Banca Naţională a Poloniei (NBP) şi-a majorat rezervele de aur pentru a patra oară în iulie, deoarece ţara continuă să stocheze în mod agresiv metalul preţios, relatează ZeroHedge.ro.
Conform calculelor ziarului DGP, luna trecută au fost cumpărate 720.000 de uncii de aur, evaluate la aproximativ 1,4 miliarde de dolari. Publicaţia a estimat că rezervele totale de aur deţinute de banca centrală poloneză au crescut la 9,6 milioane de uncii, sau aproape 300 de tone.
De la începutul anului, NBP şi-a crescut oferta de aur cu 2,3 milioane de uncii.
Înainte de a începe al doilea mandat ca preşedinte al BNP, Adam Glapiñski a anunţat că va creşte rezervele de aur cu 100 de tone. Cu achiziţiile din acest an, el şi-a îndeplinit deja peste două treimi din acea promisiune, relatează ZeroHedge.ro.
Aurul monetar deţinut de BNP era evaluat la 18,8 miliarde de dolari la sfârşitul lunii iulie.
Acesta a reprezentat 10,4% din activele oficiale de rezervă ale băncii centrale. În moneda locală, aurul deţinut de banca centrală a fost evaluat la 75,3 miliarde de zloţi.
Rezervele valutare sunt menite în primul rând să asigure stabilitatea financiară a economiei. De aceea banii sunt investiţi în active sigure şi lichide, adică cele care pot fi vândute rapid. Cu toate acestea, ar trebui să genereze şi venituri.
De la începutul acestui an, preţurile aurului pe pieţele globale au crescut cu peste 6 la sută. În prezent costă puţin peste 1.900 de dolari pe uncie. În ceea ce priveşte rata de rentabilitate de la începutul anului, aurul a avut cel mai bine rezultate dintre principalele metale, arată sursa citată.
Argintul s-a depreciat cu 2,2%, iar platina cu 15%. Creşterea preţurilor aurului s-a datorat parţial achiziţionării acestuia ca o modalitate de acoperire împotriva inflaţiei.
În ciuda vânzărilor semnificative din partea Turciei care au încetinit cumpărarea netă de aur de către băncile centrale în al doilea trimestru, băncile centrale au adăugat o cantitate record de aur la rezervele lor în prima jumătate a anului 2023.
Achiziţiile nete de aur de la banca centrală au totalizat 387 de tone în prima jumătate a anului, potrivit datelor compilate de Consiliul Mondial al Aurului. Acesta a fost cel mai mare total din prima jumătate de când organizaţia a început să compilaţi date trimestriale în 2000, mai precizează ZeroHedge.ro.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 11.08.2023, 14:17)
Decat euro/$, mai bine aur,
e logic si sigur
2. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 11.08.2023, 23:01)
bula din polonia de cumparat aur a bancii centrle imi aminteste de banca centrala din romania ce cumpara la greu in 2000 spre 2007-2008 ca pe urma sa vina crash si vanzare aur.
s c c r e t
2.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 2)
(mesaj trimis de anonim în data de 12.08.2023, 00:28)
Da.