă, care a fost urmată de mai bine de cinci ani de ocupaţie brutală.

Şeful echipei de raportare, parlamentarul Arkadiusz Mularczyk, a declarat că este imposibil să se acorde o valoare financiară pierderii a aproximativ 5,2 milioane de vieţi pe care le-a pus pe seama ocupaţiei germane.

El a enumerat pierderile din infrastructură, industrie, agricultură, cultură, deportări în Germania pentru muncă forţată şi eforturile de a transforma copiii polonezi în germani.

O echipă de peste 30 de economişti, istorici şi alţi experţi a lucrat la raport din 2017. Problema a creat tensiuni bilaterale.

Războiul a fost "una dintre cele mai teribile tragedii din istoria noastră", a spus preşedintele Andrzej Duda, în timpul dimineţii devreme, în peninsula Westerplatte de lângă Gdansk, unul dintre primele locuri care au fost atacate în invazia nazistă. - Ştiri ABC

Germania a răspuns într-o declaraţie a ministerului său de externe, care spunea că problema reparaţiilor a fost "încheiată" cu mult timp în urmă , Polonia renunţând la alte pretenţii şi că poziţia germană conform căreia despăgubirile au fost plătite ţărilor din blocul de Est în anii de după război, nu s-a schimbat.

Poziţia combativă a Poloniei faţă de Germania s-a intensificat după invadarea Ucrainei de către Rusia.

În 1953, conducătorii polonezi de atunci comunişti au renunţat la toate pretenţiile la reparaţii pe fondul presiunilor din partea URSS, care dorea să elibereze satelitul sovietic al Germaniei de Est de orice răspundere. Potrivit Poloniei, acordul este invalid deoarece Polonia nu a putut negocia o compensaţie echitabilă , potrivit Reuters .

Donald Tusk, liderul celui mai mare partid de opoziţie al Platformei Civice din Polonia, a declarat joi că anunţul lui Kaczynski "nu este despre pierderi".

"Este vorba despre o campanie politică internă pentru a reconstrui sprijinul pentru partidul de guvernământ", a spus el.

Înalt oficial german pentru cooperarea germano-polonă, Dietmar Nietan, a declarat într-un comunicat că 1 septembrie "rămâne o zi de vinovăţie şi ruşine pentru Germania, care ne reaminteşte în repetate rânduri să nu uităm crimele comise de Germania" care sunt "cel mai întunecat capitol din istoria noastră."

Opinia Cititorului ( 11 )

  1. Romania cat cere americanilor care au bombardat Bucurestiul si Ploiestul?

    1. Invingatorii nu platesc despagubiri.

      poate americanii sa ne ceara ca am colaborat cu nemtii, care au pierdut razboiul.....

      Sa le ceara din ce am dat rusilor.

    Economia germană e în tko(technical knockout).Ar putea plăti Polniei,cedănd teritoriu,că financiar sigur nu și permit.

    Rusia, agresoarea de astazi a Ucrainei, trebuie dupa eliberarea acestei tari, sa fie obligata sa plateasca pentru distrugerile, crimele, omorurile si pagubele aduse poporului Ucrainei.

    Si comunitatea internationala, in mare parte, este favorabila acestei cerinte. Si China si statele care nu sprijina lupta Ucrainei, ar trebui sa se alinieze si ele acestei pozitii.  

    Aceste datorii "de agresor" trebuie sa fie declarate de comunitatea internationala ca fiind imprescriptibile si Rusia sa fie obligata sa le plateasca.  

    Astfel in viitor orice agresor ar sti ca odata si odata poporul sau va plati agresiunea, vor trebui sa plateasca distrugerile si omorurile si crimele comise. 

    Si daca se va proceda asa, toti cei puternici, cu porniri razboinice, se vor gandii apoi de doua ori inainte sa-si mareasca spatiul vital, anexeze, pedepseasca, denazifice un teritoriu strain.  

    Fata de cererile de astazi ale Poloniei, comunitatea internationala trebuie sa determine Germania, prin sanctiuni de genul celor aplicate Rusiei, sa raspunda cerintelor Poloniei si sa plateasca daunele solicitate, pentru agresiunea declansata la 1 septembrie 1939 impotriva Poloniei si poporului polonez, pentru distrugerile, omorurile, crimele si suferintele provocate.

     

    1. sa-i ceara despagubiri lui Hitler.

      Vezi ca te baga si pe tine la plata ca nepotel al bravilor razboinici romani, slugoi ai lui Hitler!

      De la despagubiri a aparut Hitler, hai sa terminam cu prostiile astea. Cea mai buna razbunare e sa traim toti bine.

    Și rusi trebuie sa plătescă despăgubiri Ungariei pe care aivadato în 1956 Cehiei și slovaciei pe care le-a invadat în 1968 României pt ca după război a ținut-o sub ocupație armata timp de 10 ani pana în 1955. Dar de la acești grohaitori nu cred ca vom mai recupera ceva.

    1. Ne-au scutit de subventionarea Basarabiei de catre alte regiuni :) au preluat ei aceasta povara.

      Daca e vorba doar de bani, asa trebuie gandit. 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb