"POMANA" PROPUSĂ DE VICTOR PONTA ŞI PRO ROMÂNIA: Guvernul să dea câte 1500 lei tuturor persoanelor afectate de coronacriză

G.M.
Ziarul BURSA #Politică / 23 aprilie 2020

Politicienii de stânga nu se dezmint şi propun noi alocări bugetare populiste, în ciuda problemelor cu care se confruntă bugetul de stat la capitolul venituri încasate din cauza crizei economice generată de măsurile luate pentru combaterea pandemiei Covid-19 şi la capitolul cheltuieli bugetare.

Deşi ministrul Finanţelor Publice, Florin Cîţu a anunţat recent că veniturile au scăzut cu 20 miliarde lei, în timp ce cheltuielile bugetare vor creşte cu 12 miliarde lei, parlamentarii Pro România, formaţiune politică al cărei şef este fostul premier social-democrat Victor Ponta, se pare că doresc să adâncească deficitul bugetar până la sfârşitul acestui an. Numai aşa poate fi explicat proiect de lege iniţiat, ieri, de Pro România prin care se prevede asigurarea unui venit minim garantat de 1500 de lei pentru toate persoanele afectate negativ de coronacriză. Ajutorul ar urma să se acorde atât pe perioada stării de urgenţă, cât şi pentru o perioadă de şase luni de la încetarea acesteia, adică până la sfârşitul lunii noiembrie.

"Asistăm la o situaţie în care o mare parte dintre români se află imposibilitatea de a plăti ratele la bancă, utilităţile şi chiar mâncarea. Tocmai de aceea avem nevoie de un venit minim garantat pentru fiecare cetăţean afectat de pandemie. Venitul minim garantat este un element ce nu poate fi exceptat din pachetele de politici fiscale pe care guvernele le introduc, existenţa veniturilor ducând la consum şi implicit la atenuarea efectelor negative ale crizei", se arată în expunerea de motive.

Iniţiatorii susţin că nu trebuie repetate măsurile luate în 2009 şi 2010 pentru contracararea crizei economice, deoarece acelea au generat o creştere a inegalităţii sociale.

"Prin acordarea unui venit minim garantat se asigură eliminarea inegalităţilor, costul pentru acesta fiind mult mai redus faţă de costul fenomenelor sociale apărute pe timpul unei crize precum: creşterea sărăciei extreme, a criminalităţii, activarea unor grupări extremiste sau accentuarea segregării sociale. Luând în considerare nevoile de bază ale persoanelor şi coroborând cu valoarea netă a salariului minim pe economie, considerăm necesară asigurarea unui venit minim garantat de 1500 lei, tuturor persoanelor afectate de pandemie", susţin parlamentarii Pro România.

În ceea ce priveşte aplicarea măsurii, iniţiatorii propun ca acordarea venitului minim garantat să se realizeze în baza unei cereri adresată de solicitant, precum şi a prezentării documentelor justificative privind venitul afectat de coronacriză.

"Aplicarea măsurii se va realiza rapid şi eficient, informaţiile privind veniturile cetăţenilor în funcţie de categoria acestora fiind deja gestionate de stat, prin instituţii sau programe dedicate (ANAF, REVISAL, baza de date a Casei de Pensii a Agenţiilor pentru Ocuparea Forţei de Muncă, etc.). Guvernul, prin agenţiile de plăţi şi inspecţie socială din fiecare judeţ, va asigura, pentru o perioadă limitată, un venit minim garantat de 1500 lei persoanelor care nu mai înregistrează venituri sau vor completa venitul persoanelor aflate sub acest prag, inclusiv ale pensionarilor. Protecţia persoanelor aflate în situaţii delicate trebuie să reprezinte o prioritate în contextul aplicării unor măsuri de contracarare a unei crize economice, prezentul proiect de lege urmărind instituirea unor astfel de norme suport pentru cei nevoiaşi şi evitarea creşterii inegalităţilor sociale", se mai arată în încheierea expunerii de motive.

Parlamentarii Pro România arată că acest concept de venit minim garantat este văzut în prezent ca soluţie de atenuare a efectelor crizei la nivelul Spaniei, fiind de-a lungul timpului testat la nivel internaţional în state precum: SUA, Brazilia, Germania, Finlanda, Olanda, China, Iran sau Kenia.

Opinia Cititorului ( 10 )

  1. Si ce e rau In asta cand ai atatia zilieri si altii care nu au beneficiat de nimic, nici de ajutor de somaj, nici de somaj tehnic, nici de libertate ba uni au mai si fost amendati pe deasupra ca doar politistu daca stie sa scrie si ala poate sa faca un X e de ajuns. In conditiile astea unde e egalitatea aia ?

    1. ... ce propune dl. Ponta, dar eu am o propunere chiar mai buna. Da, venitul mediu garantat sa existe si sa fie 1500, dar nu de lei, ci de euro.

      Demonstrati-mi ca gresesc. 

    Mickey Mouse baga iarasibatul prin gard. Bai băiatule, tu tot insiști, ești că Tăriceanu, va învârtiți în același rahat. Nu ați dat-o voi jos pe prea fericita Dăncilă? Acum nu va mai baga ăștia in seama și ați vrea și voi putin ciolan, dar v-ați ales cu osul. Politic ești cam terminat și tu și Tari. Veți vedea la alegeri.

    1. ... el, ca om politic, vreau sa zic. Si nici chiar Tariceanu, la o adica.

      Partidele lor, da, dar ei, ca indivizi... se pot oricand intoarce (cazul lui Ponta) la dragostea dintai, aia adevarata, pesedeaua. Dl. Ciolacu e suflet mare, blajin, daca dl. Ponta ii promite supunere (macar pentru o vreme) o sa-l primeasca inapoi pe fiul ratacitor.

      Mai incolo se cearta si iese iar. Apoi iar intra, iar iese, intra, iese, intra, iese (sper sa nu va ganditi la ceva nepotrivit...). Dl. Ponta n-are decat 47 de ani, ehei, e verde, vreo 30 de ani tot mai avem de asteptat. 

      Mickey Mouse, Moliceanu și mult prea multor, alții ca excelentele lor. ___PONTA Viorel Victor, până la cei 1.500 ( nu vrem ron, nici euro, vrem valută China- yuani ) se plâng vecinii mei nu le mai veniți la ușă cu punga cu alimente de bază...ca atunci când l-ai bătut pe Iohannis prima dată în 2o-16 (?).

      Da intradevar vom vedea la alegeri, dar vom vedea si ce se intampla dupa alegeri. Cred ca poporul roman nu va mai fi manipulat ca si pana acum. Eu unul propun ca cei ce slujesc Statul Roman sa primeasca salariu, retributie, in functie de performante adica 80% din salariul mediu net pe care-l au angajatii din Romania. Pentru cei care au avut alte interese decat cele ale alegatorilor sa ramana fara pensie de la STAT la fel ca in America sau cum a fost prevazut in si in Vechiul cod Civil Roman si nu in ultimul rand sa se reintroduca pedeapsa cu moartea pentru infractiunile penale deosebit de grave.

      Referitor la tema acestui subiect controversat venitul minim garantat sa fie asigurat numai persoanelor care au realizat stagiul minim de cotizare aferent varstei pe care au implinit-o. 

      Asistenta sociala sa fie acorda numai persoanelor indreptatite, iar parintii care nu pot face dovada ca au venituri suficiente pentru a-si inretine copii sa fie decazuti din drepturile parintesti, dar inainte sa aiba optiunea sa renunte ori la ajutor social ori la copii. Este foarte clar cine i-si iubeste copii se va duce sa munceasca sa nu-i fie luati. Daca renunta la copii atunci inseamna ca este mai bine pentru acestia din urma, vor fi crescuti in alt mediu si vor avea alta sansa in viata.

      Nu cred ca dl. Ponta a gresit cand a propus proiectul de lege privind vulnerabilitatea persoanelor afectate in perioada de pandemie sa aiba un minim garantat de subzistenta, acesta inspirandu-se din legislatia altor state europene. Confor celor spuse de dl.Johanis Werner Klaus exista bani de la fondul European alocati acestui scop deci nu trebuie sa identificam alte surse de finantare. 

    Buna ziua , De ce numiti pomana cei 1500 lei .Multi romani au ramas fara bani din cauza pandemiei ,ei au SC dar nu sunt angajati ,au platit impozite ,TV.A. dar acum nu au ce manca ,magazinele pe care le detin sunt inchiriate ,de unde vor plati chiria in aceasta perioada . La II, PFA , diferiti profesionisti v-ati gandit le-ati oferit o indemnizatie de 2230 lei nici ei nu sunt angajati si nici nu au angajati noua la cei care avem SRL nu vati gandit , unde este dreptatea !

    1. Ai foarte multa dreptate in ceea ce spui, dar decizia i-ti apartine. Intri in faliment trimiti angajatii in somaj, si de aici este problema STAT-ului , daca el nu se gandeste la tine raspunde-i cu aceeasi moneda. Poti invovca starea de urgenta. Nu te obliga nimeni sa faci credit sa garantezi cu casa pentru ca boierii mari sa traiasca bine.

    Buna zioa ma bucur ca sa gandit cineva si la cei care au muncit ca zilieri sau fara carte de munca acum ei nu au niciun venit si sau epuizat si ce mai aveu ei un cercel un inel o masina nu mai au nimic e bine sai ajute daca nu cu 1500 macar cu mai putin ca asa pleaca toata lumea din tara ca vede ca nimeni nu se gandeste la ei

    Foarte bine!!!O masura umanista!Mereu fascistii s-au opus oricarei imbunatatiri financiare a pensionarilor etc!Mereu au invocat tot felul de bchestii, numai sa opreasca aceasta majorare!!!Dar pentru alte chestii se gasesc bani!

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

27 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9760
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4612
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2832
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9711
Gram de aur (XAU)Gram de aur382.0804

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb