Premierul polonez Mateusz Morawiecki şi preşedintele lituanian Gitanas Nauseda s-au întâlnit joi la baza militară poloneză din Suwalki (est) pentru a prezenta o poziţie comună cu privire la escaladarea tensiunilor la frontiera cu Belarus, informează EFE, conform agerpres.ro.
Întâlnirea, cu caracter urgent, a fost anunţată în cursul dimineţii de biroul lui Morawiecki, în contextul "activităţilor grupului (privat rusesc de mercenari) Wagner şi al altor acţiuni de război hibrid din partea inamicilor noştri" şi pentru a face "schimb de informaţii operative" cu privire la situaţia din Belarus.
Premierul polonez a declarat că mercenarii grupului paramilitar Wagner, care staţionează într-o tabără din Belarus, "pot întreprinde acţiuni de sabotaj" pe teritoriul Poloniei şi a avertizat că "toţi cei care subestimează această ameninţare vor fi responsabili pentru viitoarele lor provocări", la care, a subliniat el, "vom reacţiona în mod adecvat".
Luptători din grupul privat de mercenari Wagner sunt transferaţi mai aproape de flancul estic al NATO pentru a destabiliza alianţa militară, a avertizat totodată premierul Morawiecki, citat de Reuters.
"Trebuie să fim conştienţi că numărul de provocări va creşte", a spus el, după întâlnirea cu preşedintele lituanian Gitanas Nauseda.
"Gruparea Wagner este extrem de periculoasă şi este mutată în apropierea flancului estic pentru a-l destabiliza", a insistat şeful guvernului polonez.
Cei doi lideri s-au întâlnit în coridorul Suwalki, o fâşie de pământ cu o lungime de mai puţin de 100 de kilometri care separă Polonia de Lituania şi care are o mare importanţă strategică, dat fiind că se află lângă enclava rusă Kaliningrad.
"Trebuie să vorbim nu doar de măsuri la nivel naţional, ci şi despre ceea ce ar trebui făcut dacă această situaţie se complică şi mai mult, inclusiv închiderea frontierei cu Belarus", a spus Nauseda, adăugând că "aceasta ar trebui să se facă în mod coordonat între Polonia, Lituania şi Letonia".
De asemenea, şeful guvernului polonez a evocat incidentul de marţi, când două elicoptere militare belaruse au intrat în spaţiul aerian polonez, calificându-l drept "un alt pas în lanţul de provocări pentru destabilizarea flancului estic al NATO" din partea Minskului.
În acest context, Morawiecki a amintit de criza de la graniţa cu Belarus din 2021 şi 2022, când "mii şi mii de migranţi falşi au fost trimişi de Belarus la frontiera cu Polonia, inclusiv agenţi care plănuiau sabotaje" şi a afirmat că Belarus "se ocupă de atacuri hibride de ani de zile".
La rândul său, preşedintele Nauseda a exprimat hotărârea ţării sale de a "continua să coopereze îndeaproape" cu Polonia şi cu alţi aliaţi din NATO pentru a menţine securitatea frontierelor Alianţei Nord-Atlantice, şi a afirmat că, potrivit informaţiilor sale, ar putea exista "mai mult de 4.000" de mercenari Wagner în Belarus.
Belarus i-a permis preşedintelui rus Vladimir Putin să-i folosească teritoriul ca rampă de lansare pentru invazia în Ucraina, dar nu şi-a angajat propriile trupe în război.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 03.08.2023, 15:47)
Si eu am o coalitie cu 4 vecini,
ptr. a contracara agresiunea pisicii vecinei
1.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 03.08.2023, 16:20)
Propagandiștii sovietici ne linișteau că trupele rusești de la granița cu Ucraina fac scut împotriva frigului.
Adevărul e că trăiți din minciună.
Provocările pârnăiașilor vor primi răspunsuri.
2. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 03.08.2023, 16:17)
Ce-i lipsește Chelului: România se bagă să garanteze Securitatea Ucrainei – Pe români i-a întrebat cineva?
Volodimir Zelenski a anunțat că, până acum, douăsprezece țări s-au angajat să ofere Ucrainei garanții de securitate după război. Printre ele, și țara noastră.
Șeful de la Kiev a făcut acest anunț la o întâlnire cu diplomații străini, informeazăpublicația ucraineană Strana.
Cele douăsprezece state mărinimoase sunt: Belgia, Cehia, Danemarca, Irlanda, Islanda, Finlanda, Norvegia, Olanda, Portugalia, România, Spania, Suedia.
Urmează ca fiecare dintre aceste țări să semneze un acord bilateral cu Ucraina, a explicat Zelenski.
„Săptămâna aceasta, începem să lucrăm la acordurile bilaterale, iar prima țară cu care colaborăm sunt Statele Unite.”
Zelenski speră ca, în cursul celui de-al doilea semestru, pachetul de garanții de securitate să fie concretizat.
Cu câteva zile înainte, administrația prezidențială de la Kiev a anunțat care vor fi direcțiile în care Ucraina dorește garanții:
- sprijin specific pentru apărare;
- dezvoltarea complexului militaro-industrial;
- formarea de unități ucrainene în străinătate;
- schimb de informații;
- sprijin pentru stabilitatea financiară;
- sprijin pentru dezvoltare și pentru refacerea economiei ucrainene.
Documentul bilateral de acordare de garanții nu prevede – cel puțin până acum – obligația statelor garante de a se implica direct într-un război alături de Ucraina.
Interesant este că românii au aflat o informație de o importanță crucială din gura ucrainenilor, nu a puterii de la București.
Decizia a fost luată pe șest fără ca poporul român să fie consultat. Sau măcar informat ce implică statutul de „țară garantă”.
Care este Prețul? Își permite România să îl plătească?
Mai mult: cu țara căreia ne-am oferit să îi acordăm garanții de securitate avem un importantdiferend teritorial, iar populația românească din Ucraina a fost supusă în ultimii ani unor persecuții grave, sociale, culturale și religioase.
Ce avantaje le aduce românilor din Bucovina de Nord acest acord dintre București și Kiev?
Nu cumva astfel este pecetluit un Rapt Istoric?
2.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 2)
(mesaj trimis de anonim în data de 03.08.2023, 16:22)
Avem, adică tu, Razzia, și Ucraina.
România s-a integrat în UE cu acordurile vecinilor. Mergi la Putler și spune-i că tembelismele astea sunt mestecate degeaba.
2.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 2.1)
(mesaj trimis de anonim în data de 03.08.2023, 16:25)
Ai IQ-ul macar la nivelul unei primate? N-as crede!
2.3. fără titlu (răspuns la opinia nr. 2.2)
(mesaj trimis de anonim în data de 03.08.2023, 16:27)
Doar cimpanzeii tâmpi fac propagandă sovietică.
2.4. fără titlu (răspuns la opinia nr. 2.3)
(mesaj trimis de anonim în data de 03.08.2023, 16:31)
Si aia ca tine care fac propaganda banderista si implicit, antiromaneasca, ce sunt? Iti spun eu: nu sunt nici macar cimpanzei tampi, ci fac parte din categoria nevertebratelor fara creier!
2.5. fără titlu (răspuns la opinia nr. 2.4)
(mesaj trimis de anonim în data de 03.08.2023, 16:36)
Cimpy, identifică exact pasajele de propagandă banderistă, sovietic criminal.
2.6. fără titlu (răspuns la opinia nr. 2.5)
(mesaj trimis de anonim în data de 03.08.2023, 16:43)
Criminali sunt aia care au dat nastere unei catastrofe nule ca tine!