Polonia a propus luni ca noile sancţiuni ale Uniunii Europene contra Moscovei ca urmare a invaziei ruse în Ucraina să includă o interdicţie asupra diamantelor şi gazului petrol lichefiat (GPL) şi a cerut alinierea sancţiunilor împotriva Belarusului cu cele contra Rusiei, informează Agerpres.
Propunerea, consultată de agenţia de presă britanică, solicită interzicerea importurilor europene de diamante ruse şi aplicarea de sancţiuni individuale companiei ruse Alrosa. Vânzarea acestor diamante a adus bugetului Rusiei 4,5 miliarde de dolari în 2021.
''Alrosa a sprijinit forţele militare ruse şi eforturile militare ale Rusiei în Ucraina, atât direct, cât şi indirect, timp de mulţi ani'', indică propunerea poloneză.
Uniunea Europeană, care a adoptat deja 11 seturi de sancţiuni contra Moscovei de la începerea invaziei ruse în Ucraina în februarie anul trecut, ar trebui să interzică şi furnizarea de servicii de IT şi comunicaţii către entităţi din Rusia, printre care software, servicii de securitate cibernetică şi alte servicii IT, susţine Polonia.
De asemenea, UE ar trebui să înceteze a mai cumpăra GPL rusesc, arată propunerea poloneză, pentru a proteja integritatea şi transparenţa pieţei europene de GPL şi pentru evitarea perturbării condiţiilor de concurenţă loială.
Propunerea Varşoviei va fi analizată de Comisia Europeană, care apoi va pregăti o propunere juridică ce va trebui să fie aprobată de ambasadorii tuturor statelor membre pe lângă UE. Eventualul pachet final de sancţiuni contra Rusiei, atunci când va fi definitivat, nu va conţine în mod obligatoriu toate elementele propunerii poloneze.
Polonia mai propune tăierea cotelor de import aplicate cauciucului sintetic rusesc, introdusă în al 10-lea pachet de sancţiuni, interzicerea importurilor de sodă caustică produsă de companii ruse şi includerea mai multor companii militare ruse în noul set de sancţiuni, care ar trebui să vizeze şi media ce răspândesc dezinformările difuzate de Kremlin despre războiul din Ucraina.
''Pachetul de minisancţiuni împotriva Belarusului adoptat în iulie 2023 nu este o măsură de salvgardare suficientă împotriva evitării măsurilor restrictive ce vizează Rusia'', mai susţine Polonia.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 18.09.2023, 20:46)
Dar care e problema ??!!
Vor fi rebotezate ca si din Azerbaidjan
cum fac cu gazul si petrolul rusesc