POLONIA: "Decizia CJUE privind mina de cărbune de la Turow este incorectă"

G.B
Internaţional / 22 mai 2021

"Decizia CJUE privind mina de cărbune de la Turow este incorectă"

Decizia luată ieri de Curtea de Justiţie a Uniunii Europene (CJUE) conform căreia Polonia trebuie să închidă exploatarea minei de cărbune de la Turow, situată în apropiere de Republica Cehă, este contrară principiilor fundamentale ale Uniunii Europene, a reacţionat premierul polonez Mateusz Morawiecki, potrivit thenews.pl, citată de Agerpres.

Şeful executivului polonez a spus într-o declaraţie publicată ieri seară, că nicio decizie luată de CJUE nu trebuie să pună în pericol securitatea energetică a vreunui stat membru al UE.

El a adăugat că termocentrala de la Turow, alimentată cu lignit de la mina situată în apropiere, acoperă între 4 şi 7% din cererea de energie a Poloniei.

''Funcţionarea sa stabilă garantează că gospodăriile, şcolile, spitalele şi companiile sunt capabile să funcţioneze. Mina influenţează securitatea, sănătatea şi existenţa a milioane de polonezi'', indică declaraţia citată.

Conform lui Morawiecki, măsurile luate de CJUE sunt "disproporţionate şi incorecte''.

CJUE a decis ieri că Polonia trebuie să pună capăt "imediat" exploatării unei mine de cărbune situate în apropiere de Republica Cehă şi ale cărei efecte nocive asupra mediului au fost denunţate de Praga.

Decizia CJUE a venit în răspuns la o acţiune formulată de guvernul ceh pentru a obţine de urgenţă oprirea funcţionării minei de lignit de la Turow, cazul urmând să fie examinat pe fond mai târziu.

Mina cu carieră deschisă de la Turow, exploatată din 1904, se află în sud-vestul Poloniei, în apropiere atât de graniţa cu Republica Cehă cât şi de cea cu Germania. Grupul energetic public polonez PGE, care deţine şi operează mina, intenţionează să continue extragerea cărbunelui până în 2044 şi să extindă exploatarea cu 25-30 kilometri pătraţi.

Potrivit autorităţilor cehe, mina are un impact negativ asupra mediului din regiunile frontaliere, localnicii reclamând zgomotul creat, praful generat de exploatare şi periclitarea rezervoarelor de apă potabilă.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. sa deschis cutia pandorei

    1. Mai sunt state care lupta pentru apararea intereselor lor.Noi deliram de bucurie ca ni se inpun restrictii nsi in domeniul justitiei.Vai de noi.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb