Polonia pregăteşte un plan de fuziune a companiilor energetice de stat

ANA ZIDARU
Ziarul BURSA #Internaţional / 12 ianuarie 2015

Planurile din trecut ale României pentru constituirea de societăţi energetice mari au eşuat, deşi avem ambiţii regionale

Guvernul polonez pregăteşte un plan de fuzionare a companiilor energetice de stat, deoarece în prezent acestea sunt prea mici pentru a putea concura pe piaţa din Europa, a declarat, la finele săptămânii trecute, ministrul polonez de Finanţe, Wlodzimierz Karpinski, citat de Bloomberg.

Karpinski a adăugat că Ministerul pe care îl conduce va prezenta, la finele acestei luni, planurile pentru cele patru mari companii de utilităţi din Polonia: PGE SA, Tauron Polska Energia SA, Energa SA şi Enea SA.

"Obiectivul nostru este să creştem rolul şi importanţa companiilor energetice poloneze pe piaţa din Europa. Doar companii puternice, cu un grad adecvat de capitalizare şi capabile să-şi asigure credite ieftine vor putea fi în măsură să asigure securitatea energetică a Poloniei", a apreciat ministrul polonez de Finanţe, informează Agerpres.

Şi România a plănuit să creeze campioni energetici regionali prin fuziunea societăţilor de stat. De la patru astfel de companii, s-a ajuns la varianta unui singur grup mamut, pe vremea guvernării Tăriceanu. Toate planurile au eşuat şi ţara noastră a rămas cu producţia de energie organizată, nefiresc, pe tipuri de resurse, deşi, scriptic, în strategiile guvernamentale, avem ambiţii regionale pe plan energetic.

Autorităţile poloneze au încercat în 2010 să realizeze o fuziune între PGE, cea mai mare companie poloneză de utilităţi, şi Energa, însă, la final, s-a renunţat la această idee, pe fondul opoziţiei exprimate de Autoritatea de reglementare. Preşedintele Autorităţii de reglementare de la vremea respectivă, Malgorzata Krasnodebska-Tomkiel, a fost demisă anul trecut de primul ministru.

Ministerul polonez de Finanţe controlează cele patru mari companii de utilităţi, care concurează între ele pe fondul scăderii preţurilor şi, de asemenea, intenţionează să investească 100 de miliarde de zloţi (27,6 miliarde de dolari) pentru construcţia unor capacităţi de generare în valoare de 5 gigawaţi, până în 2020. În plus, Karpinski a apreciat că o consolidare a celor patru companii de utilităţi le va ajuta să achiziţioneze acţiuni la o companie specială de minerit, pe care Guvernul polonez vrea să o creeze pentru a salva cel mai mare producător de cărbune din Polonia, Kompania Weglowa SA. Companiile poloneze de utilităţi folosesc în principal cărbune.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Polonia pregăteşte un plan de fuziune a companiilor energetice de stat 

    Romania le divide si privatizeaza..... 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb