POLONIA: Ursula von der Leyen este ameninţată cu o moţiune de cenzură în Parlamentul European

G.D.
Internaţional / 6 iunie 2022

Ursula von der Leyen este ameninţată cu o moţiune de cenzură în Parlamentul European

Trei figuri de prim-plan din grupul Renew Europe al Parlamentului European au cerut astăzi ca eurodeputaţii să se pronunţe prin vot asupra unei moţiuni de cenzură împotriva comisiei Ursulei von der Leyen, căreia îi reproşează aprobarea planului de relansare al Poloniei în pofida deficienţelor Varşoviei în privinţa respectării statului de drept, relatează AFP, conform Agerpres.

Pentru a fi supus la vot în sesiune plenară, acest text împotriva executivului UE pregătit de olandeza Sophie in't Veld, fostul premier belgian Guy Verhofstadt şi vicepreşedintele grupului Renew Luis Garicano (Spania), va trebui mai întâi să fie semnat de cel puţin o zecime dintre eurodeputaţi, respectiv circa 70.

Dacă Ursula von der Leyen, preşedinta Comisiei Europene, "continuă să refuze să aplice cu seriozitate regulile de condiţionalitate privind statul de drept", care vizează condiţionarea plăţii fondurilor europene de respectarea cu stricteţe de către statele membre a drepturilor fundamentale, "îi vom retrage susţinerea noastră", a spus Guy Verhofstadt.

Comisia Europeană a dat miercurea trecută undă verde planului de relansare polonez în valoarea de 35,4 miliarde de euro, blocat de un an din cauza deficienţelor reproşate Varşoviei în materie de independenţă a justiţiei.

Cei trei responsabili din cadrul Renew Europe consideră însă insuficiente anunţurile Varşoviei, între care ridicarea suspendării unui judecător şi votul din Parlamentul polonez privind desfiinţarea camerei disciplinare menite să-i controleze pe judecători, care au deschis calea pentru aprobarea planului polonez.

Condiţiile cerute de Comisie sunt "sub cele solicitate de Curtea de Justiţie a UE (CJUE) şi nu răspund refuzului autorităţilor poloneze de a recunoaşte primatul dreptului UE", în contextul în care Varşovia "nu manifestă nicio intenţie (...) de a restabili pe deplin independenţa puterii judiciare", susţine Sophie in't Veld, acuzând-o pe Ursula von der Leyen că "a creat o problemă politică majoră".

În cadrul votului din Comisie, două nume grele ale executivului UE, daneza Margrethe Vestager (Renew Europe) şi olandezul Frans Timmermans (S&D), ambii vicepreşedinţi executivi, s-au opus validării planului polonez.

"Comisia este conştientă că soluţiile anunţate de autorităţile poloneze sunt pur cosmetice", şi-a exprimat indignarea Guy Verhofstadt într-o scrisoare către grupul său politic, consultată de AFP.

Pentru a fi adoptată în PE, o moţiune de cenzură trebuie să fie aprobată cu două treimi din voturile exprimate.

Contactaţi de AFP, responsabili şi purtătorii de cuvânt ai diferitelor grupuri (Verzi, S&D, Renew şi PPE) nu au dorit să aibă o luare de poziţie înainte de reuniunile prevăzute să aibă loc în cursul după-amiezii la Strasbourg.

Iratxe Garcia Perez, preşedinta grupului S&D, a cerut totuşi săptămâna trecută ca orice plată către Polonia din fonduri UE să fie refuzată până când Varşovia nu îndeplineşte "toate condiţiile" stabilite de CJUE, în timp ce Verzii au exprimat "preocupări grave".

Opinia Cititorului ( 5 )

  1. Foarte bine ca bunicuta face prostii si duce UE la sapa de lemn....

    Toți trebuie sa plece,sunt niște trădători de tara

    1. Fii mai explicit (cine, ce, cand)? De exemplu, tanti Ursula a ajutat Germania.

    se ingroapa dosarul Pfizer ? imi pare cunoscuta metoda

    nici daca era americanca nu sapa Europa in felul in care o face!

    la inceput vaccinurile,acum embargoul pe petrol,fara sa se asigure ca sauditii vor micsora pretul si uite,maresc productia dar si pretul! 

    sa vedem ce nazbatii mai face cu gazele,e un cataclism pt Europa acesta minte! 

    da armament UA,dar lasa economia sa fie competitiva ca sa-i dea si maine ceva,nu maiine sa intre in recesiune si sa nu-ti mai dea nimic! 

    toti spuneau ca deconectarea de la swift,ii pune in cap pe rusi,au mai facut sanctiuni ce nu le are Coreea de Nord,si razboiul continua si economiile vestice se vor gripa iremediabil! 

    daca te uiti ca soldatilor rusi li se dau 500 de euro ca sa moara in razboi,in RO nu gasesti pe 600 eur un gestionar,un manipulant pt 7 ore pe zi!! 

    Europa se duce in cap ca rusii sunt obisnuiti cu putin cu exceptia oligarhilor,si au cereale,petrol,gaze,lemn,ingra saminte,au cam tot ce le trebuie !

    Europei ii lipseste petrolul ,gazele,carbunele,lemnul,cerea lele,vom vedea daca o sa mai puna sparanghel si lalele sau vor trece pe grau,porumb! 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

26 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4629
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2641
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9642
Gram de aur (XAU)Gram de aur382.8727

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb