"Romplumb Baia Mare" a depăşit, în perioada 19 - 29 septembrie, de 3,5 ori valoarea maximă admisă a indicatorului de poluare cu plumb şi de 5,9 ori indicatorul pentru cadmiu, pulberile toxice împrăştiindu-se pe o suprafaţă de peste şase kilometri, în zona oraşului Baia Mare, informează Ministerul Mediului şi Dezvoltării Durabile (MMDD).
Valoarea maximă admisă la degajarea în atmosferă a reziduurilor de plumb este de cinci miligrame pentru un metru cub, în timp ce pentru dioxidul de sulf (SO2) valoarea nu trebuie să depăşească două miligrame pentru un metru cub.
Analizele au fost realizate de Agenţia de Protecţia Mediului (APM) Maramureş, care a constatat că poluarea s-a produs din cauza unor dereglări tehnologice şi opriri sporadice ale instalaţiilor de topire şi aglomerare.
"Acest nivel de poluare este uzual pentru Romplumb, care a înregistrat depăşiri şi de 20-30 de ori ale valorii indicatorului de poluare cu plumb", a declarat, recent, pentru Rompres, comisarul-şef al Comisariatului Judeţean Maramureş din cadrul Gărzii Naţionale de Mediu (GNM).
Acesta a explicat că, în prezent, există trei procese pe rol intentate de GNM societăţii Romplumb, pentru neplata unor amenzi cu valori cuprinse între 70.000 şi 100.000 lei.
"Instalaţia cu care operează Romplumb datează din 1854, iar modernizările care s-au făcut sunt minore, cu toate că Guvernul a alocat atât în 2006 cât şi în 2007, prin două Hotărâri de Guvern, aproximativ 34 milioane lei pentru ecologizarea producţiei de la societatea din Baia Mare", a adăugat reprezentantul GNM.