Un dezastru ecologic a fost descoperit de echipele de control din cadrul Prefecturii Buzău trimise de urgenţă să verifice informaţiile primite prin intermdiul unor sesizări trimise de la localnicii din comuna Beceni sunt adevărate. Ajunse la faţa locului, autorităţile au găsit munţi de gunoaie depozitate ilegal şi ape menajere deversate în râul Slănic.
Prefectura Buzău a informat printr-un comunicat: "Realitatea de la faţa locului este tulburătoare: munţi de gunoaie depozitate ilegal în mai multe locuri, igienizarea precară a perimetrului staţiei de epurare şi, poate cel mai grav, deversarea neautorizată a apelor menajere direct în râul Slănic. Legat de ultimul aspect, opinia publică trebuie să cunoască faptul că staţia de epurare din Beceni este nefuncţională, iar din imaginile filmate reiese clar că din staţie sunt deversate ape menajere. La acest aspect merită adăugat faptul că din sesizările cetăţenilor din Beceni reiese că responsabilii Primăriei Beceni descarcă vidanjele cu apele menajere colectate pe teritoriul comunei şi le deversează în emisar".
În plus, prin comunicatul de presă emis după controlul făcut la Beceni, Prefectura Buzău trage un semnal şi asupra incendiilor a căror autori nu sunt niciodată identificaţi. Mai exact, prefectul Leonard Dimian este de părere că ar fi o legătură între depozitările ilegale de gunoaie şi aceste incendii.
"Aspectul privitor la gunoaiele filmate la începutul lunii august trebuie privit în corelaţie cu numeroasele incendii din Beceni, cu autori niciodată identificaţi. Din verificările întreprinse pe această linie, este greu de presupus că nu există o legătură bine stabilită procedural între depozitarea neconformă a gunoaielor, incendierea lor «accidentală» şi intervenţia de fiecare dată tardivă a Serviciului voluntar pentru situaţii de urgenţă, constituit la nivel local prin grija Primăriei. De asemenea, menţionăm că sesizările transmise de Instituţia Prefectului către Garda Naţională de Mediu, în urma mai multor plângeri transmise cu dovezi clare anexate de cetăţeni din comuna Beceni, s-au soldat cu vizite în teren ale organelor centrale de control care au constatat că nu pot fi identificate urme ale aspectelor sesizate", spune Prefectul Leonard Dimian.
Prefectura acuză Primăria Beceni
Prefectul Leonard Dimian merge mai departe şi afirmă că deţine informaţii potrivit cărora controalele programate de la autorităţile centrale sunt anunţate în rândul factorilor locali de decizie, astfel că acestea din urmă să poată "acoperi" eventualele nereguli.
"Din mărturiile pe care le avem la dispoziţie, factorii locali de decizie află rapid de controalele programate de la Bucureşti, se mobilizează exemplar şi înlătură, de regulă prin îngropare, orice gunoi depozitat neconform în comună. Tot ansamblul de realităţi şi de aspecte descrise mai sus nu putea fi făcut posibil fără complicitatea Gărzii de Mediu Buzău, singura instituţie cu rol de control pe această linie. După cele identificate la Beceni voi cere, în regim de urgenţă, prin intermediul Administraţiei Bazinale de Apă Buzău-Ialomiţa un control de specialitate la faţa locului care să constate proporţiile agresiunii asupra mediului prin poluarea râului Slănic şi, prin intermediul Comisariatului Judeţean al Gărzii Naţionale de Mediu Buzău, o verificare amplă şi, de această dată, corectă şi legală, a modului particular în care autoritatea publică locală din comuna Beceni a înţeles să gestioneze problema salubrizării", se arată în comunicatul emis de Prefectura Buzău.
Prefectul Leonard Dimian a făcut următoarea declaraţie legată de cele prezentate mai sus:
"Din momentul în care atribuţiile de prefect m-au adus în contact cu problemele de mediu din Buzău şi am demarat acţiuni de verificare şi control în legătură cu aceste aspecte, senzaţia mea a fost că am deranjat un cuib de viespi. Prin urmare, am devenit ţinta atacurilor continue ale unei grupări care, de foarte mulţi ani, «are grijă de mediu» şi «este singura care cunoaşte problematica specifică», în aşa manieră încât Buzăul a devenit un judeţ fruntaş în România în ceea ce priveşte încălcarea legislaţiei de mediu. Există o complicitate extrem de bine construită între agresorii privaţi ai mediului, autorităţi locale şi, mai ales, Garda de Mediu, ca organ de control pe această tematică. Dovezile numeroase strânse în acest sens au ajuns deja la Direcţia Naţională Anticorupţie. Am încredere că instituţiile Statului sunt conştiente de gravitatea aspectelor semnalate".